ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Με «παράπλευρες απώλειες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα

Διαγκωνισμοί κυβέρνησης - ηγεσίας ΠΑΣΟΚ για την ταμπακέρα της «καλύτερης» διαχείρισης

Με σωρεία προκλητικών και χαριστικών ρυθμίσεων σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων προχωρά τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση σε εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Το γεγονός αυτό αποδείχνει περίτρανα πως ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός έτσι ώστε να καλύψει όλες τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Είναι φανερό επίσης πως η λύση για τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στη ρότα του ευρωμονόδρομου, τη Στρατηγική της Λισαβόνας κοκ.

Ετσι και η διαμάχη ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι για το «πάπλωμα», για την πολιτική «καλύτερης» διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος, της πολιτικής δηλαδή που ενισχύει ολόπλευρα τους κεφαλαιοκράτες και που είναι ξεκομμένη, πέρα για πέρα, από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τις προάλλες η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις με την παροχή κρατικών εγγυήσεων πάνω στα τραπεζικά δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών. Ακόμη 2 δισ. ευρώ χαρίζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες, χώρια οι τελευταίας κοπής αντίστοιχες ρυθμίσεις που προβλέπονται για μια σειρά από κλάδους (σε βιομηχανία, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, βιομηχανικού τύπου κτηνοτροφικές επιχειρήσεις κ.ά.). Και αν βέβαια οι προκλητικά ενισχυόμενες μερίδες του κεφαλαίου «ξεχάσουν» να αποπληρώσουν τ' αδέρφια, τους τραπεζίτες - κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συμβεί - τότε τα... σπασμένα θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι και οι τραπεζίτες διασφαλίζουν απόλυτα τα συμφέροντά τους, έχοντας «δεμένο το γάιδαρο» από το κρατικό χρήμα. Στη σοδειά των πολύ πρόσφατων ενισχύσεων μπήκαν και οι μεγαλοβιομήχανοι μέσω του νομοσχεδίου για τα βιομηχανικά - επιχειρηματικά πάρκα: Φοροελαφρύνσεις, κίνητρα, κάθε είδους διευκολύνσεις χαρίζονται απλόχερα προς δόξαν των... άδειων κρατικών ταμείων, της ανάπτυξης της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό...

Πώς απαντά στα παραπάνω η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα οικονομίας Λ. Κατσέλη κατηγορεί την κυβέρνηση για «προεκλογικό πανικό», για το ότι αποφάσισε να μοιράσει κρατικές εγγυήσεις «εν μέσω Αυγούστου» (λες και αν τις μοίραζαν για παράδειγμα το Σεπτέμβρη θα άλλαζε το πράγμα), για «ασυντόνιστο τρόπο», για «γενικόλογα κριτήρια» (σε ό,τι αφορά τη μοιρασιά της πίτας) κλπ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ανταπαντά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την παροχή εγγυήσεων απευθείας στις επιχειρήσεις και όχι στις τράπεζες. Είναι φανερό πως και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο κρατικός μπαξές φτάνει για όλες τις μερίδες του κεφαλαίου.

Τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους εκάστοτε διαχειριστές της. Είναι αυτοί που φορτώνουν τα σπασμένα στο λαό είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε σε συνθήκες κρίσης. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι κρατικές ενισχύσεις προς τους κεφαλαιοκράτες δεν μπορούν και δεν πρόκειται να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας. Η εμπειρία δεκαετιών είχε αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Μια σειρά από «προβληματικές επιχειρήσεις» μπήκαν κατά καιρούς κάτω από την κρατική ομπρέλα και προστασία, οι δανείστριες τράπεζες πήραν και με το παραπάνω το χρήμα τους (από τους κρατικούς προϋπολογισμούς) και οι βιομήχανοι με τη σειρά τους συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Οι «παράπλευρες απώλειες» ήταν πάντα στην πλευρά των εργαζομένων...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πακτωλός κρατικών ενισχύσεων στην πλουτοκρατία

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Κόμματος για το πακέτο με τις κρατικές εγγυήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που αφορά στις κυβερνητικές αποφάσεις παροχής κρατικών εγγυήσεων πάνω στα τραπεζικά δάνεια των μεγαλοεπιχειρηματιών επισημαίνεται:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί το δημόσιο τα νέα δάνεια των επιχειρήσεων σε ποσοστό 70 έως 80% αποτελεί ένα ακόμα δώρο 2 δισ. ευρώ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες που προστίθεται στα δεκάδες δισ. που ήδη λαμβάνουν από το κράτος με τους λεγόμενους επενδυτικούς και αναπτυξιακούς νόμους, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια. Αυτή η πολιτική των κινήτρων και της στήριξης της κερδοσκοπίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου είναι που δημιουργεί και αυξάνει τα ελλείμματα, τα οποία χρησιμοποιούν ως πρόσχημα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για να αρνούνται την πραγματική στήριξη των ανέργων, την αύξηση των συντάξεων, τη διαμόρφωση των υποδομών για την κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών, τη μείωση της φορολόγησης του λαού.

Μόνο ως χονδροειδής εξαπάτηση μπορεί να εκληφθεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι χαρίζει στους βιομηχάνους δισεκατομμύρια για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας. Η εμπειρία των εργαζομένων αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Οσο ενισχύεται η μεγαλοεργοδοσία, τόσο αυξάνουν οι απολύσεις και οι βάρβαρες προσωρινές ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολύτως κανένα όφελος. Εχουν μόνο ζημιά. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν κλείνουν λόγω των απαράδεκτα χαμηλών μισθών, αλλά λόγω του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής κρίσης που οι ίδιες δημιουργούν. Τα 2 δισ. και τα δεκάδες δισ. κίνητρα και φοροαπαλλαγές που κατευθύνονται σε βιομήχανους και τραπεζίτες να δοθούν για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να περιμένουν τι θα ανακοινώσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ. Τα ξέρουν, τα ζουν καθημερινά. Τώρα πρέπει να αντιδράσουν για να μην πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Καθημερινά, οργανωμένα, αποφασιστικά με τη συμμετοχή τους στο ταξικό κίνημα, παλεύοντας για τα δικαιώματά τους, διαμορφώνοντας την αντιμονοπωλιακή τους συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Καμιά ανοχή στην πολιτική που διαρκώς μεγαλώνει την κλοπή του πλούτου που παράγουν, οδηγεί στην ανεργία, στην προσωρινή ελαστική δουλειά, στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Καμιά ανοχή στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, που οδηγούν καθημερινά σε θανάτους και ακρωτηριασμούς εργατών, στα μέτρα καταστολής και παρακολούθησης».

ΕΦΟΡΙΑ
Παρτίδα εκκαθαριστικών

Την 8η στη σειρά παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων (εισοδήματα 2008) ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες η Εφορία. Συνολικά περίπου 3,9 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Οι πρόσθετοι φόροι που θα μπουν στα δημόσια ταμεία (μετά την αφαίρεση των επιστροφών στους δικαιούχους) φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Στα ύψη και στο α' εξάμηνο

Αστρονομικά κέρδη συνεχίζουν και συσσωρεύουν οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι ακόμη και για το διάστημα που η καπιταλιστική κρίση είχε βρεθεί στο «φόρτε» της. Αποκαλυπτικά είναι τα ενδεικτικά στοιχεία ισολογισμών που έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ΑΕ που αφορούν στο α' εξάμηνο του 2009 σύμφωνα με τα οποία :

  • Μυτιληναίος: Η μάζα του λειτουργικού κέρδους έφτασε σε 47,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους σε 10,4 εκατ. ευρώ.
  • Α-Β Βασιλόπουλος: Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου απογειώθηκαν σε 19,4 εκατ. ευρώ (από 13,9 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2008) παίρνοντας αύξηση 40%! Τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν σε 10,5 εκατ. ευρώ (από 8,4 εκατ. ευρώ).
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ανάκαμψη τον Ιούλη λόγω φοροαπαλλαγών

Ανάκαμψη εμφάνισε το μήνα Ιούλη η αγορά αυτοκινήτων μετά τις φοροελαφρύνσεις στα τέλη ταξινόμησης που δόθηκαν προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των επιβατηγών αυτοκινήτων που πρωτοκυκλοφόρησαν τον Ιούλη εμφάνισε αύξηση 9,5% ενώ τα κάθε είδους οχήματα (επιβατηγά, μοτοσικλέτες, λεωφορεία) εμφάνισαν πτώση 3,7%. Στο 7μηνο Γενάρης-Ιούλης 2009 οι πωλήσεις στα κάθε είδους οχήματα εμφανίζουν πτώση 25%.

  • Από τις Εφορίες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων καλούνται να περάσουν πάνω από 10 χιλιάδες φορολογούμενοι, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού. Οπως όψιμα διαπίστωσαν, εξαιτίας της ασάφειας των υπηρεσιακών εγκυκλίων, απαλλαγής από το τελόσημο έτυχαν και κατηγορίες φορολογουμένων (ναυτικοί, πολύτεκνοι, επαναπατριζόμενοι) που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν τη δικαιούνται. Η Εφορία θα τους αποστείλει ειδικά σημειώματα, να περάσουν από το ταμείο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ