ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις που ξεκινάνε σήμερα στη Σμύρνη

Κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες στην Τουρκία διαδηλώνουν ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια, που δυναμιτίζουν την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής
Κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες στην Τουρκία διαδηλώνουν ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια, που δυναμιτίζουν την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής
Η ένταση στα Ελληνοτουρκικά, που τις τελευταίες μέρες τροφοδοτείται από την τουρκική προκλητικότητα, κάθε άλλο παρά εμποδίζει την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου μέσω ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Σήμερα και αύριο, πραγματοποιούνται στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης διαπραγματεύσεις, με αντικείμενο την ενοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, ένας νέος κύκλος έντασης έχει ανοίξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την τουρκική προκλητικότητα να εκδηλώνεται σε όλα τα μέτωπα, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σχεδόν καθημερινές υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, με εξαγγελίες εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης για πετρελαϊκές έρευνες εντός και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και, ταυτόχρονα, νέες απειλές κατά της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για πετρέλαιο νότια του νησιού.

Οι διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε επίπεδο εκπροσώπων των γενικών επιτελείων αεροπορίας των δύο χωρών, έχουν δρομολογηθεί σε εφαρμογή των δεσμεύσεων που διαδοχικά έχουν αναλάβει απέναντι στο ΝΑΤΟ οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν αποδεχτεί από τα μέσα της δεκαετίας του '90, την κατάργηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης και τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου που καλύπτει όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σε εφαρμογή των παραπάνω, καταργήθηκαν τα περιφερειακά αεροπορικά στρατηγεία του ΝΑΤΟ και διατηρήθηκε μόνο αυτό της Σμύρνης, που καλύπτει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Περνώντας πλέον στη φάση της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε (πρόσφατο ΚΥΣΕΑ) τη λειτουργία στη Λάρισα του CAOC-4, δηλαδή του υπαγόμενου στη Σμύρνη ΝΑΤΟικού κέντρου συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων με εναλλασσόμενους στη θέση του διοικητή Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό, σηματοδοτώντας, έτσι, την ελληνική αποδοχή στη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Η επόμενη διευθέτηση για την ολοκλήρωση των ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων ήταν να τακτοποιηθούν τα «τεχνικά» ζητήματα. Είναι προφανές ότι οι διμερείς αυτές διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας για το Αιγαίο, υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου Λι Μακ, θα εξελιχθούν σε συνομιλίες για τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας - Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας.

Εφαρμογή της «νέας δομής»

Εάν, τελικά, προχωρήσει η διασύνδεση των εναέριων χώρων των δύο χωρών, προκύπτει άμεσα θέμα επανακαθορισμού των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο, πράγμα που συνεπάγεται αλλαγές σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, ελληνικές περιοχές ευθύνης θα περάσουν υπό τουρκικό έλεγχο, χωρίς, βέβαια, να συμβεί και το αντίστροφο, αφού σήμερα το Αιγαίο (εθνικός και διεθνής χώρος), λόγω της διασποράς των ελληνικών νησιών, τελεί υπό την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών (FIR Αθηνών, έρευνα και διάσωση κλπ.). Επίσης, σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα τουρκικά αεροσκάφη που καθημερινά μπαίνουν παράνομα στο Αιγαίο θα απεικονίζονται από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ως «φίλια», οπότε και οι αναχαιτίσεις εκ μέρους των ελληνικών μαχητικών θα θεωρούνται χωρίς νόημα και ενδεχομένως να απαγορεύονται από το ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, που διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο, γίνονται για την εφαρμογή στο Αιγαίο της νέας δομής του ΝΑΤΟ και είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις που διαγκωνίζονται με τις αντίστοιχες της Τουρκίας για την ανάληψη ρόλων στα πλαίσια των καταμερισμών που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Οι εν λόγω συζητήσεις αποτελούν ένα πρόπλασμα ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων του Αιγαίου, παρόλο που η επίσημη ελληνική θέση μιλάει για την ύπαρξη μόνον ενός προβλήματος, αυτού της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Προτάσεις φτιαγμένες στα μέτρα των τραπεζών

Αφού η πολιτική που υπηρετεί μαζί με τη ΝΔ χρέωσε μέχρι το λαιμό εκατομμύρια μεροκαματιάρηδες, τώρα προτείνει διακανονισμούς για να εξασφαλίσουν οι πιστωτές μέρος των οφειλών

Πατώντας πάνω σε μια χρόνια διαμορφωμένη κατάσταση που φέρει τη σφραγίδα και των δικών του κυβερνήσεων, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να εμφανιστεί σαν υπερασπιστής των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών, παρουσιάζοντας πρόταση νόμου για την απαλλαγή δήθεν των δανειοληπτών από τα χρέη τους. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που παρουσίασαν η Λ. Κατσέλη και ο Ντ. Ρόβλιας, οι δανειολήπτες «που έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά», αποκτούν τη δυνατότητα, μέσα από καθορισμένη δικαστική διαδικασία, να εξοφλήσουν ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών. Μετά την εξόφληση αυτού του ποσοστού, η τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να απαλλάξει το δανειολήπτη από το σύνολο των χρεών του.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, δικαίωμα ένταξης στη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και τα τρέχοντα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Μετά τον δικαστικό διακανονισμό, ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέτει κάθε μήνα για τρία έως πέντε έτη μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές, μέχρι τη συμπλήρωση του 10% και την απαλλαγή του από το συνολικό χρέος.

Επί της ουσίας, η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει στόχο να προστατέψει τους εργαζόμενους καταναλωτές, οι οποίοι στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της ακρίβειας που αναπαράγει η πολιτική λιτότητας του δικομματισμού. Το αντίθετο συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να εξασφαλίσει στις τράπεζες ένα λογικό ποσό από χρέη που αν δε ρυθμίζονταν δικαστικά σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσαν να εισπράξουν, αφού η πρόταση νόμου αφορά δανειολήπτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία και με εισοδήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν στο ελάχιστο την αποπληρωμή συσσωρευμένων χρεών από καταναλωτικά και άλλα δάνεια.

Αλλωστε, οι ίδιοι οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραδέχτηκαν ότι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αποδεχτούν το διακανονισμό, καθώς «γνωρίζουν ότι είναι προτιμότερο να επέλθει μια ρύθμιση χρεών που θα διασφαλίζει και με τη δική τους σύμφωνη γνώμη ένα εύλογο ποσό εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών, από το να προκύψει απαλλαγή από χρέη χωρίς τη δική τους συμμετοχή».

ΠΓΔΜ
Προσφυγή στη Χάγη για την «Ενδιάμεση Συμφωνία»

Το διαπραγματευτικό της οπλοστάσιο επιχειρεί να ενδυναμώσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και σε μια περίοδο που εξελίσσεται η διαδικασία της διαμεσολάβησης του Μάθιου Νίμιτς, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλει το υπόμνημα με την επιχειρηματολογία της σχετικά με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, για «παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Η ενδιάμεση συμφωνία, που αποτελεί προϊόν της αμερικανικής διαμεσολάβησης και ανακοινώθηκε από τον Ρ. Χόλμπρουκ έξω από το σπίτι του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Α. Παπανδρέου, ρυθμίζει από το 1995 τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ και δημιούργησε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την αναζήτηση μιας λύσης και συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από τα Σκόπια, η παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας των Σκοπίων συνίσταται στο «βέτο» που έβαλε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον περασμένο Απρίλη, ώστε να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, η οποία προέβλεπε ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Το υπόμνημα θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, δημοσιεύματα, εξήγηση της υπόθεσης και των δικαιωμάτων που επικαλείται η ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια είχαν προσφύγει εναντίον της Αθήνας το Νοέμβρη του 2008 και σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται η Αθήνα πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 20 Γενάρη 2010.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, εκτιμώντας την κίνηση της ΠΓΔΜ να καταγγείλει την Ελλάδα για μη τήρηση των συμφωνηθέντων, θεωρούν ότι ενδεχομένως αποτελεί την πρώτη διερεύνηση πριν η ΠΓΔΜ καταγγείλει συνολικά την ενδιάμεση Συμφωνία για να διεκδικήσει την αναγνώρισή της από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ