ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εκλογολογία και αποπροσανατολισμός

Με προπέτασμα καπνού την εκλογολογία, η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη την αντιλαϊκή πολιτική, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει σκόπιμα να στρέψει την δικομματική αντιπαράθεση σε ζητήματα «διαχείρισης», οξύνοντας τον μεταξύ τους διαγκωνισμό για την εξασφάλιση των διαπιστευτηρίων της πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κοντράρονται» γύρω από το χρόνο των εθνικών εκλογών, νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές προς τις μεγάλες επιχειρήσεις εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση σε καθημερινή βάση, έχοντας τη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ το οποίο περιορίζει την κριτική του στην ...«απουσία συγκεκριμένου σχεδίου»!

Χτες, ο υπουργός Παιδείας Αρ. Σπηλιωτόπουλος, με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Ειτροπής για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, αφού αρχικά επιχείρησε να ξορκίσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, στη συνέχεια διατύπωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της, σημειώνοντας: «η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα», τονίζοντας ότι «είναι διαρκώς έτοιμη για δράσεις»... Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για ένταση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε: «Εμείς προχωράμε. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε».

Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, οξύνοντας τον κούφιο δικομματικό καυγά, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ αναφέροντας: «η μόνη στρατηγική που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η εκλογολογία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούνται μόνο από δίψα για την εξουσία και σε αυτό το βωμό θυσιάζουν και τους πολίτες και τον τόπο».

Συντηρώντας την «ένταση», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εγκαλούν την κυβέρνηση για «προεκλογικές εξαγγελίες» χωρίς φυσικά να αμφισβητούν στο ελάχιστο τον πακτωλό των δισ. ευρώ που δίνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις περιορίζοντας τις ενστάσεις τους στην «απουσία κριτηρίων» για την επιδότησή τους. «Οι πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες είναι άκρως επικίνδυνες», δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία εκτίμησε ότι «έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο».

ΛΙΜΑΝΙ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ
Να μην ξεγελαστεί ο λαός, να οργανωθεί και να παλέψει

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ - απάντηση στην κυβερνητική φιέστα

Να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στο λαό της Λάρισας, περί νέας αναπτυξιακής εποχής στο νομό, επιχείρησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αν. Παπαληγούρας, στα πλαίσια της φιέστας εγκαινίων του λιμανιού του Αγιοκάμπου (για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες), που έγινε με χειροκροτητές τοπικούς παράγοντες της κυβέρνησης, της Νομαρχίας και της Δημοτικής Αρχής Μελιβοίας. «Τώρα πια η Θεσσαλία από την ενδοχώρα στρέφεται και προς ένα νέο μέτωπο προς την Ανατολή, προς τη θάλασσα» ισχυρίστηκε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «μία νέα δυνατότητα και προοπτική» και «ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης και απασχόλησης στον τριτογενή τομέα». Φυσικά η παράδοση των λιμανιών της χώρας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού στο ιδιωτικό κεφάλαιο ως άλλο ένα εμπόρευμα, έχει αποδειχτεί ότι μόνο το λαό και τις ανάγκες του δεν εξυπηρετεί, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία το λιμάνι είναι φανερό ότι χρησιμοποιείται για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» και ως δήθεν λύση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαϊκός κόσμος του θεσσαλικού κάμπου.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την κυβερνητική φιέστα εγκαινίων στο λιμάνι του Αγιοκάμπου η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι πανηγυρισμοί και οι μεγάλες κουβέντες, κυβέρνησης, νομάρχη, Δήμου Μελιβοίας, για δήθεν "νέα εποχή" και "ανάπτυξη" που θα φέρει το λιμάνι του Αγιοκάμπου - Λάρισας, δεν έχουν ουσιαστικά καμία σχέση με τις ανάγκες και τα προβλήματα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων του Νομού Λάρισας».

Και συνεχίζει: «Τα όποια έργα υποδομής και η όποια "ανάπτυξη", αφορά διαχρονικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού ο εργαζόμενος λαός πάντα καλούνταν να πληρώσει γι' αυτά.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και στο Νομό Λάρισας, που ξεκληρίζονται, αλλά και εκείνοι που βρίσκονται σε αδιέξοδο, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, εξαιτίας της ταξικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτή η πολιτική φέρνει και χειρότερα, όπως δείχνουν τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών, ροδακινοπαραγωγών, αμπελοκαλλιεργητών, σιτοπαραγωγών, βαμβακοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και άλλων μικροκαλλιεργητών.

Δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και εκείνων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εκλεκτών τους στη Νομαρχία Λάρισας, που εδώ και χρόνια με την πολιτική τους διόγκωσαν το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει τους κατοίκους και το περιβάλλον του νομού.

Δεν μπορούν να κρύψουν τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγικής βάσης του νομού, παρά τα κίνητρα που απλόχερα μοίρασαν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τόσο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορεί να κρύψει την αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, τη δραστική μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, που ανάμεσα στα άλλα δυσκολεύει ή και κάνει άπιαστο όνειρο και τις ολιγοήμερες διακοπές για πολλές εργατικές λαϊκές οικογένειες».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν πρέπει να ξεγελιούνται από τις μεγάλες κουβέντες και τις φιέστες. Πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν από κοινού για την ανατροπή της ταξικής - αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που την εφαρμόζουν ή τη στηρίζουν διαχρονικά. Να παλέψουν για μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία που θα κάνει πράξη μια άλλη οικονομική κοινωνική ανάπτυξη, προς όφελος του εργαζόμενου λαού και όχι του κεφαλαίου».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχείς τριβές και αντιπαραθέσεις

«Φωτιές έχουν ανάψει» στο ΣΥΝ, με αφορμή τις δηλώσεις του Δ. Χατζησωκράτη, μέλους της ΚΠΕ και στελέχους της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», περί εκλογικής συμμαχίας στις επικείμενες εκλογές με το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων αλλά και τις καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ίδιο στέλεχος στη διάρκεια της εκλογικής μάχης για τις ευρωεκλογές προέτρεψε ψηφοφόρους του χώρου να υποστηρίξουν τους Οικολόγους, ώστε να εκλέξουν και δεύτερο ευρωβουλευτή, προκειμένου να μην εκλεγεί ευρωβουλευτής η υποψήφια από το χώρο της ΚΟΕ Ελένη Σωτήριου. Το όλο θέμα αποτελεί αντικείμενο αρθρογραφίας και στην «Αυγή», όπου στο χτεσινό της φύλλο αφιερώνει μια σελίδα, όπου φιλοξενούνται επιστολή 18 μελών της ΠΚ ΣΥΝ Χολαργού προς την ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σχετικό ενυπόγραφο άρθρο. Τα στελέχη του ΣΥΝ από το Χολαργό επιχειρούν να αποκαταστήσουν τα πράγματα απαλλάσσοντας τον Δ. Χατζησωκράτη από την παραπάνω κατηγορία. Ωστόσο, με το ενυπόγραφο άρθρο ενός «αγωνιστή της αριστεράς ενταγμένου στο ΣΥΡΙΖΑ» μπαίνει θέμα απομάκρυνσης του Δ. Χατζησωκράτη από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ χτες ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, στέλεχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», μιλώντας στο Ρ/Φ σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» υποστήριξε ότι «εκείνο που προέχει κατά προτεραιότητα, είναι η αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων και η διελκυστίνδα ανάμεσα στο Συνασπισμό, στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη διεύθυνσή της, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε». Ενώ προειδοποίησε τις «εσωκομματικές μας πλειοψηφίες» πως αν «μείνουν περιχαρακωμένες σε βεβαιότητες και παραμείνουν στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων στη βάση των αντικειμενικών συνθηκών και όχι των ευθυνών που υπάρχουν, τότε πράγματι η «ξέρα» προβάλλει μπροστά και μάλιστα μεγάλου μεγέθους». Επίσης ζήτησε από τους Αλ. Αλαβάνο και Αλ. Τσίπρα να εξασφαλίσουν τη «συν-λειτουργία που πρέπει να εξασφαλιστεί».

Εκτακτες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία

Συνεδριάζει σήμερα έκτακτα το ΚΥΣΕΑ με θέμα αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αντικατασταθούν, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Γράψας και ο αρχηγός του Στρατού, Δ. Βούλγαρης. Για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ υποψήφιοι είναι ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης. Πάντως, διαψεύδονται οι φήμες περί παραίτησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αλλαγές γίνονται τώρα ενώ η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ λήγει το Νοέμβρη.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Ρίχνουν» τους τόνους

Προσπάθεια υποβάθμισης από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, του προχτεσινού συμβάντος στην ελληνική νησίδα Ρω, δίπλα στο Καστελόριζο, όπου Τούρκοι που δήλωναν δημοσιογράφοι προσέγγισαν το απόγευμα με φουσκωτό σκάφος τις ακτές του νησιού, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. για να απομακρυνθούν στη συνέχεια μετά από έλεγχο που τους έγινε από πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής. ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας που ρωτήθηκε χτες σχετικά με τις δηλώσεις του ομολόγου του του τουρκικού υπουργείου για το συμβάν στη Ρω, είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νέο στα όσα είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ελληνικές θέσεις βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και ισχύουν στο ακέραιο».

Είχε προηγηθεί δήλωση του τούρκου αξιωματούχου ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς ορισμένων τουρκικών μέσων ενημέρωσης περί «σύλληψης» ή «κράτησης» από τις ελληνικές αρχές τριών Τούρκων δημοσιογράφων που θέλησαν να βιντεοσκοπήσουν δραστηριότητες στη νησίδα Ρω. Βέβαια, οι κινήσεις αυτές από την τουρκική πλευρά, εντάσσονται εκ των πραγμάτων σε ένα νέο κύκλο προκλήσεων, που τη φορά αυτή αφορούν τη Ρω και το Καστελόριζο και το ντεφάκτο «γκριζάρισμά τους». Τον τελευταίο καιρό μεθοδικά, είτε με τις εξαγγελίες των τουρκικών αρχών για πετρελαϊκές έρευνες στα ανοιχτά του νησιού σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είτε με κινήσεις «δημοσιογράφων» που επιβαίνουν σε φουσκωτά, επιδιώκεται η ανοιχτή αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όχι μόνο σε θάλασσα και αέρα αλλά και στο έδαφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ