ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Κόντρες στο φόντο της «απελευθέρωσης»

Ενα «παζάρεμα» διαρκείας με πρωταγωνιστές τη διοίκηση της ΔΕΗ, το υπουργείο Ανάπτυξης και την ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά και με σημαντικούς παράγοντες αποτραβηγμένους στη «σκιά», εκτυλίχθηκε χτες γύρω από το διαγωνισμό της κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου 800 MW στη Μεγαλόπολη. Τελικός απολογισμός: μια διακοπή συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και δημάρχους της περιοχής. Μια έκτακτη, απογευματινή, κατάληψη των γραφείων του επικεφαλής της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλου, που έληξε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Η απόφαση για άνοιγμα των προσφορών (ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ) και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του διαγωνισμού για μείωση τιμήματος και άρση ρητρών καθυστέρησης.

Ο Τ. Αθανασόπουλος θα εισηγούνταν ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη, επικαλούμενος πιθανή καθυστέρηση τροφοδοσίας του με φυσικό αέριο και καθυστερήσεις από αντιδράσεις κατοίκων στην τοποθέτηση γραμμών υπερυψηλής τάσης προς Πάτρα και άλλες περιοχές για την μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος. Οι καθυστερήσεις θα είχαν σαν αποτέλεσμα καταβολή προστίμων στην κατασκευαστική. Ηδη όμως, είχε διαρρεύσει ότι η ΔΕΗ θέλει μείωση του προβλεπόμενου τιμήματος στα 500 εκατ. από 570 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απαίτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, λέγοντας ότι το επενδυτικό πρόγραμμα καθυστερεί υπέρ των ανταγωνιστών. Δεν αποδέχτηκε την «αντιπρόταση» και αποχώρησε το πρωί πεπεισμένη ότι το θέμα «πάγωσε». Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η λήψη απόφασης για επαναδιαπραγμάτευση και έτσι έγινε η δεύτερη κατάληψη.

Πρόκειται για ένα ακόμη «στιγμιότυπο» μιας μεγάλης και σύνθετης μάχης συμφερόντων στο πλαίσιο και στο φόντο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με μονίμως χαμένους τις λαϊκές ανάγκες και τους εργαζόμενους που θα κληθούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος, όποιας επιλογής. Οι χειρισμοί της διοίκησης είχαν και την πλήρη στήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης, «κύκλοι» του οποίου έκαναν λόγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις συνδικαλιστών.

Είναι όμως αντιπαραθέσεις στη βάση αυστηρά ιδιωτικών συμφερόντων και το συνδικαλιστικό κίνημα που δεν αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά την ενισχύει. Ζωτικής σημασίας προβάλλει η πάλη για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, με όρους λαϊκής οικονομίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Επισκευές» υπέρ της αγοράς

Ενα ακόμη πρόγραμμα από αυτά που επιβάλλει η ΕΕ για την ουσιαστική τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, με πρόσχημα την «εξοικονόμηση ενέργειας», που θα αποτελέσει όμως και ένα είδος «προηγούμενου» για τις επερχόμενες επιβαρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών και πάλι στο όνομα της «εξοικονόμησης», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Εκτιμάται ότι η συνολική ίδια δαπάνη των ιδιοκτητών μπορεί να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για άμεσες επιδοτήσεις κάλυψης ενός μέρους των δαπανών των σχετικών εργασιών σε κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1980. Η δημόσια δαπάνη θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ για 100.000 κατοικίες. Θα επιδοτούνται εργασίες, βάσει κι ενός δεδομένου τιμοκαταλόγου, για: Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές. Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων (τζάμια). Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εγκατάσταση ή αντικατάσταση (εφόσον υπάρχουν παλιοί) ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Αμεση επιδότηση προβλέπεται για κατοικίες με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μεγαλύτερες τιμές θα καλύπτονται, ανάλογα, από φορολογικά κίνητρα που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας. Ο ανώτερος προϋπολογισμός θα είναι 120.000 ευρώ για πολυκατοικίες. Ανάλογα με το πόσες εργασίες θα επιλεχθούν η χρηματοδότηση θα κυμαίνεται από 30 έως 50%. Ξεκινά από το Νοέμβρη και οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν αίτηση στα ΚΕΠ.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Συνάντηση για τα δίκαια αιτήματά τους

Κάτω από την πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων των μηλοπαραγωγών, ύστερα και από την αναγγελία της αγωνιστικής καθόδου τους στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγκάστηκε να δεχτεί συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της επαρχίας Αγιάς. Η συνάντηση θα γίνει σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο.

Οι μηλοπαραγωγοί διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εάν δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, που είναι:

Να πάρει πίσω ο ΕΛΓΑ τις απαράδεκτες εκτιμήσεις για την ακαρπία του 2008 και να αποζημιώσει δίκαια τους παραγωγούς. Να σταματήσει η κοροϊδία με τα ψίχουλα που δίνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών. Ν' αποζημιωθούν οι ποικιλίες πράσινων μήλων.

Να γίνουν άμεσα δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Μάη. Δίκαιες και αντικειμενικές και ως ποσοστό της ζημιάς, αλλά και ως προς τα κιλά που αποζημιώνονται ανά δέντρο.

Επίσης, να ληφθούν μέτρα για απορρόφηση αδιάθετων ποσοτήτων, προστασία από εισαγόμενα. Επίσης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αγρότες της Αγιάς, πάγωμα δανείων και χορήγηση άτοκων για 3 χρόνια, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη αποζημίωση για όλες τις ζημιές.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Η ραγδαία αύξηση το αποτέλεσμα της ενίσχυσης του κεφαλαίου

Στα 17,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,2% του ΑΕΠ, εκτινάχθηκε το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) το α' εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αυτό το έλλειμμα, παρά τα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ - αλλά και αυτά που προτίθεται να πάρει το επόμενο διάστημα - και το άγριο πετσόκομμα των δαπανών («πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο), είναι μια ακόμα παρενέργεια της χρόνιας πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου με κρατικό χρήμα, που οξύνεται και λόγω οικονομικής κρίσης. Ηδη, μία σειρά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (η άνοδος της ανεργίας, η μείωση του τζίρου, η μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και του τουρισμού, η συρρίκνωση των παραγγελιών στη βιομηχανία, η εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών), συνθέτουν το γενικότερο τοπίο της κρίσης στην οικονομία. Ο περιορισμός των συναλλαγών εμφανίζεται να συμπαρασύρει καθοδικά και τα κρατικά έσοδα, καθώς μειώνονται οι εισπράξεις από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους. Αλλά η βασική αιτία είναι η άκρατη ενίσχυση του κεφαλαίου με διάφορους τρόπους από το κράτος. Από την άλλη, η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, εκφραζόμενη και με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι «σε περιόδους κρίσης, δεν επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις, αντίθετα τις ενισχύουμε», αποτελεί μια σοβαρή πηγή αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεδομένου ότι τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων βαίνουν συνεχώς συρρικνούμενα. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, νέο «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων κλπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι»

Σε σχόλιο του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», τονίζονται τα ακόλουθα:

«

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, είτε άμεσα, είτε έμμεσα ως φορολογούμενοι, προς όφελος των κερδών του κατασκευαστικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, εκείνου που κατ' εξοχήν ευθύνεται για τις άθλιες κατοικίες στις οποίες ζουν τα λαϊκά στρώματα. Η κυβερνητική "πράσινη οικονομία" στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, θα οδηγήσει στην παραπέρα όξυνση της ταξικής διαστρωμάτωσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που δε θα μπορούν να αντέξουν τη δαπάνη.

Μόνο στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού και της πολιτικής για τη λαϊκή κατοικία, μπορούν να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες».

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οδηγείται στον αφανισμό

Το οικονομικό αδιέξοδο, που βιώνουν οι αμπελοκαλλιεργητές της χώρας, είναι συνυφασμένο με τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και το πλαίσιο των συμφωνιών του ΠΟΕ, που σαν στόχο έχουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών και τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Τα παραπάνω τόνισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με την οποία συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι των αμπελοκαλλιεργητών, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Αύριο, οι αμπελοκαλλιεργητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, η φετινή χρονιά είναι οριακή για τους παραγωγούς, καθώς τεράστιες ποσότητες κρασιού παραμένουν αδιάθετες στις αποθήκες από την πεσυνή παραγωγή και αν δεν προωθηθούν για «απόσταξη κρίσης» (μετατροπή σε οινόπνευμα) τουλάχιστον 20.000 τόνοι, σε πολλές περιοχές οι αμπελουργοί θα αναγκαστούν να αφήσουν ατρύγητα τα αμπέλια τους. Ταυτόχρονα, ζήτησαν την συμπαράσταση του Κόμματος στο αίτημά τους να οριστεί εθνική συνδρομή στην ενιαία ενίσχυση, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ