ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2009
Σελ. /24
Απροστάτευτη απέναντι στις πυρκαγιές η Εύβοια

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές που ξέσπασαν πρόσφατα στο νομό

Το καταστροφικό έργο της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Εύβοια
Το καταστροφικό έργο της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Εύβοια
Αμεσα μέτρα για τη δασοπροστασία και πυροπροστασία στην Εύβοια απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Αντώνης Σκυλλάκος με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο νομό. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στο Νομό Εύβοιας. Η πολιτική όμως που εφαρμόζεται και η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων έχει επιφέρει μέχρι στιγμής βαριές συνέπειες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στη νότια Εύβοια στους Δήμους Αυλώνος, Ταμυνέων, Δυστίων, σε περιοχή που έχει πληγεί βαρύτατα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Η πυρκαγιά στη νότια Εύβοια έπληξε τα χωριά Νεοχώρι και Περβόλια του Δήμου Αυλώνος, έφτασε μέχρι το χωριό Λέπουρα του Δήμου Δυστίων, ενώ απειλήθηκε και ο οικισμός Δροσιά. Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε ελαιώνες, καλλιέργειες, κτηνο­τρο­φι­κές μονάδες, μικρές επιχειρήσεις. Κάηκαν επίσης στρέμματα δασικής έκτασης.

Εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της δασοπροστασίας και δασοπυ­ρό­σβε­σης, που πρέπει επιτέλους να παρθούν για το Νομό Εύβοιας, τίθεται και το ζήτημα της αποζημίωσης για τους πληγέντες, αποζημίωση που θα καλύπτει το 100% της ζημιάς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Αμεσα να ξεκινήσει καταγραφή των ζημιών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.
  • Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους άμεσα και ουσιαστικά.
  • Να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων στα μέτρα δασοπροστασίας και να προστατευθούν αποτελεσματικά τα δάση της Εύβοιας, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις πυροσβεστών, να μονιμοποιηθούν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες που έχουν σημαντική πείρα και συμβολή στη δασοπυρόσβεση.
  • Να αναβαθμιστεί σε πυροσβεστική υπηρεσία το κλιμάκιο Αλιβερίου.
  • Να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια στα δασαρχεία και στους δήμους τόσο για την πρόληψη από τις πυρκαγιές, όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από αυτές, όπως είναι η λήψη αντιπλημμυρικών έργων.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: Τα γεγονότα της 7ης Ιούλη στο Γραμματικό Αττικής, με χρήση βίας, χημικά, τρομοκρατία και συλλήψεις από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, δείχνουν την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός Περιφερειακού Σχεδιασμού, που θα συνεχίσει να φορτώνει την περιοχή Ανω Λιοσίων - Φυλής με το 85-90% των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Ενας τέτοιος σχεδιασμός δεν αντιμετωπίζει το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική προς όφελος των λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα είναι ασύμφορος οικονομικά, βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και ανοίγει δρόμους για επικίνδυνες λύσεις, όπως τα εργοστάσια καύσης ή βιολογικής ξήρανσης που αποτελούν οδηγίες της ΕΕ. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Σπύρος Χαλβατζής, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να σταματήσει οριστικά τις εργασίες χωροθέτησης ΧΥΤΑ στο Γραμματικό Αττικής, να κλείσει οριστικά το ΧΥΤΑ Φυλής που επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την κορεσμένη από κάθε είδους ρύπανση περιοχή της Δυτικής Αττικής και να υιοθετήσει τις οδηγίες της ΕΕ για διαχείριση απορριμμάτων με τη μέθοδο της καρκινογόνου και γενικότερα επικίνδυνης για την υγεία και το περιβάλλον καύσης ή βιολογικής ξήρανσης.

ΕΛΛΙΠΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Η ελλιπής χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται για χρόνια πότε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και πότε από εκείνες του ΠΑΣΟΚ, έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων προβλημάτων, την υστέρηση των πανεπιστημίων σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό αποβαίνοντας σε βάρος της ποιότητας του διδακτικού έργου. Ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι τα 16 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβλέπεται να επιχορηγηθούν με το ισχνότατο ποσό των 9.000.000 ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Το ποσό αυτό δε μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα σε ό,τι αφορά την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα θα πάρει για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε με επάρκεια να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Τμημάτων του σε κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ: Μεγάλη μείωση της εγχώριας παραγωγής και μείωση της τιμής του ξύλου έως και 50%, εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα. Οι αιτίες εντοπίζονται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και κυρίως στις αθρόες εισαγωγές ξυλείας. Δικαιολογημένα, οι δασεργάτες ανησυχούν και διαμαρτύρονται, αφού οι επιπτώσεις στο εισόδημά τους είναι δραματικές και συνεχώς επιδεινώνονται, όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την προστασία συνολικά του κλάδου και των θέσεων εργασίας. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Γκατζής και Νίκος Καραθανασόπουλος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα θα πάρει για την προστασία και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ξύλου και του εισοδήματος των δασεργατών.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Μέτρα για τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στο Δήμο Πτελεού και στο Αχίλλειο Μαγνησίας ζητούν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής.

-- Ερώτηση για το λόγο που μέχρι τώρα τα δύο λιμάνια του Δήμου Πτελεού στη Μαγνησία καθώς και στα λιμάνια στο Τρίκερι, στο Πατητήρι Αλοννήσου και στον Αϊ - Γιάννη στο Μούρεσι δεν έχουν φορέα διαχείρισης και λειτουργούν ανεξέλεγκτα, απευθύνουν προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Σταύρος Σκοπελίτης και Αχιλλέας Κανταρτζής, απαιτώντας να παρθούν μέτρα ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα Λιμενικά Ταμεία για τη λειτουργία τους.

-- Αμεσα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας Ν. Μεσσηνίας Δημόσιο Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας, που θα παρέχει αναβαθμισμένες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - πρόληψης στους κατοίκους της περιοχής, ζητάνε με Ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους.

-- Αμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΚΥ Αιτωλικού για να μπορεί να καλύψει όλες τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής στον τομέα Υγείας ζητάνε με Ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους.

-- Να αποκτήσει το Περιφερειακό Κέντρο του Δήμου Πτελεού δεύτερο γιατρό και να αναβαθμιστεί σε ΚΥ με πληρότητα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες υπηρεσιών Υγείας των κατοίκων του Δήμου Πτελεού και των επισκεπτών ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό.

-- Να χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση και οριστική μελέτη της παράκαμψης Αχιλλείου μέσα από χρηματοδοτού­μενα προγράμματα και να λυθεί το μεγάλο για την περιοχή κυκλοφοριακό πρόβλημα ζητάνε από τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

-- Αμεσα μέτρα ώστε άμεσα να εξοφληθούν τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τους γιατρούς και φαρμακοποιούς του Ν. Εύβοιας, καθώς και για την επαρκή χρηματοδότηση του Ταμείου, προκειμένου να μην επαναληφθεί το πρόβλημα και να μην επιβαρύνονται τόσο οι συμβεβλημένοι γιατροί και φαρμακοποιοί όσο και οι ασφαλισμένοι, απαιτούν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος.

-- Μέτρα που θα προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Βόλου καθώς και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι, ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ