Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι»

Σε μαζικές «αποδεσμεύσεις» ιδιοκτησιών των οποίων εκκρεμεί, ακόμη και επί δεκαετίες, η αναγκαστική απαλλοτρίωσή τους για αρχαιολογικούς λόγους προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού, όπως προκύπτει από επιστολή του γγ του ΥΠΠΟ προς το «Συνήγορο του Πολίτη». Η πραγματική αιτία όμως δεν είναι η «επιτάχυνση» των διαδικασιών, όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, αλλά τα χάλια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που δεν έχει χρήματα και ανθρώπους να προχωρήσει στις σωστικές ανασκαφές και - αν κριθεί επιστημονικά αναγκαίο - στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικοπέδων και στην ανάδειξη των ευρημάτων προς όφελος του λαού.

Βέβαια, αυτοί που την «πατάνε» είναι κυρίως τα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν τις μικροϊδιοκτησίες τους να ρημάζουν - μαζί με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν εκεί - για χρόνια. Την ίδια ώρα, το αρμόδιο Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟ τη «βγάζει» με δανεικά από τράπεζες, ενώ συνεχίζεται η «αποψίλωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το έμπειρο πλην... «ευέλικτο» έκτακτο επιστημονικό προσωπικό της.

Αντίθετα, το αστικό κράτος δεν έχει κανένα πρόβλημα να «ρισκάρει» την ύπαρξη ακόμη και σημαντικών αρχαιοτήτων όπως ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς. Ο οποίος, τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ένα «βουνό» αποφάσεων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την ανάδειξή του, που ουδέποτε εφαρμόστηκαν και πριν κάτι μήνες το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε άδεια στους εκσκαφείς κατασκευαστικής εταιρείας να «μπουκάρουν».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να «αποδεσμεύεται» το 75% των απαλλοτριώσεων που χρονίζουν. Και το ΥΠΠΟ θέλει να μας πείσει ότι αυτό γίνεται με «αρχαιολογικά κριτήρια». Αλλά γιατί να μην το κάνει; Εδώ αναγκάζει τους αρχαιολόγους να βάζουν από την τσέπη τους τα οδοιπορικά για να κάνουν τη δουλειά τους και την ίδια ώρα «πανηγυρίζει» ότι τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης στοίχισαν... «μόλις», 1,8 εκατ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ