ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Τις επέβαλε το ΝΑΤΟικό πρωτόκολλο...

Ελληνικά στρατεύματα συμμετέχουν σταθερά σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Motion Team

Ελληνικά στρατεύματα συμμετέχουν σταθερά σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Η ανάγκη συντονισμού του βηματισμού με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στην ηγεσία του ΝΑΤΟ επέβαλε, όπως ομολογείται, τις έκτακτες αλλαγές στην ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα πέντε μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκαν οι αποστρατείες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δ. Γράψα, στον οποίο απένειμε τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Δ. Βούλγαρη. Παράλληλα, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ως νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον πτέραρχο (Ι) Ι. Γιάγκο, ως νέο αρχηγό ΓΕΣ τον αντιστράτηγο Φρ. Φραγκούλη και ως νέο αρχηγό ΓΕΑ τον αντιπτέραρχο (Ι) Β. Κλόκοζα. Επίσης, νέος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου στη Λάρισα, CAOC-7, τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος (Ι) Ι. Πατσαντάρας. Στο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει αρχηγός του ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ακόμα την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού / NDC- GR, αντιστράτηγου Π. Γιαννόπουλου, στη θέση του Β' υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και του μέχρι σήμερα διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ), αντιστράτηγου Κ. Θεοφανίδη, στη θέση του διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού / NDC- GR. Τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ) θα ασκεί, παράλληλα με τα σημερινά του, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Σ. Νάσης. Ακόμα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα Β' Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραχου (Ι) Κ. Καλαμάτα, στη θέση του διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) και την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα υποδιοικητή της ΣΕΘΑ, Υποπτέραρχου (Ι) Κ. Ιατρίδη, στη θέση του διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ).

Να σημειωθεί ότι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση των παραπάνω αλλαγών προκάλεσε ποικίλα ερωτήματα και σχόλια, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και φήμες περί παραίτησης του Δ. Γράψα, πράγματα που επιχείρησε να διασκεδάσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, ορίζοντας τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ ως άτυπο σύμβουλό του. Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η επιτάχυνση των αλλαγών κατά πέντε μήνες αποδίδεται στην ανάγκη συντονισμού της θητείας των αρχηγών των ελληνικών γενικών επιτελείων με τη θητεία των αντίστοιχων ομολόγων τους των άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Επισημαίνουν δε το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες μέρες ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 26 του Αυγούστου, όπως πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα και ο νέος ΝΑΤΟικός αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μάλιστα, προβάλλεται και το πρωτοφανές επιχείρημα πως τάχα δε θα μπορούσαν οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι να είχαν συνομιλητές σε επίπεδο ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι θα ήταν στις τελευταίες μέρες της θητείας τους!

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρξε αντίδραση της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Εθνικής Aμυνας, Βάσως Παπανδρέου, που έκανε λόγο για κινήσεις «πανικού, προχειρότητας και σκοπιμότητας» στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της χώρας, καθώς και για «έλλειψη σχεδιασμού και αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων». Από τον ΣΥΝ επισημαίνεται ότι λαμβάνει χώρα «μια ανούσια διαμάχη» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενώ καταφέρεται κατά του ΝΑΤΟ και ενάντια στις «αμερικανοΝΑΤΟικές προτεραιότητες» στα εξοπλιστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δε βρίσκει τίποτα να πει για τους αντίστοιχους προσανατολισμούς της ΕΕ. Το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. μέσω του εκπροσώπου του αφήνει αιχμές ότι οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οι αποστρατείες επιβλήθηκαν από την Τουρκία και το «σύνδρομο των Ιμίων».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ρόλο μεσίτη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με αντικείμενο κυρίως την ενημέρωση για την προεδρία στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για τη διένεξη Ρωσίας - Γεωργίας. Φυσικά η υπουργός, που εμφανίζεται ανήσυχη καθώς η ένταση στην περιοχή συνεχίζεται, δεν μπορεί να κρύψει ότι και η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που στηρίζουν το καθεστώς της Γεωργίας είναι συνένοχη στην ένταση. Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει στον ΟΑΣΕ να έχει ισχυρή παρουσία στη Γεωργία, και ελπίζουμε ότι παρά τις μέχρι τώρα δυσκολίες, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση ως προς το πλαίσιο για το έργο του αυτό». Η πρόταση της προεδρίας «που υιοθετεί προσέγγιση ουδέτερη, παραμένει στο τραπέζι», πρόσθεσε. «Μια τέτοια παρουσία είναι απαραίτητη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να το επαναλάβω. Χρειαζόμαστε περισσότερο ΟΑΣΕ στην περιοχή, όχι λιγότερο».

Αντιπαράθεσης συνέχεια

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνει το «θερμόμετρο» της έντασης στις σχέσεις Γεωργίας και Ρωσίας μπροστά στην πρώτη επέτειο του πολέμου στον Καύκασο, με αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις εκ μέρους των γεωργιανών δυνάμεων σε χωριό της Νότιας Οσετίας και την Τιφλίδα να κατηγορεί τη Μόσχα ότι μετακινεί τα σύνορά της μέσα στο έδαφός της. Πρόσφατα το Κρεμλίνο κατήγγειλε πως ορισμένες χώρες της Δύσης συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη Γεωργία, ωστόσο... χαιρέτισε την αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γεωργία (EUMM), οι οποίοι όμως ανακοίνωσαν πως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις παραπάνω κατηγορίες, γιατί δεν έχουν στοιχεία.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις, κατήγγειλε πως οι δύο πλευρές «συμπεριφέρονται ανεύθυνα και τροφοδοτούν την ένταση στον Καύκασο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν πριν από τον πόλεμο τον περασμένο χρόνο». «Ξεχνώντας» εσκεμμένα τη στήριξη που είχε δώσει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Ντέιβις υποστήριξε πως «ενώ κάποιοι Γεωργιανοί και Ρώσοι πολιτικοί εξακολουθούν να ανεβάζουν τους τόνους και να διαφωνούν για το ποιος τον ξεκίνησε, εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να θυμόμαστε τόσο τους νεκρούς όσο και τους ζωντανούς... τους χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και που ακόμη δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν».

Πάντως, η επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Γεωργίας, Εκα Τκεσελασβίλι, υποστήριξε πως οι στενές επαφές της χώρας της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν κρατήσει τις εντάσεις σε χαμηλό επίπεδο και πως η Γεωργία έχει λάβει «εγγυήσεις πως σε αντίθεση με πέρσι, η προληπτική διπλωματία θα δουλέψει με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης», καθώς η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Η ίδια πρόσθεσε πως ένας νέος πόλεμος, θα μπορούσε να απομονώσει τις γειτονικές χώρες, κυρίως σε ό,τι αφορά το Αζερμπαϊτζάν και φυσικά τα ενεργειακά του αποθέματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν το μισθοφορικό στρατό

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις χτεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ τονίζονται τα ακόλουθα:

«Αυτό που δεν πρέπει να υποτιμήσει ο ελληνικός λαός είναι η μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό και η πιο οργανική ένταξη και προσαρμογή του στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτός ο ρόλος και η αποστολή του στρατού, που προωθούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπηρετούν την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης αλλά εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και για τα λαϊκά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ