ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 16»
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για διασυνδέσεις

Χωρίς δικαστικές εξελίξεις κύλησε η χτεσινή μέρα, καθώς τα άλλα πέντε μέλη της σπείρας που κατηγορούνται για την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου και κρατούνται στις φυλακές για άλλα εγκλήματα, αναμένεται να οδηγηθούν στην 25η ανακρίτρια την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι αποκαλύψεις και οι πληροφορίες για τις διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με πολιτικά πρόσωπα και τον κρατικό μηχανισμό.

Μετά τη διαθεσιμότητα του διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων Μ. Κυριακάκη, χτες τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, και ο αρχιφύλακας των φυλακών Αλικαρνασσού Μ. Κουγιουμτζάκης.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας Π. Βλαστός φέρεται να προσπαθούσε να μεταχθεί στην Αλικαρνασσό και για το λόγο αυτό είχε συνεννοήσεις και με τον αρχιφύλακα των φυλακών Αλικαρνασσού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Π. Βλαστός, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη σύζυγό του, φέρεται να λέει ότι τηλεφώνησε στον αρχιφύλακα, στην Αλικαρνασσό, για την υπόθεση της μεταγωγής του. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ο υπουργός Ν. Δένδιας διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Σε εφημερίδες και σταθμούς συνεχίστηκε και χτες η δημοσίευση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών της σπείρας των «16». Σε αυτές αναφέρονται επιχειρηματίες, στελέχη φυλακών, αστυνομικοί, υπάλληλοι της ΕΥΠ, δικηγόροι, γενικοί γραμματείς υπουργείων, βουλευτής, αλλά και γιατρός. Συγκεκριμένα, σε μία από αυτές επιχειρηματίας - μέλος της συμμορίας αναφέρει ότι χρησιμοποιεί την εταιρεία του για να «ξεπλένουν» τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, αναφέρεται σε γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία για τον οποίο πίστευε ότι θα βοηθούσε στη μεταγωγή του αρχηγού του σε άλλη φυλακή. Σε άλλο σημείο, ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας αναφέρεται σε σχέδιο απόδρασης από τη φυλακή με ελικόπτερο που σκόπευαν να αγοράσουν, με τελικό προορισμό χώρα της νότιας Αμερικής. Σε άλλη συνδιάλεξη, ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος κάνει αναφορά σε σωφρονιστικό υπάλληλο, ενώ σε συζήτηση με τη σύζυγό του αναφέρεται σε επιχειρήσεις - «βιτρίνα». Παράλληλα, στις τελευταίες συνομιλίες τους, οι κατηγορούμενοι φαίνεται να γνωρίζουν πως παρακολουθούνται, γεγονός που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα πληροφόρησής τους από πολύ υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας και της ΕΥΠ, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, την υπόθεση χειριζόταν περιορισμένος αριθμός αξιωματικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας αποτελεί «μια μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απέφυγε χτες να απαντήσει σε ερωτήματα για πλευρές της υπόθεσης, αρνούμενος να σχολιάσει «μια υπόθεση, η οποία διερευνάται από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές» και προτρέποντας στο να μη «γίνεται τίποτα που θα βλάψει, θα παρεμποδίσει ή θα παρενοχλήσει τη διενέργεια των ερευνών».

Σε απανωτές ερωτήσεις για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο Ευ. Αντώναρος παρέμεινε στην απάντηση «οι πολίτες δεν επηρεάζονται, ούτε από ψιθύρους, ούτε από αστήρικτους ισχυρισμούς ή φημολογίες που κάποιοι διακινούν» (...) «για να αποπροσανατολίσουν την έρευνα».

  • Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους «τηλεδικηγόρους», οι οποίοι εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στη μικρή οθόνη, με αφορμή την υπόθεση.
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες του λαού

Σε συγκέντρωση των κατοίκων μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας

«Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού ενάντια σε ένα έργο περιβαλλοντικά επιζήμιο και ασύμφορο οικονομικά που δε λύνει κανένα πρόβλημα στο θέμα συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας μιλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού το βράδυ της Πέμπτης. Στη συγκέντρωση κάτοικοι και φορείς αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή ενώ αργά το βράδυ έκαναν ειρηνική πορεία που κατέληξε μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι

«Παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες του λαού, μεθοδεύοντας να καταλήξουμε σε επικίνδυνα αντιλαϊκά και περιβαλλοντικά σχέδια όπως η προώθηση της μεθόδου της καρκινογόνου καύσης. Και αυτή η εξέλιξη πρέπει να βρει αντίθετους όλους τους κατοίκους και του Γραμματικού και της Αττικής. Γι' αυτό ο αγώνας των κατοίκων πρέπει να έχει αντοχή, διάρκεια και να είναι μαζικός για να έχει αποτέλεσμα, να εμποδίσει τα όποια αντιλαϊκά σχέδια και ταυτόχρονα να διεκδικήσει λύσεις προς το συμφέρον του λαού μακριά από κερδοσκοπικά και επιχειρηματικά οφέλη, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ απαιτεί μαζί με τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα τα ΜΑΤ και να σταματήσουν τα έργα.

Χτες η εισαγγελία Αθηνών απέρριψε τις ενστάσεις της κοινότητας Γραμματικού, ανοίγοντας το δρόμο ουσιαστικά για να ξεκινήσουν τα έργα. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να συγκεντρωθούν και πάλι χτες το μεσημέρι στο δρόμο που οδηγεί στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ. Εκεί προσπάθησαν να σπάσουν το φράγμα από τις παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαρά επεισόδια.

Η δωρεά οργάνων τούς ανέβασε στην κορυφή

Στον Ολυμπο ανέβηκε ομάδα μεταμοσχευμένων καρδιάς το Σαββατοκύριακο 4 - 5 Ιούλη, με σκοπό την προώθηση της ιδέας των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι γονείς ενός δότη και μέλη των οικογενειών των μεταμοσχευμένων, ανέβηκε στο σημείο «Σκάλα» στα 2.882 μέτρα υψόμετρο. Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που άνθρωποι με μεταμοσχευμένη καρδιά επιχειρούν μια δράση τέτοιας φυσικής καταπόνησης. Η επιτυχία της προσπάθειας αναδεικνύει το θαύμα της μεταμόσχευσης και την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την επέκταση της δωρεάς οργάνων. Από τις κορυφές του Ολύμπου οι λήπτες, η οικογένεια του δότη και οι φίλοι που τους συνόδευσαν, κάλεσαν την ελληνική πολιτεία να στηρίξει αποφασιστικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας, στην προσπάθεια να αυξηθεί αποφασιστικά ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Εκδήλωση τιμής

Η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν, αύριο Κυριακή 12.7.09, στις 11 π.μ., στην Κουνινά Αχαΐας, εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκτελεσμένους κομμουνιστές και μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

ΔΑΣ «ΠΑΤΡΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ»
Να κατασκευαστεί άμεσα το κολυμβητήριο της Αγυιάς

Σε διεκδίκηση για την άμεση κατασκευή και τη λειτουργία του κολυμβητηρίου της Αγυιάς και των γύρω αθλητικών εγκαταστάσεων, καλεί το σύνολο του πατραϊκού λαού και των φορέων του η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα - Μπροστά». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Πελετίδης, και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Αντωνόπουλος κατήγγειλαν ότι το κατεστραμμένο κολυμβητήριο και οι γύρω εγκαταστάσεις δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο την έλλειψη κυβερνητικού και δημοτικού ενδιαφέροντος για τις ανάγκες της νεολαίας.

Τόνισαν ότι η παράταξη δεν μπορεί να ανεχθεί ότι ένας χώρος που έσφυζε από ζωή, που ικανοποιούσε τις αθλητικές ανάγκες των Πατρινών, παραμένει για χρόνια σε άθλια κατάσταση. Οπως είπαν, «η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης εξαντλείται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων μεγαλοπαραγόντων του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο λαϊκός αθλητισμός, όπως και το σύνολο των λαϊκών αναγκών, είναι στο περιθώριο. Αυτή η πραγματικότητα δεν κρύβεται με λόγια και υποσχέσεις που έχει βαρεθεί να ακούει ο πατραϊκός λαός».

Τέλος, υπογράμμισαν πως «ο δήμαρχος Πατρέων και σε αυτό το θέμα, με τη στάση του, αποδεικνύεται ο καλύτερος συμπαραστάτης της κυβέρνησης. Δε διεκδικεί, δεν ενοχλεί. Τα τεράστια προβλήματα που έχει η πόλη μας σε υποδομές στο χώρο του λαϊκού αθλητισμού δεν τον απασχολούν. Ο κ. Φούρας, με την παρουσία του στην Πάτρα, έκανε πράγματι τη διαφορά, αλλά προς το αρνητικότερο. Η Πάτρα θα τον θυμάται από τα χρέη που θα αφήσει και από τις μεγαλοστομίες του».

Επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ

Επίθεση με πυροβολισμούς δέχθηκε στις 10 χτες το βράδυ, κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Χ. Τρικούπη 61-63 στα Εξάρχεια. Ενας άγνωστος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πυροβόλησε μία φορά - με 9άρι πιστόλι - από την οδό Δερβενακίων εναντίον του οχήματος και η σφαίρα σφηνώθηκε στο παρμπρίζ του. Αστυνομικοί τον καταδίωξαν αλλά ο δράστης κατάφερε να διαφύγει στα γύρω στενά, αφού πρώτα είχε πυροβολήσει ξανά, αυτή τη φορά στον αέρα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιούσαν ελέγχους και προσαγωγές για αρκετές ώρες στα Εξάρχεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ