ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιχείρηση άγριας καταστολής

Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε μέλη του ΚΚΕ και συγκεντρωμένους στο λιμάνι της Χίου, που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική επιχείρηση

Στα μέλη του ΚΚΕ που προσπάθησαν να αποτρέψουν την αστυνομική επιχείρηση, επιτέθηκαν οι δυνάμεις καταστολής στη Χίο
Στα μέλη του ΚΚΕ που προσπάθησαν να αποτρέψουν την αστυνομική επιχείρηση, επιτέθηκαν οι δυνάμεις καταστολής στη Χίο
Με μια άγρια κατασταλτική αστυνομική επιχείρηση την Κυριακή, στη Χίο, 51 μετανάστες, που ήταν αλυσοδεμένοι, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Κράτησης στο Μερσινίδι, όπου ήταν έγκλειστοι. Στόχος της επιχείρησης ήταν η επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία, μέσω Εβρου. Ανάμεσα στους 51 ήταν κι ένας Παλαιστίνιος με το παιδί του, τα μόνα διασωθέντα μέλη 8μελούς οικογένειας που ξεκληρίστηκε στους βομβαρδισμούς της Γάζας!

Τα λεωφορεία που μετέφεραν τους μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι της Χίου στις 2 το μεσημέρι. Εκεί, ύστερα από μια δυναμική κινητοποίηση, μέλη του ΚΚΕ προσπάθησαν να αποτρέψουν την επιβίβαση των προσφύγων στο πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ». Οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και τότε κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να σταματήσουν το πλοίο πέφτοντας στους καταπέλτες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. εφαρμόζει το δόγμα της μηδενικής ανοχής σε βάρος των μεταναστών και κλιμακώνει την καταστολή σε βάρος τους. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου (ΠΑΣΟΚ), με δηλώσεις εκπροσώπων της, επιχείρησε να αιτιολογήσει τη μεταγωγή των προσφύγων - αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά σε επιχείρηση επαναπροώθησης - επικαλούμενη το γεγονός ότι το Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου έχει υπερβολικά μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από αυτούς που μπορεί να εξυπηρετήσει.

Αλυσοδεμένοι οι μετανάστες μέσα στα λεωφορεία
Αλυσοδεμένοι οι μετανάστες μέσα στα λεωφορεία
Πρόκειται για αληθινό γεγονός, δεδομένου ότι η δυνατότητα υποδοχής του γκέτο είναι 120 άτομα και σ' αυτό - σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ - διέμεναν μέχρι την Κυριακή 187 άτομα, ενώ κατ' άλλους οι διαμένοντες ήταν από 190 έως 220. Το ΚΚΕ στο νησί έχει διαπιστώσει και έχει καταγγείλει ότι ορισμένοι από τους υπεράριθμους κοιμούνται σε σκηνές μέσα στον καυτό ήλιο. Οτι στο χώρο των κοντέινερς παραμένουν αρκετές μάνες με 16 μικρά παιδιά (τα δύο είναι λίγων μηνών). Το κοστολόγιο του συσσιτίου που καλύπτεται από το κράτος (πρωινό - μεσημεριανό - βραδινό) ήταν 3 ευρώ και έγινε 6 μετά από παρέμβαση του Κόμματος, για να μπορούν να τρέφονται στοιχειωδώς οι μετανάστες. Το πόσιμο νερό (αμφιβόλου ποιότητος) διατίθεται με το βυτίο (και ζεστό), από άγνωστη πηγή κι όχι εμφιαλωμένο. Στα μωρά, εκτός απ' το γάλα, δε διατίθεται ειδικό φαγητό, τα δε μικρότερα παιδιά, τα οποία διαμένουν κάτω από βάρβαρες συνθήκες, αντιμετωπίζονται - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ - κατά τα λεγόμενα του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου με το σκεπτικό: «τι, στα σπίτια τους, στις χώρες τους τρώγανε καλύτερα;».

Δυνάμεις των ΜΑΤ και στη Θεσσαλονίκη

Δυνάμεις των ΜΑΤ, πολυάριθμη δύναμη του Λιμενικού, περιπολικά ειδικών δυνάμεων, άνδρες των ΜΑΤ, έλεγχοι σε πολλά σημεία εισόδου και κλείσιμο της κεντρικής εισόδου του λιμανιού, την ώρα που έφθανε το πλοίο με τους μετανάστες από τη Χίο. Μόλις «έδεσε», δύο λεωφορεία και κλούβες των ΜΑΤ πήραν θέση μπροστά στο πλοίο και πριν αποβιβαστούν οι επιβάτες και τα αυτοκίνητα άρχισε η αστυνομική επιχείρηση.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης» και το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν: «Καταγγέλλουμε το γεγονός, συνεχίζουν, ότι οι μετανάστες - κρατούμενοι μεταφέρθηκαν μέσα σε κλούβες και ήταν δεμένοι με χειροπέδες μέσα στο πλοίο, κάτι που απαγορεύεται απόλυτα για τις θαλάσσιες μεταφορές για αυτονόητους λόγους ασφάλειας των κρατουμένων σε ενδεχόμενα ναυαγίων ή άλλων θαλάσσιων ατυχημάτων. Μια στοιχειώδης ανθρωπιστική πρόβλεψη, η οποία ωστόσο δεν τηρήθηκε για τις διωκτικές αρχές, πρακτική που αποκαλύπτει το βάρβαρο πρόσωπο της μεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης. Η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών και η αλληλεγγύη δεν είναι απλά ένα δημοκρατικό καθήκον, αλλά μπαίνει επιτακτικά στην ατζέντα των διεκδικήσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος, καθώς τα αντιμεταναστευτικά μέτρα ΕΕ - κυβέρνησης συνιστούν την πιο προωθημένη κατασταλτική πτυχή της πολιτικής που συνολικά υλοποιείται στη χώρα μας».

Πέθανε μετανάστης που ξυλοκοπήθηκε στην Ηγουμενίτσα

Πέθανε χθες στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, ο Κούρδος μετανάστης, Αριβάν Οσμάν Αμπτουλάχ, που νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από το βάναυσο και απάνθρωπο ξυλοδαρμό του από λιμενικούς στις 3 Απρίλη στην αποβάθρα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, όπως είχαν καταγγείλει αυτόπτες μάρτυρες.

Οπως είχε καταγγείλει τότε στη Βουλή το ΚΚΕ, για την υπόθεση, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης των υπευθύνων για το σοβαρό αυτό περιστατικό.

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» σημειώνει πως ο θάνατος του Αριβάν είναι συνέπεια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που σχεδιάζει η ΕΕ και προωθεί η κυβέρνηση και υπογραμμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τα όρια αυτής της πολιτικής σ' ό,τι έχει να κάνει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνιστούν τελικά τον κανόνα. Ηδη, σήμερα (27.7.) το πρωί έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεμένοι με χειροπέδες 60 κρατούμενοι μετανάστες από τη Χίο, μεταφερόμενοι σε κλούβες. Πριν λίγες εβδομάδες στη Ν. Μανωλάδα Ηλείας «αγανακτισμένοι» κτηνοτρόφοι, με πρόσχημα την υποψία τους για ζωοκλοπή, περιέφεραν δεμένους σε μοτοσικλέτες αλλοδαπούς εργάτες γης. Στην Πάτρα, με μια επιχείρηση πρωτοφανούς αγριότητας ξηλώθηκε ο καταυλισμός των προσφύγων. Στην Αθήνα επανειλημμένα καταγγέλλονται επιδρομές από ΜΑΤ και παρακρατικές συμμορίες σε χώρους που διαμένουν μετανάστες.

Αυτά τα περιστατικά γεννά η πολιτική της «μηδενικής ανοχής στη λαθρομετανάστευση». Αυτά τα περιστατικά γεννούν νόμοι, όπως το πλέον πρόσφατο ΠΔ 81/2009. Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών, βασισμένη σε νόμους και διατάξεις των ελληνικών κυβερνήσεων σε εφαρμογή αντίστοιχων ευρωενωσιακών μέτρων, αποτυπώνουν ανάγλυφα τη βαρβαρότητα συνολικά της ακολουθούμενης πολιτικής, η οποία στο στόχαστρό της έχει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλου του λαού. Σήμερα δοκιμάζεται στις πλάτες του πιο αδύναμου κομματιού της εργατικής τάξης. Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης: Καμία συγκάλυψη, να αποκαλυφτούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι αυτής της ανθρωποκτονίας. Να ληφθούν όλα τα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, και να μην απελαθούν οι λαθρομετανάστες αυτόπτες μάρτυρες του βάρβαρου ξυλοδαρμού.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οπως οι δούλοι στα σκλαβοπάζαρα»

Την αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., κατ' επιταγήν της ΕΕ, καθώς και τη βάρβαρη επιχείρηση επαναπροώθησης των προσφύγων που εξελίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ.

«Στο λιμάνι - αναφέρεται στην ανακοίνωση - εξελίχθηκαν σκηνές βίας και καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές... που θύμισαν σ' όλους (διαδηλωτές και επιβάτες) την εποχή της μεταφοράς των δούλων στα σκλαβοπάζαρα των ΗΠΑ»! Επίσης υπογραμμίζεται ότι οι πρόσφυγες «με χειροπέδες μεταφέρθηκαν στο πλοίο και παρέμειναν δεμένοι καθ' όλη τη διάρκεια του πλου - για 18 ώρες - μέσα στα λεωφορεία μέχρι τη Θεσσαλονίκη».

Η ΝΕ Χίου «καλεί τους Χιώτες και τις Χιώτισσες που όλοι έχουν ζήσει και βιώσει τη ζωή του μετανάστη (είτε άμεσα είτε έμμεσα) μιας και η Χίος ως ναυτομάνα γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ξενιτιά, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο και ειδικότερα να εμποδίσουν την ανάπτυξη φασιστικών φαινομένων που καλλιεργούν οι δυνάμεις της αντίδρασης. Να παρέμβουν να μην εφαρμοστεί η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ.

Καλεί τα σωματεία των εργαζομένων να σηκώσουν φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική που εφαρμόζει η Νομ. Αυτοδιοίκηση στο κέντρο κράτησης Μερσινιδίου, αλλά και τη συνέργειά της στο να μεταφερθούν σιδηροδέσμιοι οι πρόσφυγες στο γκαράζ του πλοίου "Θεόφιλος" προς Θεσσαλονίκη.

Οι Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι - καταλήγει η ανακοίνωση - έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα ενάντια στους κεφαλαιοκράτες».

Πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «ΣΠΡΙΝΤΕΡ»

Λαχτάρισαν χτες το μεσημέρι τουλάχιστον 20 εμποροϋπάλληλοι και δεκάδες πελάτες που βρίσκονταν στο πολυκατάστημα «ΣΠΡΙΝΤΕΡ», όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο δεύτερο όροφο του καταστήματος, η οποία εξαπλώθηκε έως τον 9ο και τελευταίο όροφο του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρολογικό πίνακα που αφορούσε τα κλιματιστικά και έφτασε στον τελευταίο όροφο μέσω του μονωτικού υλικού της εγκατάστασης κλιματισμού. Προκαλεί πλήθος ερωτημάτων το γεγονός ότι οι υπάλληλοι, μέχρι να φτάσει η Πυροσβεστική, προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά μόνο με πυροσβεστήρες, καθώς δε λειτούργησε κανένα σύστημα πυρασφάλειας του καταστήματος. Επίσης ότι υπεύθυνοι της εταιρείας διέδιδαν αρχικά ότι η φωτιά ξεκίνησε από την έξω πλευρά του κτιρίου στον 9ο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ