ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Μέτρα που αναδίνουν βαρβαρότητα...

Εισηγούνται σαρωτικούς νέους φόρους και μέτρα «σοκ» για Ασφαλιστικό, Υγεία, Παιδεία

Νέο «αίμα» στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου ζητά ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χτες στο Παρίσι. Μια έκθεση, η οποία, όπως και αυτή του ΔΝΤ, αποτελεί τον ιδεολογικό προπομπό και προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή των μέτρων - «σοκ» που εισηγείται και καλούνται να τα υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, σε κάποιο βέβαια βάθος χρόνου...

Η ακτίνα δράσης, πάνω στην οποία κινούνται οι πραγματικά βάρβαρες προτάσεις του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού, αγγίζει όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής. Από τα δημοσιονομικά, όπου προτείνει την προώθηση νέων σαρωτικών φόρων και περιστολή δαπανών, το ασφαλιστικό σύστημα, όπου και ζητά νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το σύστημα Υγείας (προτείνει την ιδιωτικοποίησή του), ως και την εκπαίδευση, για την οποία εισηγείται επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά στάδια του πανεπιστημίου...

Επί της ουσίας, με τα προτεινόμενα μέτρα, προδιαγράφουν το μέλλον του ελληνικού λαού για τα επόμενα χρόνια και το αποτυπώνουν με τα πιο μελανά και απαισιόδοξα χρώματα, ενώ επιβεβαιώνουν παράλληλα τη θέση ότι η ενσωμάτωση του ελληνικού καπιταλισμού στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα προϋποθέτει όλο και μεγαλύτερες ανθρωποθυσίες από τα λαϊκά στρώματα. Από την άλλη, βέβαια, τέτοιου είδους επισημάνσεις φέρνουν στο φως τα στενά όρια διαχείρισης και την όξυνση των αντιθέσεων που αναφύονται μέσα από τη δυναμική ανάπτυξης του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.

Αναλυτικότερα, για τα δημοσιονομικά ο ΟΟΣΑ προτείνει την επιβολή σαρωτικών νέων φόρων, με αποδέκτες φυσικά τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά δε λέει το παραμικρό για θέματα φορολογίας του κεφαλαίου. Εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ δεκάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (10.500 ευρώ) για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την αύξηση των συντελεστών φορολογίας των ακινήτων, την επιβολή νέου μισθολογίου (με περικοπές επιδομάτων) των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο, αλλά και τη σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα, τη σύσταση «ανεξάρτητου» συμβουλίου για την παρακολούθηση της πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής (αντίστοιχη πρόταση έχει κάνει και ο ΣΕΒ), την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τήρηση των ορίων δαπανών του προϋπολογισμού και την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της είσπραξης.

Τα ίδια στοιχεία βαρβαρότητας αναδίνουν και οι προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει από τα πιο ...γενναιόδωρα της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων εισηγείται τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, υπολογισμό του ύψους της σύνταξης με βάση τις αποδοχές του συνολικού εργάσιμου βίου, αύξηση των χρονικών ορίων απασχόλησης, σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, θέσπιση «αντικινήτρων» για την αποφυγή της πρόωρης συνταξιοδότησης γυναικών με παιδιά, και για εκείνους που έχουν μπει στην αγορά εργασίας από μικρή ηλικία, διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης και περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία και περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Για τον κλάδο Υγείας η έκθεση εισηγείται το επιχειρηματικό μοντέλο της πώλησης και αγοράς υπηρεσιών Υγείας... Ειδικότερα, προτείνει την κατάργηση του κρατικού τιμολογίου περίθαλψης και την αντικατάστασή του με σύστημα διαπραγμάτευσης τιμών μεταξύ των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Ζητά επίσης την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και την παροχή ίδιου τύπου πρωτοβάθμιας Υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους.

Τέλος, στο κεφάλαιο για την Παιδεία και με μια λογική πλήρους ιδιωτικοποίησής της, εισηγείται την επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά τμήματα του πανεπιστημίου, την είσοδο ιδιωτικών πανεπιστημίων, την αξιολόγηση του πανεπιστημίου καθώς και τη σύνδεση της χρηματοδότησής του με το σύστημα αξιολόγησης, την «αυτονομία» των ΑΕΙ σε θέματα πρόσληψης προσωπικού και επιλογής φοιτητών. Επανέρχονται επίσης στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καθώς και της αξιολόγησης των σχολείων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, στην εισαγωγή νέων προγραμμάτων διδασκαλίας, στη χορήγηση φοιτητικών δανείων, στην υποχρέωση μονοετούς κατάρτισης πριν το διορισμό των εκπαιδευτικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εισήγηση «ξεκαθαρίσματος» της αγροτιάς

Οι κατευθύνσεις της αγροτικής πολιτικής μπροστά στο διάλογο για την ΚΑΠ μετά το 2013

Την περαιτέρω αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή με προφανή στόχο την οριστική αποδέσμευση όλων των επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωσή τους, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως αναφέρεται στις προτάσεις που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία του ελληνικού αγροτοκτηνοτροφικού τομέα τα επόμενα χρόνια, το σύνολο πλέον των καλλιεργειών εντάσσονται στο καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης, με μοναδική, προσωρινή, εξαίρεση τον τομέα βάμβακος - το μέλλον του οποίου ούτως ή άλλως προμηνύεται «θολό» - και των ελάχιστων ποσών που αφορούν στους τομείς της μεταποιημένης τομάτας (10,7 εκατ. ευρώ που αποσυνδέονται από το 2011) και των αποξηραμένων ζωοτροφών (1,3 εκατ. ευρώ που αποσυνδέονται από το 2012). Ακόμη ανακοινώθηκε ότι από το 2010 κι έπειτα θα παρακρατείται το 5,3% επί του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων που αντιστοιχεί στη χώρα μας, ποσό που θα «παρέχεται σε γεωργούς, σε τομείς και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα ή μειονεκτήματα», χωρίς άλλες διευκρινίσεις...

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, εκτός των παραπάνω, παρουσιάζονται ορισμένα ακόμη ποσά που δήθεν προορίζονται για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, του ελαιολάδου, των μειονεκτικών περιοχών, μέχρι και του ΕΛΓΑ. Στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά που υποτίθεται αποβλέπουν στη δημιουργία μιας «ποιοτικής και ανταγωνιστικής γεωργίας» ή «την προσέλκυση νέων γεωργών στο αγροτικό επάγγελμα», βασικό τους στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συζήτηση που θα ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΚΑΠ την περίοδο 2013-2020, έχοντας ως βασική επιδίωξη την περικοπή και άλλων πόρων από τη γεωργία.

Αλλωστε, η ΕΕ μεθοδεύει εδώ και καιρό την περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τη μεταφορά τους στο λεγόμενο Β' Πυλώνα για τη χρηματοδότηση εξωγεωργικών δραστηριοτήτων στα διάφορα προγράμματα της λεγόμενης «Αγροτικής Ανάπτυξης». Οπως πολλές φορές έχει τονίσει το συνεπές αγροτικό κίνημα, έτσι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, πρόκειται για μια πολιτική που αποβλέπει στο «ξεκαθάρισμα» του αγροτικού πληθυσμού, με την ενίσχυση ενός μικρού τμήματος αγροτών, οι οποίοι θα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή περισσότερο με την ιδιότητα του επιχειρηματία παρά του αγρότη.

ΟΣΕ
«Μπουρλότο» στα εισιτήρια

Από σήμερα ισχύουν οι αυξήσεις - «φωτιά» 33% στις τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων για τα απλά τρένα, που αποφάσισε η κυβέρνηση, υλοποιώντας την πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του ελληνικού σιδηρόδρομου. Από σήμερα, επίσης, ισχύει και η δραστική κατάργηση και συρρίκνωση των σιδηροδρομικών δρομολογίων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις (δίκτυο Πελοποννήσου) ανέρχεται στο 65%. Ταυτόχρονα, με το σχέδιο «εξυγίανσης του ΟΣΕ», που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προχωρά στην απόλυση 3.000 σιδηροδρομικών, μέσω του προγράμματος «μισθωτής εφεδρείας».

Στα «ιντερσίτι», η αύξηση ανέρχεται στο 13% και στα «ιντερσίτι εξπρές» στο 7%. Εως το Δεκέμβρη του 2010 οι τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων θα εκτιναχθούν κατά 135%!

Από το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ δε λείπουν και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε εν δυνάμει κερδοφόρα σιδηροδρομική δραστηριότητα, καθώς και εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ σε ιδιώτες για πολυετή εκμετάλλευση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας ανατροπής

Σε δήλωσή του για την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Μ. Μαΐλης επισημαίνει: «Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι ο λαός μόνο χειρότερα θα δει από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δικός τους δρόμος».

ΚΚΕ
Προτάσεις - εμπαιγμός

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προτάσεις του Σ. Χατζηγάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνεται:

«Οι λεγόμενες "νέες εθνικές επιλογές για την Γεωργία", που προτείνει στην ΕΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, αφού εκείνους έχει πετάξει από τα χωράφια τους η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ξεκλήρισμα συνεχίζεται.

Οι προτάσεις περιέχουν μέτρα που ωφελούν τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, ενώ έχουν ως βασικό στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την περίοδο 2013-2020, οπότε και θα καταργηθούν ουσιαστικά οι αγροτικές επιδοτήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ