ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Στο έλεος της εγκατάλειψης αλλά και της καπιταλιστικής "ανάπτυξης" που έρχεται

Από Νεστόριο
Από Νεστόριο
Στο Γράμμο, η Ιστορία εξακολουθεί να γράφεται με το αίμα και τον ιδρώτα του λαού μας. Ηταν πάντα το καταφύγιο των κυνηγημένων, των κατατρεγμένων, των «κατσαούνηδων» όπως λένε οι ντόπιοι. Στις κορφές του πολέμησαν οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους, για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού.

Σήμερα ο λαός του, περήφανος, ανυπότακτος, παλεύει να παραμείνει στο βουνό του, να κρατήσει ζωντανό τον τόπο του, να τον υπερασπιστεί από τα διάφορα αρπακτικά που θέλουν να τον βάλουν στο χέρι για να κερδοσκοπήσουν. Απέναντί του έχει την πολιτική της ΕΕ, των κομμάτων της και των τοπικών εκπροσώπων τους. Την πολιτική εγκατάλειψης της δασοπροστασίας, ξεκληρίσματος της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας, της υλοτομίας. Την πολιτική παράδοσης του δασικού πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Γράμμο που έκαναν κάρβουνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πυκνού άγριου δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας και η αισιοδοξία της Νομαρχίας για την αποτελεσματικότερη στο μέλλον πυροπροστασία της περιοχής, αποδείχτηκαν κενό γράμμα. Οι ετήσιες συσκέψεις για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, οι ανακοινώσεις ετοιμότητας που ακολουθούσαν, στόχο είχαν περισσότερο την εξιδανίκευση της χρόνια άσχημης κατάστασης της δασοπροστασίας και όχι τη βελτίωσή της. Δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο.

Το πέρασμα της Μπάντρας, ανάμεσα στο Ασημοχώρι και τους Χιονιάδες
Το πέρασμα της Μπάντρας, ανάμεσα στο Ασημοχώρι και τους Χιονιάδες
Η πολιτική υποβάθμισης της πρόληψης δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές των μηχανισμών δασοπροστασίας και καταστολής των πυρκαγιών.

Τα 850 χιλιόμετρα δημόσιων και δημοτικών χωματόδρομων που υπάρχουν στο Γράμμο εξακολουθούν να μη συντηρούνται και φυσικά δεν προβλέπεται ούτε να χαλικοστρωθούν, αφού τα χρήματα που δίνονται για τέτοια έργα είναι μηδαμινά. Αλλά και όσα δίνονται παραμένουν στους ειδικούς λογαριασμούς, όπως τα 500.000 ευρώ που δόθηκαν στη Νομαρχία Καστοριάς από το 2007.

Τα κονδύλια που διαθέτει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για σοβαρή πρόληψη και ουσιαστική καταστολή των ενδεχόμενων πυρκαγιών. Οι υδατοδεξαμενές δεν επαρκούν, καινούριες γίνονται με το σταγονόμετρο και όσες υπάρχουν δεν συντηρούνται επαρκώς. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Νεστορίου που έχει το μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα στο νομό Καστοριάς, 360.000 στρέμματα και το κονδύλι που πήρε φέτος για έργα δασοπροστασίας είναι μόλις 7.000 ευρώ. «Μ' αυτά θα τοποθετήσω μια καινούρια υδατοδεξαμενή στη Σλίμνιτσα, θα κάνω έναν έλεγχο στις υδατοδεξαμενές που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας και ένα - δύο περιφράξεις σε παλιές χωματερές που τις έχουμε επιχωματώσει», είπε στο «Ρ» ο δήμαρχος Νεστορίου Χ. Γκοσλιόπουλος.

Καμένα δένδρα, έλατα και μαύρη πεύκη
Καμένα δένδρα, έλατα και μαύρη πεύκη
Αντίστοιχα μικρό είναι το ποσό που δόθηκε στο Δήμο από την Πολιτική Προστασία. Πήρε 65.000 ευρώ και ήδη έχει δαπανήσει 105.000 ευρώ για τη συντήρηση των δημοτικών δρόμων. Ακόμη εκκρεμούν έργα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη ο Δήμος από τη μεγάλη πλημμύρα του Γενάρη. Τότε υποχώρησαν τα έργα στην κοίτη του ποταμού κατά μήκος του χώρου της κατασκήνωσης και ο τοίχος του περίβολου του δημοτικού σχολείου. Αυτά τα έργα που έχουν άμεση σχέση με την προστασία της ζωής των κατοίκων, των μικρών μαθητών και των εκατοντάδων κατασκηνωτών, ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί από τη Νομαρχία.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι ελάχιστες για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη πυρκαγιά στο Γράμμο. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Νεστόριο διαθέτει 12 μόνιμους και 10 εποχιακούς πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα. Υπάρχει ένα πυροφυλάκιο στον Πύργο Κοτύλης και το καλοκαίρι λειτουργεί Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Επταχώρι.

Σύγχρονες τεχνικές πρόληψης, όπως η δορυφορική πυρανίχνευση για το οποίο έχουν δαπανηθεί περίπου 400.000 ευρώ, παραμένουν σχέδια επί χάρτου και αμφίβολης αποτελεσματικότητας με δεδομένη την ελλειπή στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την πολύχρονη καθυστέρηση που υπάρχει στην παράδοση των υποδομών ανεφοδιασμού για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στο αεροδρόμιο της Καστοριάς.

Κοτύλη - μια από τις ναρκοθετημένες περιοχές. Η εκκαθάριση προχωρά με ρυθμούς χελώνας
Κοτύλη - μια από τις ναρκοθετημένες περιοχές. Η εκκαθάριση προχωρά με ρυθμούς χελώνας
Το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης του Γράμμου προχωρά με αργούς ρυθμούς. Ετσι σε κάθε ενδεχόμενη πυρκαγιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους και οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι της περιοχής. Οπως είπε στο «Ρ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Καστοριάς Δ. Λαφαζάνης,«πέρσι σε μια μικρή φωτιά στην Αλεβίτσα, η οποία υποτίθεται ότι έχει καθαριστεί από το Στρατό, βρέθηκαν 13 βλήματα όλμου 80ρια, μέσα σε άθικτο κιβώτιο, θαμμένα σχεδόν επιφανειακά».

Το Δασαρχείο με τα ελάχιστα κονδύλια που έχει να διαχειριστεί, και την έλλειψη προσωπικού, επίσης δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ετσι έχει εγκαταλειφθεί η καλλιεργητική - εξυγιαντική υλοτόμηση, δηλαδή η υλοτόμηση που έχει στόχο τον καθαρισμό του δάσους για την καλύτερη αναζωογόνησή του και όχι για την εμπορία ξυλείας.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν κόπηκαν τα καμένα δένδρα από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς Καστοριάς, Επταχωρίου, Νεστορίου, Πεύκου, Κοτύλης, κλπ., και καθαρίζουν. Επίσης έγιναν κορμοφράγματα κυρίως στα εμφανή σημεία. Τώρα περιμένουν να αρχίσει η φυσική αναδάσωση.

Στο μεταξύ εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων τα χόρτα θα μεγαλώσουν και το δάσος θα φορτωθεί με επιπλέον καύσιμη ύλη.


Φαίνεται μονοπάτι, αλλά για την πρόσβαση οχημάτων ανάγκης υπολογίζεται ως δρόμος
Φαίνεται μονοπάτι, αλλά για την πρόσβαση οχημάτων ανάγκης υπολογίζεται ως δρόμος

Στο Γράμμο υπάρχουν δρόμοι συνολικού μήκους 850 χιλιομέτρων. Τα ποσά που διατίθενται για τη συντήρησή τους είναι μηδαμινά
Στο Γράμμο υπάρχουν δρόμοι συνολικού μήκους 850 χιλιομέτρων. Τα ποσά που διατίθενται για τη συντήρησή τους είναι μηδαμινά

Δε φταίει το κακό το ριζικό τους

Η αντιδασική πολιτική που διαχρονικά υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφήνει τα σημάδια της ανεξίτηλα στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στη ζωή και το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, στο δασικό πλούτο που απειλείται με νέα καταστροφή. Την ίδια ώρα προχωρούν τα σχέδια για την «ανάπτυξη του Γράμμου».

Εγκαταλείπεται η κτηνοτροφία και η γεωργία, αφού αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας των περιορισμών της ΚΑΠ αλλά και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, δεν μπορούν να βγάλουν εισόδημα. Στην Κοτύλη απέμειναν τρεις κτηνοτρόφοι, αφού στα δύο χρόνια που πέρασαν ακόμη δύο εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία.

Αντίστοιχα δραματικό είναι το μέλλον και για τους υλοτόμους της περιοχής. Οι έμποροι δεν αγοράζουν την ξυλεία για να συμπιέσουν τις τιμές. Ετσι από 70 ευρώ το κυβικό που πουλούσαν πέρσι, φέτος πουλούν τα ξύλα 40 και 50 ευρώ το κυβικό. Οι υλοτόμοι καταφέρνουν ίσα ίσα να βγάλουν τα 100 ένσημα για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δύο μήνες Ταμείο Ανεργίας.

«Βασική πηγή του κακού είναι η πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και για τα δάση και για την αγροτική οικονομία», λέει ο Γιάννης Παύλου, υλοτόμος και δημοτικός σύμβουλος Νεστορίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν τα σχέδια για την ανάπτυξη του Γράμμου μέσα από τη μετατροπή του σε Εθνικό Πάρκο και τη δημιουργία φορέα για τη διαχείρισή του. Στις 2 Αυγούστου προγραμματίζεται να γίνει σχετική σύσκεψη στην Αετομηλίτσα.

Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι ανάπτυξη του Γράμμου στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής στα χέρια των λίγων που θέλουν να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες δυνατότητες του Γράμμου, θα σημάνει τη μετατροπή του σε εμπόρευμα και κέρδη. Η επέλαση του κεφαλαίου στο Γράμμο, είναι σίγουρο ότι θα συνοδευτεί με εκτεταμένες καταστροφές του περιβάλλοντος, με καταστροφή των βοσκοτόπων και ξερίζωμα όλων όσων ζουν και απασχολούνται σε διαφόρους τομείς και κυρίως των μικρών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων.

Αυτή την ανάπτυξη εξυπηρετούν, κατά κύριο λόγο, τα έργα υποδομής και οι δρόμοι που γίνονται μέσα από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, επιχειρείται, από διάφορους ιδιώτες, η ένταξη στην τουριστική βιομηχανία ιστορικών θέσεων και μνημείων, όπως το νοσοκομείο του ΔΣΕ και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (σπηλιά του Ζαχαριάδη). Επίσης, η τουριστική τόνωση της περιοχής με το Πάρκο «Εθνικής Συμφιλίωσης» για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 500.000 ευρώ και σήμερα τα ερείπια των κτιριακών υποδομών του στέκονται δίπλα σε αντικομουνιστικά μνημεία που στήθηκαν στην περιοχή.

Οι δρόμοι που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πίνδος» για να διασυνδέσουν τους οικισμούς του Γράμμου, δε θα συμβάλλουν στην ουσιαστική δασοπροστασία και τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πολύ περισσότερο, δε θα φέρουν ανάπτυξη για τους κατοίκους αν δεν συνοδεύονται από μέτρα που θα συμβάλλουν παράλληλα και ταυτόχρονα: Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κλπ.). Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, στη συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού της περιοχής. Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.

Γι' αυτό είναι ανάγκη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο λαός και οι φορείς του να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων που θα διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γράμμου και θα στηρίζεται στην ορθολογική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας του δασικού πλούτου και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Με ανακοίνωσή της, θυμίζει ότι το ΚΚΕ κατέθεσε αμέσως μετά τις πυρκαγιές πλήρες πλαίσιο αιτημάτων και συγκεκριμένων μέτρων τόσο για την αναδάσωση και τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα, όσο και για τη μελλοντική πρόληψη των πυρκαγιών. Ομως, με ευθύνη πρώτιστα της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, αλλά και των νομαρχιών, δεν ολοκληρώθηκαν ούτε τα αυτονόητα.

Δεν προχώρησε η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασικών υπηρεσιών με επαρκή σύγχρονα μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό. Οι δασοπυροσβέστες εποχιακής απασχόλησης συνεχίζουν να παραμένουν όμηροι της κυβέρνησης. Η κοπή των καμένων, η αναδάσωση, τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν. Οι υπάρχουσες υδατοδεξαμενές έχουν καταστεί άχρηστες, ενώ καινούριες δεν κατασκευάζονται. Η αποναρκοθέτηση πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς. Οι δασικοί δρόμοι λόγω ελλιπούς συντήρησης εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Αντί να διευθετήσουν γρήγορα το ζήτημα του ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών αεροπλάνων από το Αεροδρόμιο Καστοριάς, που θα μπορούσε να ενισχύσει τη δασοπροστασία, κυβέρνηση και ΝΑ Καστοριάς ερίζουν για το ποιανού αρμοδιότητα είναι.

Η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι «η πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας και για Επιχειρησιακό Κέντρο για το Γράμμο είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Οι μαζικοί φορείς και τα όργανα της ΤΑ δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Εχουν υποχρέωση και ευθύνη να συγκροτήσουν άμεσα Συντονιστική Επιτροπή που θα αναλάβει πρωτοβουλίες δασοπροστασίας και σχεδιασμένης ενεργοποίησης του λαού σε πραγματικά εθελοντική βάση στα πλαίσια της ενεργού μαζικής λαϊκής κινητοποίησης, όχι στα πλαίσια του "παθητικού" εθελοντισμού, που ενεργοποιείται για την αντιμετώπιση των συνεπειών, αλλά που συγκαλύπτει αιτίες και ευθύνες χωρίς να διεκδικεί ριζικές λύσεις».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για ανάπτυξη με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της περιοχής. Και συγκεκριμένα προτείνει:

-- Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Γι' αυτό απαιτούνται επενδύσεις για κτηνοτροφικό εξοπλισμό και υποδομές (σταβλισμός, καθετοποίηση κλπ.), σχέδιο και μέτρα που θα έρχονται ακόμη και σε σύγκρουση με τις οδηγίες της ΕΕ, της ΚΑΠ.

-- Τουριστική - Βιοτεχνική Ανάπτυξη: Με λειτουργία δικτύου μικρών τουριστικών καταλυμάτων - ενοικιαζόμενων δωματίων (οικογενειακή ιδιοκτησία). Σύνδεση με προγράμματα λαϊκού τουρισμού/ Εργατικής Εστίας κλπ. Παρασκευαστηρίων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Ενθάρρυνση του ορεινού αθλητικού εναλλακτικού τουρισμού.

-- Υλοτομία από τοπικούς συνεταιρισμούς των κατοίκων του Γράμμου, που θα συμβάλουν στον περιορισμό των εισαγωγών ξυλείας. Συνεργασία με κρατικά εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου (Καλαμπάκα, Λιτόχωρο), τα οποία σήμερα λειτουργούν και έχουν έλλειψη προσωπικού. Αναβάθμιση των κρατικών μονάδων κατασκευής ξύλινων λυόμενων οικημάτων. Αποκλειστικά Κρατική Δασική Βιομηχανία.

-- Σχεδιασμό μέτρων αξιοποίησης εδαφο-υδατικών πόρων και προστασίας - ελέγχου ποιότητας επιφανειακών υδάτων.

-- Εργα συντήρησης και αναβάθμισης παραδοσιακών οικισμών της περιοχής από κρατικό φορέα π.χ. Παλιά Κοτύλη, Γράμμουστα.

-- Προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των λαϊκών αγώνων. Γκρέμισμα κάθε μισαλλόδοξου μνημείου με αναφορές σε «κομμουνιστοσυμμορίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ