ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
Φουσκώνουν οι τιμές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέση αύξηση 0,5% τους τελευταίους δώδεκα μήνες και μέση μείωση 0,2% τον προηγούμενο Ιούλη σε σύγκριση με τον Ιούνη είδε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις τιμές των 160 προϊόντων που καταγράφει το τελευταίο τρίμηνο. Και βέβαια, έσπευσε να πανηγυρίσει με τους γνωστούς λεονταρισμούς περί «θεσμικής θωράκισης του καταναλωτή και της αγοράς», «συστηματικής παρακολούθησης των τιμών, συνεχών ελέγχων» και άλλα παρόμοια που οι εργαζόμενοι ακούν χρόνια τώρα και από τους σημερινούς και από τους προηγούμενους κυβερνώντες σε διάφορες παραλλαγές. Η ουσία, όμως, ότι στην πραγματικότητα η ακρίβεια και η κερδοσκοπία ζουν και βασιλεύουν οξύνοντας καθημερινά τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ότι παραδοσιακά τον Ιούλη δεν καταγράφονται ανατιμήσεις σε τυποποιημένα προϊόντα για λόγους που απλώς έχουν να κάνουν με καθιερωμένες επιχειρηματικές πρακτικές, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν μια χαρά οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, ότι έτσι κι αλλιώς οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις και καμία σχέση δεν έχουν με το εάν τις... παρακολουθεί και η κυβέρνηση για στατιστικούς λόγους, όλα αυτά... «διαφεύγουν» συστηματικά των σχετικών κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Τα χάλια των συγκοινωνιών

Πάνε λίγες μέρες τώρα που ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, ζητώντας του να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες για την προστασία από τη «νέα γρίπη». Αλλες πληροφορίες για την αλληλογραφία των υπουργών, δε μάθαμε. Γίναμε, όμως αποδέκτες μιας άλλης επιστολής, που απέστειλαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Συνταξιούχων Πειραιά προς τον κ. Στυλιανίδη. Κατ' αρχήν θεωρούν σωστό να εμβολιαστούν έγκαιρα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Κρίνουν, όμως, σκόπιμο, να επισημάνουν προς τον κύριο υπουργό ότι θα πρέπει να γνωρίζει πως μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσει ή να μεταδώσει το μικρόβιο της γρίπης, είναι το επιβατικό κοινό, το οποίο σε καθημερινή βάση σαρδελοποιείται μέσα στα λεωφορεία, τα τρένα, τα τρόλεϊ. Οι συνταξιούχοι αναρωτιούνται πώς μπορούν να ακολουθήσουν την προτροπή όλων των κυβερνητικών αρμοδίων να αποφεύγουν τους συνωστισμούς, όταν συνολικά η κυβέρνηση και ο κύριος υπουργός προσωπικά, ως αρμόδιος επί των συγκοινωνιών, απαξιώνουν τη δημόσια συγκοινωνία και αφήνουν σε «απαράδεκτο χάλι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;». Οι συνταξιούχοι του Πειραιά, με το υπόμνημά τους, δεν διαμαρτύρονται μόνο για τα χάλια των συγκοινωνιών. Διαμαρτύρονται έντονα και για την ακρίβεια που τους μαστίζει και για την ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους. Θεωρώντας βέβαια ότι η συγκοινωνία είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να είναι στην υπηρεσία του λαού, επιμένουν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, ώστε να πάψουν οι αστικές συγκοινωνίες να αποτελούν καθημερινό μαρτύριο, για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Η «βοήθεια» της Χίλαρι...

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε πόλεμο, ξηρασία και πείνα σε μία μικρή - αλλά σε στρατηγική θέση - χώρα περίπου 10.000.000 ατόμων, εκ των οποίων τα 3.000.000 είναι εσωτερικοί πρόσφυγες και περίπου 1.500.000 λιμοκτονούν... Τι θα μπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση;

Να επιδιώξεις, ενδεχομένως, ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ισως να αποστείλεις όχι μόνον τη συνήθη «ανθρωπιστική βοήθεια» σε τρόφιμα και φάρμακα αλλά και τεχνογνωσία. Σίγουρα, πάντως, εάν υποτίθεται πως επιθυμείς την ειρήνη και την ευημερία, δεν κοιτάς να πουλήσεις ή να προωθήσεις εν είδει «στρατιωτικής βοήθειας» καμιά 80αριά τόνους όπλων... Ούτε να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους του «εκλεκτού» (και διορισμένου στο εξωτερικό) ηγέτη σε τεχνικές και μεθόδους πολέμου...

Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες περιοδεία στην Αφρική, έκανε τις προάλλες στην Κένυα το εξής «καταπληκτικό»: Υποσχέθηκε στον «μεταβατικό» πρόεδρο της Σομαλίας, διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας των περίπου 40 τόνων (!) που είχε τάξει προ διμήνου ο πρόεδρος Ομπάμα και εκπαίδευση Σομαλών «στρατιωτών» σε αμερικανική βάση στο Τζιμπουτί. Ετσι, με τους 80 τόνους όπλα θα επέλθει, υποτίθεται, πιο γρήγορα η ειρήνη στη Σομαλία και θα τραφούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι...


Η αντιδραστική γλώσσα του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ είναι κάπως αστείο να κατηγορείται για ... «παροχές» η κυβέρνηση που πριν μερικές ημέρες «τσεκούρωσε» τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και επιβάλλει τον ένα φόρο μετά τον άλλον!

Για φτηνά κολπάκια που επιχειρούν κάπως να συμμαζέψουν τις εντυπώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική της ίσως...

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στη ...γλώσσα των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου τα ψίχουλα (π.χ. επιδοματάκια φτώχειας και τα σχετικά) αποκαλούνται «παροχές».

Γιατί η περικοπή δικαιωμάτων όπως έχει αποφασιστεί από τις Βρυξέλλες θεωρείται πολιτικό δεδομένο για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οπότε οτιδήποτε συμβαίνει από εκεί και πέρα θεωρείται «παροχή».

Φυσικά οι λέξεις χάνουν το νόημά τους στη δικομματική πολιτική αντιπαράθεση. Ομως εμείς λέμε να μην ...τρελαθούμε με τα απίστευτα επιχειρήματά τους για να κοροϊδέψουν τον κόσμο.

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΩΣ να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η ...επόμενη πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά το μεγαλοφυές σχέδιό του για περικοπή των «δώρων» και των επιδομάτων.

Μήπως να ...καταργηθούν για 5-6 χρόνια και οι συντάξεις; Μήπως στα αεροπλάνα και στα πλοία με τα οποία απελαύνουν οικονομικούς μετανάστες να υπάρχει και μια ...ποσόστωση συνταξιούχων;

Να φεύγουν δηλαδή από τη χώρα για να μη μας πολυζαλίζουν και αποτελούν βαρίδια στον περήφανο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης που ακολουθούν οι χώρες της Ευρωζώνης;

Γιατί, τι έχουν προσφέρει δηλαδή αυτοί στην οικονομία της χώρας; Επειδή δούλευαν ασταμάτητα επί 30 και 40 χρόνια για να καταλήξουν με μια σύνταξη πείνας;

Η πραγματική προσφορά είναι των ...επιχειρηματιών που επί δεκαετίες παίρνουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα ...επενδύουν «κατά πώς πρέπει» εκτινάσσοντας τους δείκτες ανάπτυξης (δηλαδή των κερδών τους) στα ύψη.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φονιάδες ιμπεριαλιστές

Αυτές τις μέρες με αφορμή την μαύρη επέτειο από το πυρηνικό ολοκαύτωμα στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945, είναι μια ευκαιρία ο λαός μας να επικαιροποιήσει στην μνήμη του την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού, δηλαδή της βάρβαρης εξουσίας του κεφαλαίου, των εκμεταλλευτών. Σήμερα 64 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός ως σύνολο (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) εξακολουθεί να σκοτώνει καθημερινά, εξακολουθεί να καταπιέζει λαούς, να στηρίζει αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Στην γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, είναι πολύ πρόσφατες οι πληγές από το μακελειό με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Στη μαρτυρική Γάζα και στ' άλλα παλαιστινιακά εδάφη, οι σφαγείς Ισραηλινοί έχουν ζεστή την πλάτη τους από τους ιμπεριαλιστές. Τα σχέδια για την λεγόμενη ευρύτερη Μέση Ανατολή (από την Παλαιστίνη μέχρι το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, με τους συνεχιζόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους) είναι αιματοβαμμένα. Οι δρόμοι της ενέργειας και των αγωγών τους σημαίνουν αμέτρητο πόνο, φτώχεια και δυστυχία για τους λαούς. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, η διείσδυση έγινε με ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας, επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, ένταση της εκμετάλλευσής τους από τους καπιταλιστές, νέα κοινωνικά προβλήματα, ξενιτεμένους ανθρώπους.

Στη μαύρη ήπειρο όπου τα μέτωπα είναι ανοιχτά σε πολλές περιοχές, συναντιούνται και ανταγωνίζονται τα συμφέροντα πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο πλούτος της Αφρικής είναι στο στόχαστρό τους και τις συνέπειες βιώνουν οι λαοί της που λιμοκτονούν. Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ και άλλων είναι φανερές στην Ασία όπου θέλουν να περιορίσουν την ανταγωνιστική τους καπιταλιστική Ρωσία και μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ινδία. Στην Λατινική Αμερική, που ιδιαίτερα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει βάλει την σφραγίδα του σε στυγερά δικτατορικά καθεστώτα στο παρελθόν, συνεχίζει να απειλεί τα λαϊκά κινήματα και να συνδράμει αντιδραστικά καθεστώτα όπως π.χ. σε Κολομβία, Περού, Μεξικό. Η σοσιαλιστική Κούβα είναι μόνιμα στο στόχαστρό του, γιατί αποτελεί φάρο στην πάλη των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου.

Ολα όσα ενδεικτικά αναφέρονται αποδεικνύουν ότι ο ιμπεριαλισμός δεν αλλάζει, μόνο ανατρέπεται. Οσο υπάρχει και κυριαρχεί, η μιζέρια για τους λαούς θα συνεχίζεται, με καραβάνια προσφύγων, μεταναστών και ξεριζωμένων. Αν πριν από 64 χρόνια η χρησιμοποίηση του πυρηνικού όπλου από τις ΗΠΑ, με το αβαντάρισμα όλων των καπιταλιστικών δυνάμεων, αποτέλεσε συνειδητή επιλογή με στόχο την τρομοκράτηση των λαών, σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον κόσμο νιώθουν στο πετσί τους τα δεινά από την κυριαρχία του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, είτε είναι σε περίοδο πολέμου είτε σε περίοδο ειρήνης, που και αυτή είναι στην ουσία ταξικός πόλεμος των εκμεταλλευτών με ποικίλους τρόπους. Το ΚΚΕ και την περίοδο των ανατροπών και ...της «ευφορίας περί νέας κοσμογονίας» και την περίοδο του «όλοι είμαστε Αμερικανοί» (με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στην Νέα Υόρκη το 2001 και την αρχή της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας») δε «μάσησε» τα λόγια του. Κάλεσε και καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε ενιαία αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τους λαούς.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ