Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εκλεισε χτες ο πρώτος κύκλος των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που αφορούσε την πρώτη ανάγνωση των κεφαλαίων, με το ραντεβού των δύο ηγετών να ανανεώνεται για τις 3 Σεπτέμβρη. Ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο διακυβέρνηση και καταμερισμός εξουσιών.

Σε δηλώσεις του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε εκ μέρους των συνομιλητών ότι «είναι ευχαριστημένοι που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση», προσθέτοντας πως τα ΗΕ θεωρούν «ότι υπήρχε σημαντική πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε το δεύτερο κύκλο των συνομιλιών ως μία «προσπάθεια να επιτύχουμε περισσότερες συγκλίσεις», μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στον οποίο και σημειώθηκαν συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις. Αποτιμώντας τις εργασίες του πρώτου κύκλου, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι ο ίδιος ανέμενε περισσότερη πρόοδο, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρξαν ζητήματα αρχής τα οποία έχουμε διεξέλθει και έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχουν, όμως, και ζητήματα που ανέμενα πραγματικά ότι θα προχωρούσαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και θα υπήρχε περισσότερη αλληλοκατανόηση. Κατά συνέπεια, ο δεύτερος γύρος είναι η προσπάθεια να υπάρξει περισσότερη αλληλοκατανόηση και ελπίζω να το πετύχουμε». Οπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, «εμείς έχουμε αναλάβει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες γιατί θέλουμε πράγματι λύση στο Κυπριακό», η οποία όπως τόνισε θα πρέπει να στηρίζεται σε αρχές, να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, σημειώνοντας πως «αυτός είναι ο στόχος και ελπίζω να τον πετύχουμε», επαναλαμβάνοντας ότι για το δεύτερο γύρο δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ταλάτ από την πλευρά του ζήτησε για ακόμα μία φορά αυστηρά χρονοδιαγράμματα, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτά ενδεχομένως η διαδικασία να μην έχει αποτελέσματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ