ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά τη δολοφονία έρχεται «τρομοκρα-CIA»!

«Με όλα τα μέσα»...

Η φράση αυτή του πρωθυπουργού, την πρώτη στιγμή που ειπώθηκε, δημιούργησε εύλογο προβληματισμό. Η φράση αυτή, που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κ. Σημίτης λίγο μετά τη δολοφονία του Βρετανού ακολούθου, και - κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς - συμπεριλήφθηκε για να δηλώσει την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παταχθεί η τρομοκρατία», τρεις μέρες μετά το χτύπημα, δεν προβληματίζει απλώς. Φοβίζει...

Μεθοδευμένη «αντιτρομοκρατική» προπαγάνδα

Τρεις μέρες μετά την επανεμφάνιση των προβοκατόρων -δολοφόνων, όλες οι πληροφορίες, αλλά και οι επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, οδηγούν στην εκτίμηση ότι μπροστά μας ανοίγεται μια περίοδος, κατά την οποία η μεθοδευμένη «αντιτρομοκρατική» προπαγάνδα θα πάρει κεντρική θέση στην καθημερινή πλύση εγκεφάλου του Ελληνα πολίτη.

Ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση, που αποσκοπεί, μετά τα απανωτά «αντιτρομοκρατικά ακούσματα», να έχει διαμορφωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης το αναγκαίο κλίμα κοινωνικής «αποδοχής» για τη λήψη μέτρων.

Πρόκειται για μέτρα, τα οποία μόνο κατ' επίφαση θα αφορούν στην αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας. Πρώτος και τελευταίος στόχος τους θα είναι να επιβάλουν ένα «αναβαθμισμένο» καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Ενα καθεστώς απαραίτητο, τελικά, ώστε να ποδηγετηθεί το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του ελληνικού λαού, απαραίτητο για να πάψει - όπως διαμαρτύρεται το αμερικανικό Κογκρέσο στην έκθεσή του - να βρίσκει απήχηση στον ελληνικό λαό το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ. Μιλάμε, στην ουσία, για ένα καθεστώς που η επιβολή του θεωρείται από τους Αμερικάνους αναγκαία, ώστε να πάψει η Ελλάδα να εμφανίζεται, λόγω του λαϊκού της κινήματος, σαν «αδύναμος κρίκος» στη «νέα τάξη» του ιμπεριαλισμού, όπως τουλάχιστον εκδηλώθηκε κατά την περίοδο του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία...

Δε χρειάζεται να ...εξάπτεται η φαντασία κανενός, όταν η σκέψη του αναζητά τι κρύβεται πίσω από διακηρυγμένες προθέσεις που κατατείνουν ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα μέσα». Ετσι κι αλλιώς, το «όλα τα μέσα» σημαίνει ...«όλα τα μέσα».

Αν θέλουμε, πάντως, να «μεταφράσουμε» τι μπορεί να εισηγείται μια τέτοια αντίληψη, ας κοιτάξουμε στην Ισπανία. Εκεί, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση των «σοσιαλιστών» του Γκονζάλες, ελέγχεται για τη συγκρότηση «νόμιμων» (!) τρομοκρατικών ταγμάτων, που δρούσαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους.

Ας ρίξει, επίσης, κανείς μια ματιά στον «τρομονόμο» του άλλου «σοσιαλιστή», για την ακρίβεια του «κεντροαριστερού» κ. Τ. Μπλερ. Εδώ, το «όλα τα μέσα» ισοδυναμεί με τη λογική, που λέει ότι αν θέλεις να αποδείξεις ότι δεν είσαι τρομοκράτης πρέπει πρώτα «να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας»...

Οσο για την ελληνική πραγματικότητα, έχει να μας προσφέρει το εξής «στοιχείο»: Με τον «τρομονόμο» της περιόδου 1990 - 1993, μπορεί να μην οδηγήθηκαν στις φυλακές τρομοκράτες, έγιναν, όμως, συλλήψεις εκδοτών εφημερίδων...

Εδώ δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη η γεμάτη «αθωότητα» αντίδραση ορισμένων που διαμαρτύρονται: «Μα τι λέτε - λένε- στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συνθήκες για τη δημιουργία "Λευκών Κελιών", όπως στη Γερμανία». Ας μην είναι τόσοι επιπόλαιοι οι φίλοι μας. Από το κράτος που έχτιζε «Νέους Παρθενώνες» στη Μακρόνησο, ποτέ δεν ξέρεις...

Τα πρώτα ...«αποτελέσματα»

Σε κάθε περίπτωση, η προχτεσινή δολοφονία έχει τα πρώτα «αποτελέσματα»:

Πρώτον, η κυβέρνηση οδηγείται στην υπογραφή του περιβόητου μνημονίου «αστυνομικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ και, μάλιστα, την υπογραφή θα βάλει ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης, όπως ακριβώς ζητούσαν οι Αμερικάνοι. Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, που έλεγε ότι η συμφωνία δε θα είχε πολιτικό, αλλά «υπηρεσιακό» χαρακτήρα και θα υπογραφόταν από τον αρχηγό της Αστυνομίας, εκάμφθησαν...

Δεύτερον, τίθεται σε εφαρμογή - και μάλιστα με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς - η ήδη κυρωθείσα συμφωνία «δικαστικής συνδρομής» με τις ΗΠΑ. Ζητώντας ο κ. Σημίτης τη «συνδρομή» των ΗΠΑ για να καταθέσει σε Ελληνα εισαγγελέα ο πρώην αρχηγός της CIA, που δήλωσε ότι στην Ελλάδα τα μέλη της «17 Ν» είναι γνωστά, αλλά δε συλλαμβάνονται (σ.σ.: προφανώς υπάρχουν και στην Ελλάδα άνθρωποι των ΗΠΑ που θα γνωρίζουν και εξ όψεως τους υπαλλήλους τους της «17 Ν», αλλά αυτούς εννοεί;), ουσιαστικά έθεσε σε εφαρμογή μια συμφωνία που λέει πως όταν οι ΗΠΑ ζητήσουν τη «συνδρομή» της Ελλάδας, η τελευταία πρέπει να την παράσχει, ακόμα κι αν αυτό αντίκειται στο εσωτερικό της Δίκαιο!

Τρίτον, ενώ μια μέρα πριν τη δολοφονία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «δεν τίθεται θέμα» για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την τρομοκρατία, μια μέρα μετά, τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα, πίσω από τον ισχυρισμό ότι δε θα θιγεί ο «πυρήνας» της νομοθεσίας, ομολογείται πια ότι τέτοιες «αλλαγές» θα υπάρξουν. Θα αφορούν μόνο αλλαγές στη σύνθεση των δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων τρομοκρατίας, θα δίνεται η δυνατότητα του ακαταδίωκτου για ενέργειες που έγιναν από την Αστυνομία και τα όργανά της στο πλαίσιο της καταδίωξης τρομοκρατών, θα αλλάξει το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις κ.ο.κ.; Θα δούμε...

Σε κάθε περίπτωση, το είδος των μέτρων και των «αλλαγών», αλλά και η ταχύτητα επιβολής τους, θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της προπαγάνδας που θα προηγηθεί, με στόχο, όπως είπαμε, την εμπέδωση κλίματος «τρομοκρατο-φοβίας» στον ελληνικό λαό.

Σε εγρήγορση το λαϊκό κίνημα

Είναι δεδομένο ότι οι Αμερικάνοι, όση επιθυμία έδειξαν για να συλληφθεί ο δολοφόνος του ίδιου του Προέδρου τους, του Κένεντι, άλλη τόση επιθυμία έχουν για τη σύλληψη της «17 Ν».

Είναι δεδομένο ότι ο τρομοκράτης του πλανήτη, ο ένοχος για το φόνο 1.500.000 (!) ανθρώπων στον Περσικό και στη Γιουγκοσλαβία, ο αρχιτέκτονας 900 (!) ανά τον κόσμο τρομοκρατικών μυστικών επιχειρήσεων μόνο την περίοδο 1961 - 1975, ο «σπορέας» δεκάδων Παπαδόπουλων και Παττακών στην Οικουμένη, δε θα στρέψει ποτέ τα υπερσύγχρονα συστήματα τύπου «Ετσελον» κατά των εκτελεστικών του οργάνων του τύπου της «17 Ν». Η CIA, από την εποχή της «Γκλάντιο» και της «Κόκκινης Προβιάς» μέχρι την εποχή των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», ποτέ δε στράφηκε ενάντια στα παρακλάδια της, παρά μόνο όταν τής ήταν, πια, άχρηστα.

Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ, τον μόνο «τρομοκράτη» που θέλουν να βγάλουν από τη μέση είναι τους λαούς που αντιστέκονται στην κυριαρχία τους.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», δε θα είναι σύμμαχος του ελληνικού λαού στον «πόλεμο» που ξεκινά εναντίον του το «περιούσιο έθνος» της Ολμπράιτ και του Κλίντον. Ετσι κι αλλιώς, ο λαός είναι ο «εχθρός».

Είναι δεδομένο ότι αυτός ο «πόλεμος» θα έχει ένα νικητή. Ο νικητής πρέπει να είναι ο ελληνικός λαός, οι πολιτικές του ελευθερίες και τα κοινωνικά του δικαιώματα, που καταγράφονται ως άρρηκτα συνδεδεμένα με την αντιιμπεριαλιστική προοπτική του τόπου.


Nίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Εκτελεστές «made in USA»

Και οι τελευταίες αμφιβολίες για το ποιοι διατάζουν τα εκτελεστικά τους όργανα, τη «17 Ν», να παίζουν το επί τρεις δεκαετίες συνεχιζόμενο παιχνίδι τους στην ελληνική κοινωνία, μετά την προχτεσινή επανεμφάνιση των προβοκατόρων, εξέλειπαν.

Η αλληλουχία των γεγονότων είναι αποκαλυπτική και αποδεικτική:

1. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατατάσσει με τη γνωστή έκθεσή του τον ελληνικό λαό στη χορεία των επικίνδυνων «τρομοκρατών» του πλανήτη! Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες σχετικά με το τι εννοούν οι ΗΠΑ όταν μιλούν για «τρομοκράτες», εμπλούτισαν την έκθεσή τους και με φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο «τρομοκράτης» ελληνικός λαός επί το έργον: Απεικονίζεται να διαδηλώνει έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα!

2. Μετά από μπαράζ τρομοκρατο-λαγνικών δημοσιευμάτων κατά της Ελλάδας («Ουάσιγκτον Ποστ» - «Τάιμ») εμφανίζεται η δεύτερη έκθεση, του αμερικανικού Κογκρέσου αυτή τη φορά, που επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα αποτελεί «άντρο» τρομοκρατών.

3. Σε στιγμή ανύποπτη (κατά την παρουσία του σε εκδήλωση εφοπλιστών στον Πειραιά), ο Ν. Μπερνς δηλώνει ότι ανοίγει περίοδος άμεσης συνεργασίας και λήψης αποφάσεων από κοινού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι οποίες θα λαμβάνονται σε μόνιμη βάση και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

4. Επαναλαμβανόμενα υπονοούμενα για τα «ερωτηματικά» ως προς την ασφάλεια της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας στην Αθήνα διαμορφώνουν μια κατάσταση όλο και πιο ασφυκτικών πιέσεων για την αναγνώριση στη CIA και στις υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες ενός ρόλου θεματοφύλακα των «Ολυμπιακών ιδεωδών» επί ελληνικού εδάφους.

5. Η συνέντευξη του πρώην αρχηγού της CIA στο «Ποντίκι», όπου δεσπόζει η ιαχή «κάντε συλλήψεις», σε συνδυασμό με τις συνεχείς πιέσεις για την υπογραφή της συμφωνίας «αστυνομικής συνδρομής» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθιστά πασιφανές ότι οι Αμερικανοί «τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα».

Σε αυτή, λοιπόν, την τόσο... τυχαία χρονική στιγμή, μετά τους τρομοκράτες που γράφουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τους τρομοκράτες που γράφουν στο Κογκρέσο, τους τρομοκράτες που γράφουν στην «Ουάσιγκτον Ποστ», εμφανίστηκαν και οι τρομοκράτες που «γράφουν» στην άσφαλτο...

Ο δρόμος για τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα «λειάνθηκε» πλέον και με το αίμα της τελευταίας δολοφονίας.

Στους Αμερικανούς δεν αρκεί ότι το κλιμάκιο του FBI έχει κατασκηνώσει στην Ελλάδα, αλλά ακόμα να «πιάσει» τη «17 Ν»... Δεν τους αρκεί που οι πράκτορές τους αλωνίζουν ακόμα και μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως επί επίσκεψης Κλίντον. Θέλουν να αλωνίζουν και με το «νόμο». Θέλουν να προσαρμοστεί το θεσμικό εσωτερικό δίκαιο της χώρας, ωσάν να επρόκειτο για μια εκ των 52 Πολιτειών των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί θέλουν, στο όνομα της επιτόπιας παρουσίας τους για τη, δήθεν, «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», να επιθεωρούν και να επιβάλλουν απευθείας τα «αναγκαία» μέτρα για την καταπολέμηση του λαϊκού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας. Θέλουν, όταν οι πράκτορές τους συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω, να τους αφήνουν ήσυχους να συνεχίζουν τη «δουλιά» τους και να μην υπάρχει λόγος να φυγαδεύονται στο «άψε - σβήσε», όπως συνέβη επί Α. Παπανδρέου, το 1993...

Ηδη στο «νέο δόγμα» του ΝΑΤΟ η τρομοκρατία έχει καταγραφεί ως ένα από τα προσχήματα που θα επικαλούνται οι ΗΠΑ για τις νέες επεμβάσεις τους στον κόσμο.

Ηδη τα μέτρα για την εμπέδωση ενός κλίματος καταστολής και αστυνομοκρατίας στη χώρα είναι προ των πυλών.

Ο λαός μας επωμίζεται το καθήκον να αντιδράσει ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές καθίσταται περισσότερο από ποτέ πάλη που αφορά όχι μόνο την αποτίναξη του καθεστώτος της εξάρτησης και της απαλλαγής από την άρχουσα τάξη, η οποία γίνεται συνένοχη στα εγκλήματα των γκάνγκστερ του πλανήτη. Ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστών και των πιστολέρο πρακτόρων τους μετατρέπεται σε αγώνα ακόμα και για τα απλά, τα καθημερινά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.


Ν.Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ