Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
64 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Αποφασιστικό όχι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Δυναμική εκδήλωση χτες κάτω από την Ακρόπολη

Για άλλη μια φορά οι αγωνιστές της ειρήνης πιστοί στο ραντέβού τους
Για άλλη μια φορά οι αγωνιστές της ειρήνης πιστοί στο ραντέβού τους
Με την απόφαση να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τιμήθηκε χτες στη Αθήνα η μαύρη επέτειος της συμπλήρωσης 64 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.

Ο λαός της πρωτεύουσας ανταποκρίθηκε στο φιλειρηνικό-αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, προσερχόμενος στην κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «64 χρόνια μετά, ποτέ πια Χιροσίμα. Οχι στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα».

Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα και με έντονη την παρουσία της αγωνιζόμενης νεολαίας, διάχυτος ήταν, στις συζητήσεις ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, ο προβληματισμός και για την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα νέα αντιλαϊκά και κατασταλτικά της μέτρα, που πλήττουν τόσο τον ελληνικό πληθυσμό όσο και τους πρόσφυγες, αλλά και για τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας του Αντιφασιστικού Αγώνα και της Νίκης των Λαών. Οπως επίσης ποικιλότροπα εκφραζόταν και η βούληση όλα αυτά να αντιπαλευτούν στην πράξη.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρα. Προηγήθηκε η απαγγελία δύο ποιημάτων από την ηθοποιό Μαρία Δημητρούκα. «Το Ναγκασάκι» του Φώτη Αγγουλέ και το «Τραγούδι» του Ναζίμ Χικμέτ.


Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ήταν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ, οι βουλευτές του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ όπως και από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Π. Μακρής, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, οι παλαίμαχοι δημοσιογράφοι Γ. Τσαπόγας και Α. Δαμίγος, ο βαλκανιονίκης Ν. Γεωργόπουλος. Επίσης, γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο ΣΦΕΑ 1967-1974.

Ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων από την Ακρόπολη στην πλατεία Συντάγματος, στη διάρκεια της οποίας ο λαός της Αθήνας διατράνωσε την απόφασή του να ορθώσει ανάστημα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με πανό, πλακάτ, κόκκινα λάβαρα και συνθήματα, όπως, «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» και «60 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ