ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ταχύτατα στην απελευθέρωση και κερδοσκοπία

Ακόμα και σήμερα μπορεί να εκδοθεί η σχετική απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

Σε χώρο γραφείων στην Αττική, ενημερωτικό έντυπο για τη «νέα γρίπη»

Eurokinissi

Σε χώρο γραφείων στην Αττική, ενημερωτικό έντυπο για τη «νέα γρίπη»
Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση προχωρά στην «ελεγχόμενη απελευθέρωση των αντιιικών φαρμάκων» ενώ η εφαρμογή των γρήγορων τεστ για τη διάγνωση της «νέας γρίπης» άρχισε να αποτελεί μέσο κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών της υγείας.

Σήμερα λοιπόν αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) με την οποία θα αναιρείται παλιότερα απόφαση του Οργανισμού με την οποία δεσμεύτηκαν τα αντιιικά φάρμακα «Tamiflu» και «Relenza», που χορηγούνταν με απλή συνταγή. Η απόφαση για τη δέσμευση και την χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων με συνταγή απ' τα δημόσια νοσοκομεία, πάρθηκε ως προστατευτικό μέτρο - για να μην αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων - μετά την εκδήλωση της πανδημίας και στη χώρα μας.

Ομως πριν τρεις μέρες το Εθνικό Επιστημονικό Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφάσισε ομόφωνα - παρά την εμπειρία του αδειάσματος των φαρμακείων από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου - και έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, την «ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιιικών φαρμάκων» για «προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους». Σε εκτέλεση αυτής της απόφασης αναμένεται η έκδοση νέας απόφασης απ' τον ΕΟΦ.

Στελέχη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών έχουν ταχτεί κατά της ελεγχόμενης απελευθέρωσης, καθώς «δεν υπάρχει αντιιικό φάρμακο που να δίνεται για πρόληψη».

Η χρήση των «ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών» από τον ιδιωτικό τομέα - που ενθάρρυνε η κυβέρνηση με την ίδια απόφαση - μπήκε ήδη σε εφαρμογή με τιμές ελεύθερης αγοράς. Ετσι λοιπόν το γρήγορο τεστ χρεώνεται 25 ευρώ από τους ιδιώτες γιατρούς και 50 απ' τις ιδιωτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ηδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ζήτησε από την κυβέρνηση «τα ασφαλιστικά ταμεία να δικαιολογήσουν τη δαπάνη διάγνωσης του ιού H1N1, μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Βελτιώνεται η υγεία των ασθενών

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς από τον ιό της «νέας γρίπης» στην χώρα μας, σε απλό θάλαμο νοσηλεύεται από χτες ο 33χρονος από την Κρήτη που ήταν ο πρώτος ασθενής με επιπλοκές. Ο νεαρός βγήκε από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς θα χρειαστεί αρκετές μέρες νοσηλείας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ωσότου αναρρώσει πλήρως.

Χτες αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής και ο 30χρονος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και τη Δευτέρα παρουσίασε πνευμονία, ως επιπλοκή της «νέας γρίπης». Εξακολουθεί πάντως να νοσηλεύεται στην εντατική.

Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση και των άλλων δύο ασθενών (του 42χρονου και της 16χρονης που κατάγεται από τη Βρετανία) οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της προσβολής από τον ιό Η1Ν1.

33 ναυτικοί δόκιμοι με τη «νέα γρίπη»

Ομαδικό κρούσμα της νέας γρίπης εκδηλώθηκε σε 33 σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, οι οποίοι βρίσκονταν στο ετήσιο εκπαιδευτικό ταξίδι τους. Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, βρέθηκαν θετικά στον ιό της «νέας γρίπης» τα δείγματα τα οποία είχαν ληφθεί. Οι ναυτικοί δόκιμοι νοσηλεύονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και η κλινική τους εικόνα συνεχίζεται βελτιούμενη, καθώς το 90% από αυτούς είναι απύρετοι. Στους υπόλοιπους από τους 250 δόκιμους, όπως και στο πλήρωμα του πλοίου χορηγείται, σύμφωνα με το ΓΕΝ, φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται ότι οι δόκιμοι ταξίδευαν από τις 12 Ιούλη, πέρασαν στη συνέχεια από διάφορα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας για επιστρέψουν στον Πειραιά απ' όπου απέπλευσαν και πάλι στις 2 Αυγούστου με προορισμό την Τύνιδα. Ομως στις 4 Αυγούστου, λίγο πριν φτάσουν στο λιμάνι της Τύνιδας, διαπιστώθηκε επιδημία με συμπτώματα εμπύρετης λοίμωξης του αναπνευστικού και επέστρεψαν στην Κρήτη.

Η «μπίζνα» των φαρμακοβιομηχάνων με το εμβόλιο

Σε «καλό δρόμο» για έναρξη της παράδοσης των πρώτων εμβολίων της «νέας γρίπης» απ' τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, έκρινε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πως βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες, που κάνουν χρυσές δουλειές με τον διεθνή πανικό που καλλιεργείται διεθνώς με πρόσχημα τους ήπιους (ως τώρα) ιούς Η1Ν1.

Η Μαρί-Πολ Κίινι, διευθύντρια του ΠΟΥ στο τμήμα εμβολίων, δήλωσε πως αρκετοί κατασκευαστές εμβολίων έχουν ήδη αρχίσει τις δοκιμές σε ανθρώπους και πως τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια θα είναι διαθέσιμα σε ένα μήνα. Η ίδια ισχυρίστηκε πως η επίσπευση της διαδικασίας κλινικών δοκιμών των εμβολίων της «νέας γρίπης» θα γίνει τάχα «δίχως συμβιβασμούς στη δημόσια υγεία». Την ίδια ώρα, βέβαια, η Κίινι παραδέχθηκε ότι οι πραγματικές παρενέργειες των εμβολίων «θα φανούν μόνον εφόσον γίνουν σε πραγματικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων» και ότι θα υπάρξουν παρενέργειες μόνον που θα είναι «σπάνιες»...

Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα εργαστούν εντατικά αξιωματούχοι του ΠΟΥ για να εντοπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε ιδιαίτερα ανησυχητική παρενέργεια, όπως το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρ. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκλήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70 από εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων που είχε φτιάξει εσπευσμένα αμερικανική φαρμακοβιομηχανία που συνεργαζόταν με το Πεντάγωνο. Απ' την ασθένεια είχε πεθάνει μόλις ένα άτομο, ενώ απ' το εμβόλιο, που διαφήμιζε ο ίδιος τότε πρόεδρος Φορντ, σαν τάχα ασπίδα προστασίας, προκλήθηκε ο θάνατος δεκάδων και η παράλυση εκατοντάδων...

Το ίδιο 24ωρο, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε πως ενδεχομένως η λύση για το φάρμακο της «νέας γρίπης» να βρίσκεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αφού στο νοσοκομείο Ντίταν του Πεκίνου, οι γιατροί παρατήρησαν ότι μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των ασθενών που θεραπεύτηκε με βότανα και παραδοσιακά φάρμακα παρά με το αντιγριπικό χάπι Ταμιφλού...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκλεισε χτες ο πρώτος κύκλος των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που αφορούσε την πρώτη ανάγνωση των κεφαλαίων, με το ραντεβού των δύο ηγετών να ανανεώνεται για τις 3 Σεπτέμβρη. Ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο διακυβέρνηση και καταμερισμός εξουσιών.

Σε δηλώσεις του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε εκ μέρους των συνομιλητών ότι «είναι ευχαριστημένοι που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση», προσθέτοντας πως τα ΗΕ θεωρούν «ότι υπήρχε σημαντική πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε το δεύτερο κύκλο των συνομιλιών ως μία «προσπάθεια να επιτύχουμε περισσότερες συγκλίσεις», μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στον οποίο και σημειώθηκαν συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις. Αποτιμώντας τις εργασίες του πρώτου κύκλου, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι ο ίδιος ανέμενε περισσότερη πρόοδο, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρξαν ζητήματα αρχής τα οποία έχουμε διεξέλθει και έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχουν, όμως, και ζητήματα που ανέμενα πραγματικά ότι θα προχωρούσαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και θα υπήρχε περισσότερη αλληλοκατανόηση. Κατά συνέπεια, ο δεύτερος γύρος είναι η προσπάθεια να υπάρξει περισσότερη αλληλοκατανόηση και ελπίζω να το πετύχουμε». Οπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, «εμείς έχουμε αναλάβει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες γιατί θέλουμε πράγματι λύση στο Κυπριακό», η οποία όπως τόνισε θα πρέπει να στηρίζεται σε αρχές, να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, σημειώνοντας πως «αυτός είναι ο στόχος και ελπίζω να τον πετύχουμε», επαναλαμβάνοντας ότι για το δεύτερο γύρο δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ταλάτ από την πλευρά του ζήτησε για ακόμα μία φορά αυστηρά χρονοδιαγράμματα, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτά ενδεχομένως η διαδικασία να μην έχει αποτελέσματα...

Ελεύθερος με εγγύηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Απολογήθηκε χτες ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπακωσταντίνου στον ειδικό εφέτη ανακριτή Γ. Λέκκα που ερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ο Γ. Παπακωσταντίνου, κατηγορείται για επιζήμιες τοποθετήσεις σε ομόλογα, κατά την θητεία του ως Πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ). Τα αδικήματα που τον βαρύνουν, είναι απιστία και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με σκοπό το περιουσιακό όφελος.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Προσφυγή κατά του νέου εντάλματος

Προσφυγή κατά του νέου εντάλματος προσωρινής κράτησής του, κατέθεσε χτες το πρώην στέλεχος της «Siemens» Ηλίας Γεωργίου, με το σκεπτικό ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε τέλεσης νέων αδικημάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Ηλ. Γεωργίου είχε αποφυλακιστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ωστόσο λίγο αργότερα, ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ