Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Επισκευές» υπέρ της αγοράς

Ενα ακόμη πρόγραμμα από αυτά που επιβάλλει η ΕΕ για την ουσιαστική τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, με πρόσχημα την «εξοικονόμηση ενέργειας», που θα αποτελέσει όμως και ένα είδος «προηγούμενου» για τις επερχόμενες επιβαρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών και πάλι στο όνομα της «εξοικονόμησης», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Εκτιμάται ότι η συνολική ίδια δαπάνη των ιδιοκτητών μπορεί να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για άμεσες επιδοτήσεις κάλυψης ενός μέρους των δαπανών των σχετικών εργασιών σε κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1980. Η δημόσια δαπάνη θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ για 100.000 κατοικίες. Θα επιδοτούνται εργασίες, βάσει κι ενός δεδομένου τιμοκαταλόγου, για: Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές. Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων (τζάμια). Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εγκατάσταση ή αντικατάσταση (εφόσον υπάρχουν παλιοί) ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Αμεση επιδότηση προβλέπεται για κατοικίες με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μεγαλύτερες τιμές θα καλύπτονται, ανάλογα, από φορολογικά κίνητρα που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας. Ο ανώτερος προϋπολογισμός θα είναι 120.000 ευρώ για πολυκατοικίες. Ανάλογα με το πόσες εργασίες θα επιλεχθούν η χρηματοδότηση θα κυμαίνεται από 30 έως 50%. Ξεκινά από το Νοέμβρη και οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν αίτηση στα ΚΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ