ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εγκρίθηκε το αντιλαϊκό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 2»

Η Κυβερνητική Επιτροπή προχώρησε χτες στην ομόφωνη έγκριση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 2», δηλαδή στη συνέχιση του προγράμματος για τα έτη 2010 - 2014. Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του προγράμματος διατίθεται για την ενίσχυση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) ή με αδιαφανή κριτήρια - και κατά πώς επιθυμεί η κυβέρνηση - μέσω των οριζοντίων δράσεων των ΟΤΑ. Το 72% της χρηματοδότησης όλου του προγράμματος προέρχεται από πόρους της τοπικής διοίκησης για να μειωθεί η κρατική συμμετοχή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος θεώρησε σκόπιμο να κάνει συγκρίσεις με το πρόγραμμα «ΕΠΤΑ» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - που ίσχυε πριν το ΘΗΣΕΑΣ - για να πει ότι «ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο καταβαράθρωσε οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενώ αντίθετα η ΝΔ με τον ΘΗΣΕΑ βοήθησε «τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο να ολοκληρώνουν αναπτυξιακά έργα με πλήρη διαφάνεια» γιατί, όπως είπε, το ΘΗΣΕΑΣ είναι «το πιο διαφανές πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ».

Το «ΘΗΣΕΑΣ 2» σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού και την εισήγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή περιλαμβάνει πόρους, το ύψος των οποίων «θα αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ, χωρίς πάλι να υπολογίζουμε τις Συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ τα κριτήρια κατανομής τους θα είναι ίδια με αυτά του «ΘΗΣΕΑ 1». Δηλαδή, με άλλα λόγια, το... μάρμαρο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», χωρίς βεβαίως να λαμβάνεται υπόψη ότι οι πιθανότητες να μην ανταποκριθεί το κράτος - και πάλι - στις δικές του οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο πρόγραμμα, εξακολουθούν να ισχύουν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στα μέτρα που χτυπούν το λαϊκό κίνημα

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος (τράπεζα DNA, εκτεταμένες παρακολουθήσεις με κάμερες, παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών κλπ.) παίρνονται για την «εξασφάλιση του μεγάλου αγαθού της δημόσιας ασφάλειας» επανάλαβε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού στις φυλακές των Γρεβενών και με αφορμή τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας που αφορά την ηχητική και οπτική παρακολούθηση. Ακόμα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για θέματα δημόσιας ασφάλειας δεν προϋποθέτει άποψη της Αρχής, και η διάταξη για τη λειτουργία των καμερών έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η «δημόσια ασφάλεια» για την οποία μιλά η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από τη σκληρή καταστολή σε βάρος του λαϊκού κινήματος, αφού περιλαμβάνει τρομονόμους, ευρωτρομονόμους, ηλεκτρονικό φακέλωμα, αποθήκευση στοιχείων που θα είναι στη διάθεση ιδιωτικών εταιρειών, χρήση καμεροχαφιέδων, τράπεζα DNA. Είναι προφανές ότι με την τροπολογία την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει εγγύηση της δημόσιας ασφάλειας, επιτρέπει σε άλλες αρχές πλην των δικαστικών να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που προέρχονται από τη χρήση καμερών που έχουν τοποθετηθεί σε εκατοντάδες σημεία των μεγάλων πόλεων. Ετσι, θα φακελώνονται όσοι παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις και στους λαϊκούς αγώνες. Επιπλέον, μέτρα όπως αυτό, θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος του λαού και σε βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων λόγω της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.

Από την πλευρά τους, τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ, αναλώθηκαν σ' ένα υποκριτικό κρεσέντο για τα μέτρα, «ξεχνώντας» τις δικές τους ευθύνες. Οταν η κυβέρνηση ζητούσε συνενόχους στην ένταση της καταστολής, εκείνοι πρώτοι, πλην του ΚΚΕ, έτρεχαν σε συσκέψεις για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας που γινόταν στη ΓΓ Δημόσιας Τάξης. Ενώ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για να εξασφαλίσουν και τα «νώτα τους», όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, για την αντισυνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης, ανακοίνωσαν για να σώσουν τα προσχήματα ότι αποχωρούν από αυτό το Συμβούλιο, στη δεύτερη συνεδρίασή του.

Ετσι, ο Ντ. Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα: «νομοθετούν με αλαζονεία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Προσπαθούν να επιβάλουν το «μεγάλο αδερφό» στην καθημερινότητά μας». Αυτά όταν είναι γνωστό ότι με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, «έκλεισαν» οι συμφωνίες για το σύστημα παρακολούθησης C4i που στη συνέχεια εγκαταστάθηκε και λειτούργησε η ΝΔ.

Ο Κ. Αϊβαλιώτης από το ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε ότι: «η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ μέσα στη Βουλή για τις κάμερες δικαιώθηκε πλήρως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», θέλοντας έτσι να δώσει μια «δημοκρατική» επίφαση στις αντιδραστικές του θέσεις, όπως για παράδειγμα όσα λέει για τους μετανάστες, που συμφωνεί με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει τους μετανάστες «ανεπιθύμητους».

Από το ΣΥΝ ο Ανδρέας Καρίτζης ζήτησε «η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο ίδιος ο κ. Μαρκογιαννάκης να σταματήσουν άμεσα τον επικίνδυνο κατήφορο της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατήφορος που τους φέρνει ακόμα και σε ευθεία σύγκρουση με θεσμικούς φορείς της ίδιας της πολιτείας».

Προς άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Ξεκίνησε από χτες η συζήτηση στη Βουλή με το ΚΚΕ κατηγορηματικά αντίθετο

Σε πορεία άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο οδηγεί το νομοσχέδιο - «σκούπα» της κυβέρνησης που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και θέματα που αφορούν τους υπάλληλους που εργάζονται με καθεστώς αορίστου χρόνου και που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς με το νομοσχέδιο θα μπορούν οι 35.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου να ανέρχονται στην ιεραρχία του δημοσίου ενώ πρακτικά αυτό σε βάθος χρόνου θα σημάνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την κυριαρχία των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε βάρος των μονίμων.

Διαφωνώντας με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για την ομηρία των υπαλλήλων που εργάζονται στο δημόσιο με διαφόρων είδους συμβάσεις αφού από κοινού ψήφισαν στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001 διάταξη σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η νομιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου. Ο ισχυρισμός τους, είπε, ήταν ότι θα σταματήσει η πρόσληψη συμβασιούχων κάτι που φυσικά δεν έγινε ενώ συνεχίστηκαν αμείωτες οι κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Με την προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση, είπε, ανοίγει ο δρόμος για να γεμίσει το δημόσιο με εργαζόμενους που θα έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και με αυτόν τον τρόπο χτυπιέται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά από κάποια χρόνια, τόνισε, το 90% σχεδόν των υπαλλήλων πρακτικά θα είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ζήτησε την μονιμοποίηση των 55.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου καθώς και όσων αποσχολούνται στο δημόσιο με διαφόρων ειδών συμβάσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την άρση της μονιμότητας και είπε ότι δεν είναι δυνατή η μονιμοποίησή τους γιατί κάτι τέτοιο το απαγορεύει η συνταγματική διάταξη που ψήφισαν το 2001 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ 2»
Αποτελεί μέρος του οικονομικού προβλήματος των δήμων

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 2» τονίζονται τα ακόλουθα:

«

Τα 3,7 δισ. που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στους ΟΤΑ, δεν αξίζουν ούτε ως προεκλογικό κόλπο. Πρώτον, επειδή το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τροφοδοτείται με πάνω από 72% από την τοπική διοίκηση, δηλαδή από χρήματα των εργαζομένων. Δεύτερον, επειδή οι στόχοι του προγράμματος καθορίζονται από την κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο για την υλοποίηση έργων τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και αρμοδιοτήτων της τοπικής διοίκησης.

Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αποτελεί μέρος του οικονομικού προβλήματος των δήμων. Βασικά χαρακτηριστικά του προβλήματος αποτελούν τα ελάχιστα κονδύλια που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεγάλες παρακρατήσεις εσόδων της τοπικής διοίκησης από το κράτος και η λειτουργία των δήμων στη βάση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Οσον αφορά το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται:

Να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής της τοπικής διοίκησης με προοπτική το μηδενισμό του.

Να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στο σύνολο του προγράμματος.

Να εξασφαλιστεί η δίκαια κατανομή και τα κριτήρια κατανομής ανά δήμο να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Καμία σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, γιατί αυτό σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για το λαό, κυρίως μέσω της πρόσθετης φορολογίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ