ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενισχύει, αλλά όχι την φτωχή αγροτιά...

Καμιά σχέση με τα αιτήματα των αγροτών δεν έχουν οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν
Καμιά σχέση με τα αιτήματα των αγροτών δεν έχουν οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν
Πακτωλό χρημάτων προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην μεταποίηση και το εμπόριο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δράσης όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διοχετεύει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ίδια στιγμή που αρνείται να ικανοποιήσει ακόμη και τα ελάχιστα αιτήματα της μεγάλης μάζας των φτωχομεσαίων αγροτών, που αφορούν την στοιχειώδη επιβίωσή τους.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης από το «πακέτο» ύψους 600 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «2007 - 2013», το 70% του οποίου προέρχεται από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο από εθνικούς. Οι επενδύσεις αυτές ενισχύονται μέχρι το 50% του συνολικού κόστους της επένδυσης, ενώ σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αιτήσεις για την καταβολή ενισχύσεων μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις και εταιρείες κάθε μορφής, συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ.

Αυτό που δεν είπε φυσικά o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και που επίσης δεν λέει κανένα από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για την, «πνιγμένη» στα χρέη, μικρομεσαία αγροτιά, ή για τις έτοιμες για «λουκέτο» αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Ιούλη, των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1391), ξεκαθαρίζεται ότι η ενίσχυση παρέχεται σε δικαιούχους, «των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα», ενώ επισημαίνεται ότι «δεν παρέχεται στήριξη σε προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για την διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων».

Ακόμη στην σχετική ΚΥΑ, καθορίζεται ξεκάθαρα ο χαρακτήρας των ενισχύσεων, που είναι η ακόμη πιο αποφασιστική προσαρμογή του εγχώριου αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αφού στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επενδύσεις που αφορούν μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα «πρέπει να παρέχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη δυνατότητα εξεύρεσης κανονικών διεξόδων στην αγορά για τα σχετικά προϊόντα λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην παραγωγή ή τα ανώτερα όρια της κοινοτικής στήριξης στο πλαίσιο των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς».

Την «οικονομική βιωσιμότητα» με όρους καπιταλιστικού κέρδους, την έχουν γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια πολύ καλά, μέσα από την πείρα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως δείχνει το πολύ πρόσφατο παράδειγμα των ραδακινοπαραγωγών της Β. Ελλάδας, που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την περσινή σοδειά από τους εμποροβιομήχανους, παρόλο που την πούλησαν σε τιμές 1990, εμποροβιομήχανοι που φυσικά και είναι «βιώσιμοι» μιας και κυβέρνηση και ΕΕ τους εξασφαλίζουν ασυδοσία δράσης και βεβαίως μπορούν να ενταχθούν στα διάφορα προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων της ΕΕ...

ΔΕΗ
Επιβεβαιώνει την απόριψη στο Μαυροβούνιο

Τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην προσφορά της κοινοπραξίας ΔΕΗ - ομίλου Ρέστη για την απόκτηση του 18,3% της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού επιβεβαιώνει ουσιαστικά με χτεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η επιχείρηση έλαβε επίσημη ενημέρωση από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού ότι κατά τη συνεδρίασή της στις 30 Ιούλη αξιολογώντας τις προσφορές που επιβλήθηκαν απέρριψε την προσφορά της ΔΕΗ με την «Golden Energy Capital Management SA». Η Επιτροπή θα υποβάλει τη γνωμοδότησή της στο Συμβούλιο Ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για την έκδοση της τελικής απόφασης.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Σε συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής προχώρησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο ύψος του επιβατικού σταθμού του ΟΣΕ στα Τρίκαλα, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και απευθύνοντας, σε εργαζόμενους και επιβάτες, κάλεσμα αγώνα για αποκλειστικά ενιαίο, κρατικό σιδηρόδρομο, με φτηνές, γρήγορες και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές. Στο στόχαστρο της κινητοποίησης βρέθηκε, δε, η απόφαση της διοίκησης του ΟΣΕ να περικόψει δρομολόγια που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των Θεσσαλών και οι τσουχτερές αυξήσεις των εισιτηρίων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι το «ψαλίδι» στα δρομολόγια και οι αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων εντάσσονται στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νωρίτερα σταματάει το πρόγραμμα για αντικατάσταση κλιματιστικών

Κατά τέσσερις μήνες νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, και συγκεκριμένα στις 22 του Αυγούστου, θα σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Αλλάζω κλιματιστικό». Αυτό ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζοντας ότι ο λόγος για τη διακοπή του προγράμματος είναι ότι ξεπεράστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης, που είχε προσδιοριστεί στα 15 εκατ. ευρώ, και στις 29 του Ιούλη το σύνολο της επιδότησης είχε φτάσει τα 36,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα αντικαταστάθηκαν 110.402 κλιματιστικά με αρχικό στόχο τα 45.000. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος των ημερήσιων πωλήσεων έφτασε τις 1.500 ενώ τις πρώτες μέρες του προγράμματος ήταν 4.000.

ΚΚΕ
Προωθείται το ξεκλήρισμα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Δεν αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες, που είναι θύματα της ΚΑΠ, οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης.

Οι εξαγγελίες προωθούν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους και μεγάλους και την καθετοποίηση των γεωργικών βιομηχανιών. Και αυτά, γιατί ο κ. Χατζηγάκης κάνει λόγο για μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων από εταιρείες (ΑΕ, κλπ.) που απασχολούν μέχρι 750 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών έως 200 εκατ. ευρώ. Ενισχύονται με 300 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, η καθεμιά έως 15 εκατ. ευρώ.

Οσο για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε τους γεωργούς στο έλεος της παγκόσμιας αγοράς, δηλαδή στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Η απάντηση πρέπει να δοθεί με τον ενιαίο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας σε συμμαχία με την εργατική τάξη».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Παγανιά» για φόρους

Πρόσθετες οδηγίες για εντατικοποίηση των «προληπτικών φορολογικών ελέγχων» κοινοποίησε στον ελεγκτικό μηχανισμό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει κλίμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν, πρώτα και κύρια, οι μικροεπαγγελματίες ΕΒΕ, που καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» από τις προκλητικές και επίσημα θεσμοθετημένες διευκολύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβερνητική εγκύκλιος αφορά στη συγκρότηση ειδικών συνεργείων ελέγχου στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Εύβοιας, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Πρέβεζας.

Ιδιωτικά τα κτίρια των νομαρχιών

Ζωτικό χώρο σε μεγαλοεπιχειρηματίες εκχωρεί η κυβέρνηση παραδίδοντάς τους, με τη μορφή συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτών (ΣΔΙΤ), μεγάλα ή μικρότερα έργα δημόσιας υποδομής. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα της α' φάσης του διαγωνισμού για την κατασκευή των κτιρίων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Φθιώτιδας και Αχαΐας, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 71,1 εκατ. ευρώ. Επίδοξοι μνηστήρες, οι οποίοι σε βάθος 25ετίας θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των έργων, ανακηρύχτηκαν 4 επιχειρηματικές κοινοπραξίες που θα διαγκωνισθούν στη συνέχεια στη β' φάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ