ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σχέσεις αλληλεξάρτησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα είναι δεσμευμένες στον αγώνα κατά του προστατευτισμού των αγορών, βεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, με το πέρας της δεύτερης μέρας των εργασιών στο πλαίσιο του «στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου», προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι το εμπόριο «είναι ελεύθερο και βασίζεται σε κανονισμούς» και επιθυμία των δύο χωρών είναι να συνεργαστούν την επαύριο της κρίσης προς την κατεύθυνση μίας «ισορροπημένης παγκόσμιας ανάπτυξης». Εντούτοις, οι πραγματικές προσδοκίες για ουσιαστικά αποτελέσματα στα θέματα-αγκάθια, όπως του εμπορικού ελλείμματος, είναι μικρές, παρά την «αρμονία» και το «διαλλακτικό πνεύμα» που διαρρέουν ότι επικρατεί στις συνομιλίες.

Το αυξημένο έλλειμμα των ΗΠΑ έχει ανησυχήσει το Πεκίνο, όπως και ο κίνδυνος πληθωρισμού, που μπορoύν να θέσουν σε κίνδυνο τις κινεζικές επενδύσεις, φόβους που εξέθεσε εκτενώς το οικονομικό επιτελείο της Κίνας στις συναντήσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Στις συνομιλίες εξετάστηκε εκτός της ανάγκης για «επαγρύπνηση» εναντίον φραγμών προστατευτισμού στο εμπόριο και η αναδιάρθρωση διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από την άλλη, ενόψει του αυξημένου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιό της με την Κίνα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να ζήτησαν από το Πεκίνο να ενισχύσει την εσωτερική της εμπορική κατανάλωση, ενώ την διαβεβαίωσαν ότι τα πακέτα οικονομικής στήριξης και η νομισματική πολιτική που ακολουθούν δε θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Τίμοθι Γκάιτνερ και του Μπεν Μπερνάνκι στις συνομιλίες πήραν μέρος επίσης ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Σάμερς, και ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα εμπορίου, Ρον Κερκ.

«Η αρχή του τέλους της ύφεσης» είναι κοντά, κατά τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ακόμη προσπάθεια να υπερασπισθεί τις προσπάθειές του για την παροχή κινήτρων στην εγχώρια οικονομία. «Οι αγορές κινούνται ανοδικά και το χρηματοοικονομικό σύστημα δε βρίσκεται πλέον στο χείλος της κατάρρευσης. Η απώλεια θέσεων εργασίας κινείται στα μισά ποσοστά αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου προ εξαμήνου», τόνισε ο Ομπάμα σε εκδήλωση στην πόλη Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας. Υπεραμύνθηκε επίσης των κυβερνητικών μέτρων προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών «Chrysler» και «General Motors», τονίζοντας πως η κατάρρευσή τους θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.

  • Ενώνουν τελικά τις δυνάμεις τους «Microsoft» και «Yahoo» προκειμένου να πλήξουν την κυριαρχία της «Google» καθώς κατέληξαν έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις σε συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης και διαφήμισης. Η συμφωνία δεκαετούς ισχύος δίνει στη «Microsoft» πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας το ιντερνετικό της οπλοστάσιο απέναντι στην «Google», ηγέτιδα δύναμη στην on line αναζήτηση και διαφήμιση.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η προπαγάνδα της ... «απόσυρσης»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ο ρυθμός απεμπλοκής μπορεί να επιταχυνθεί. Οι συνθήκες όσον αφορά στην ασφάλεια βελτιώνονται στο Ιράκ», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ρόμπερτ Γκέιτς, καθ' οδόν προς την Τουρκία και στον απόηχο της έκτακτης επίσκεψής του στο Ιράκ. Φυσικά, ο Γκέιτς μιλά για την απόσυρση του αριθμού των δυνάμεων που έχουν ανακοινωθεί παραλείποντας εντέχνως να αναφέρει πόσες χιλιάδες Αμερικανών στρατιωτιών θα παραμείνουν, υπό ποία ιδιότητα και για πόσα χρόνια.

Την Τρίτη, από το Ιράκ, ο Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις αστικές περιοχές του Ιράκ, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιούνη, «αποδίδει καρπούς», καθώς οι ιρακινές δυνάμεις αναλαμβάνουν σιγά σιγά τον έλεγχο ζητημάτων ασφάλειας.«Λιγότερο από ένα μήνα μετά, είμαι πραγματικά αισιόδοξος», δήλωσε ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι «απίστευτα διαφορετική» από εκείνη που αντίκρισε κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ ως υπουργός Αμυνας, το Δεκέμβρη του 2006, σε μία εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσον αφορά στην ένταση που επικρατεί μεταξύ των Ιρακινών και των κατοχικών δυνάμεων. Ενταση λόγω της προσπάθειας των Αμερικανών να επιχειρούν περιπολίες, που τις ενδύουν με το επιχείρημα της «επιτήρησης των έργων ανοικοδόμησης» εξαιτίας της αναζωπύρωσης των επιθέσεων.

Τέλος, σε διάφορες επιθέσεις 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίστηκαν.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις ισλαμιστών - στρατού

Συνεχίζεται το μακελειό στη Νιγηρία
Συνεχίζεται το μακελειό στη Νιγηρία
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Δε φαίνεται να εκτονώνονται ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα οι (από την περασμένη Κυριακή) σφοδρές συγκρούσεις φανατικών ισλαμιστών της σέκτας «Μπόκο Χάραμ» με ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στις βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας, Μπόρνο, Μπάουτσι, Κάνο και Γιόμπε. Ο νεότερος απολογισμός από τις σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών αναφέρει τουλάχιστον 300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 43 σκοτώθηκαν χτες στο βόρειο κρατίδιο Γιόμπε.

Ωστόσο, πέπλο «ομίχλης» καλύπτει τις επιχειρήσεις του νιγηριανού στρατού κατά της επικίνδυνης σέκτας που επιδιώκει την επιβολή ισλαμικού νόμου σ' όλη τη χώρα αλλά και πολλές από τις πρακτικές της σκοτεινής οργάνωσης. Για παράδειγμα χτες απελευθερώθηκαν από το νιγηριανό στρατό περίπου 100 γυναικόπαιδα που κρατούνταν όμηροι από ιερωμένους ισλαμιστές της αίρεσης για έξι μέρες σε κτίριο της οργάνωσης στη βόρεια πόλη Μαϊντουγκούρι, όπου τρέφονταν αποκλειστικά με χουρμάδες και νερό... Απαγωγές γυναικόπαιδων από οικογένειες μελών της οργάνωσης αναφέρθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της βόρειας Νιγηρίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, ιερείς της αίρεσης υπόσχονταν στα γυναικόπαιδα δωρεάν διατροφή και διδασκαλία του κορανίου, με την υποχρέωση να μεταβούν σε κρησφύγετο της οργάνωσης μακριά από συζύγους και πατέρες...

Επιπλέον, μόνον στο Μαϊντουγκούρι (της πολιτείας Μπόρνο) έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων ισλαμιστών - στρατού πάνω από 3.700 άνθρωποι...

«ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ»
Νικητής ο Μπαρζανί

ΑΡΜΠΙΛ.--

Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν (KDP), που πρόσκειται στον πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν (PUK) που πρόσκειται στον αντιπρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έδειξαν οι διπλές εκλογές - για την ανάδειξη του νέου προέδρου και της 111μελούς Εθνοσυνέλευσης των τριών κουρδικών επαρχιών - οι οποίες διεξήχθησαν το Σάββατο. Σημαντικά είναι τα ποσοστά που έλαβε και ο νέος πολιτικός σχηματισμός, υπό τον τίτλο «Κίνημα Αλλαγής» (Gorran).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, ο Μ. Μπαρζανί επανεκλέγεται στο προεδρικό αξίωμα με ποσοστό 69,57%, ενώ στις κοινοβουλευτικές αρχαιρεσίες ο συνασπισμός KDP και PUK συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 57,34%. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 78%. Το «Κίνημα Αλλαγής», που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία, συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τόσο στο πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου της παράταξης, Καμάλ Μιραουντελί, ο οποίος πήρε 25%, όσο και για το Κοινοβούλιο (23,75%) και εμφανίζεται ως «μεταρρυθμιστής», αλλά στην πραγματικότητα συναγωνίζεται με τα κυβερνητικά κόμματα για την εύνοια των ιμπεριαλιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Κουρδιστάν αποτελεί «μήλον της Εριδος» μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της αυτόνομης ηγεσίας Κουρδιστάν, σχετικά με τον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής...

ΙΝΔΙΑ
«Συνομιλίες ή πόλεμος»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ως μοναδική επιλογή χαρακτήρισε για την Ινδία τις συνομιλίες με το Πακιστάν, προκειμένου να «αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος της τρομοκρατίας», ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ. Απαντώντας στους επικριτές του που τον κατηγορούν για οπισθοχώρηση στις θέσεις της χώρας, σχετικά με το Πακιστάν, ο Ινδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν ο πόλεμος, που «δε συμφέρει κανέναν», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως το Ισλαμαμπάντ έχει κάνει κάποιες προόδους στις έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις της Βομβάης τον περασμένο χρόνο, λέγοντας ότι ο «διάλογος είναι η καλύτερη επιλογή»...

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, για την προάσπιση των συμφερόντων της Ουάσιγκτον στην περιοχή, ενώ ο Μ. Σινγκχ, ακόμα και μετά την κοινή δήλωση με τον Πακιστανό ομόλογό του Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, στην οποία υποστήριζε τη συνεργασία τους απέναντι στον «κοινό εχθρό της τρομοκρατίας», ανασκεύασε, λέγοντας ότι οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν μόνο μετά την απόδειξη προόδου στις έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις της Βομβάης.

Η ένταση αναζωπυρώθηκε την τελευταία βδομάδα, όταν η Ινδία καθέλκυσε το πρώτο της πυρηνικό υποβρύχιο προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ