Ενα από τα «πολιτιστικά ιδρύματα» των μεγαλοαστικών «τζακιών» της Ρωσίας, το «Stella Art Foundation», θα «κατέβει» στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της «2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης», σε «συνεργασία» με ανάλογο, εγχώριο «ίδρυμα» του κεφαλαίου, το «Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης». Υπογραμμίζοντας έτσι το βασικό στόχο των διαφόρων «Μπιενάλε», που είναι το «μάντρωμα» της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην κυρίαρχη αισθητική και τις «πολιτιστικές επενδύσεις» των αστών.
Το ρωσικό «ίδρυμα» φέρει το όνομα της «ιδρύτριάς» του, Στέλλας Κεσάγιεβα, η οποία είναι σύζυγος του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της χώρας («Μερκούριι»), Ιγκορ Κεσάγιεβ. Για την ιστορία, η προσωπική περιουσία του Κεσάγιεβ υπολογιζόταν το 2007 στα 2,9 δισ. δολάρια. Το ΜΙΕΤ μάς ενημερώνει ότι το «Stella Art Foundation» είναι «ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβρη του 2004, με πρωτοβουλία της Stella Kesaeva. Κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών, η προβολή των Ρώσων καλλιτεχνών και η σύσταση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στη Μόσχα».
Αυτό που φυσικά δε λέει το «αδελφό» ΜΙΕΤ είναι ότι στο στόχαστρο του καπνοβιομήχανου είναι το τεράστιο κτίριο - γκαράζ της 10ετίας του '20, διά χειρός του αρχιτέκτονα Μέλνικοφ, 11.000 τ.μ., το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί για το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε (χώρος στάθμευσης λεωφορείων). Για την Ιστορία, ο Κονσταντίν Μέλνικοφ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σοβιετικής αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας τις δεκαετίες του '20 και του '30. Στόχος είναι η μετατροπή του σε ένα ιδιωτικό μουσείο, το οποίο θα διαθέτει και αίθουσα συναυλιών, καθώς και... «Ακαδημία Σύγχρονης Τέχνης»! Βέβαια, το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού συνυπέγραψε με το μονοπώλιο τη σχετική συμφωνία. Για την Ιστορία, να σημειώσουμε ότι και η σύζυγος ενός άλλου, γνωστότερου, Ρώσου «ολιγάρχη», του Ρομάν Αμπράμοβιτς, έστησε ένα ανάλογο «ίδρυμα» και ένα ακόμη «κέντρο σύγχρονης κουλτούρας», πάλι σε ένα κτίριο - γκαράζ του Μέλνικοφ. Το μουσείο του καπνοβιομήχανου θα στεγάσει αρχικά τους 600 πίνακες της «προσωπικής συλλογής» της συζύγου του, κυρίως μεταπολεμικών Σοβιετικών καλλιτεχνών.
Μια επιλογή από ιστορικές ηχογραφήσεις που παρουσιάζουν τον Κ. Κυδωνιάτη στο σημαντικότατο ρόλο του συνοδού πιανίστα περιλαμβάνονται στην πρόσφατη δισκογραφική έκδοση «Ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης και οι Μεγάλοι της Μουσικής» - παραγωγή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών «Απόλλων». Το διπλό CD υλοποιήθηκε μετά από πρόταση και προσωπική εργασία του Χρήστου Ηλ. Κολοβού, βιολονίστα, ερευνητή και μελετητή του έργου του Κυδωνιάτη, και εντάσσεται στην προσπάθεια του «Απόλλωνα» να συμβάλει στη διάδοση και προβολή της ποιοτικής ελληνικής μουσικής. Η έκδοση αποτελεί αποκορύφωμα των αφιερωμάτων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη (1908) και περιλαμβάνει μια ανθολογία ηχογραφήσεων, που επιλέχτηκαν από το Αρχείο του συνθέτη (οι περισσότερες από ζωντανές εμφανίσεις), σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα του ρεπερτορίου του. Πιανιστική δεινότητα, μουσικότητα, ανεπανάληπτοι μουσικοί «διάλογοι» συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο δισκογραφικό έργο. Το διπλό CD συνοδεύεται από βιβλιαράκι με πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και κυρίως για τις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις.
Με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27» (συμμετέχουν ενενήντα ένας γελοιογράφοι - ανάμεσά τους τριάντα τέσσερις Ελληνες), ξεκινούν στις 21/8 στη Φλώρινα (Μέγαρο Εξάρχου) οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πρεσπών (21-24/8). Θ' ακολουθήσει παράσταση των παιδιών του Ωδείου Φλώρινας. Στις 22/8, στη Νέα Πλατεία Φλώρινας θα δώσει συναυλία η «Ορχήστρα του Δρόμου» (Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ελλη Πασπαλά). Το τριήμερο κορυφώνεται (23/8, 8 μ.μ.), στον Αγιο Αχίλλειο, με τη μουσική παράσταση «Η φωνή των Βαλκανίων» (με τη συμμετοχή και καλλιτεχνών από γειτονικές βαλκανικές χώρες). Συντονιστής - αφηγητής: Σπύρος Σακκάς. Συμμετέχουν: «Χαονία», Χάρις Αλεξίου, «Ελληνική Βυζαντινή» Χορωδία , Ιουλία Σουγλάκου, Χρόνης Αηδονίδης, Κοραλία Καράντη, Σώτος Παπούλκας, Λυδία Κονιόρδου, Γιάννης Χριστόπουλος, Αδελφές Βουγιουκλή, Σαββίνα Γιαννάτου, Δημήτρης Κασιούμης , «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», Νένα Βενετσάνου, Δώρος Δημοσθένους, «Γυναικείες Βουλγάρικες Φωνές». Η αυλαία θα πέσει στις 24/8 με συναυλία στην Κεντρική Πλατεία Φλώρινας. Στο πλαίσιο των φετινών «Πρέσπειων» εντάσσεται και η συναυλία - αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (7/9, Ολυμπιακό Στάδιο). Ερμηνεύουν: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος, Πασχάλης Τερζής, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη και Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσουν η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα και ο Σταύρος Ξαρχάκος, στις 15 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο. Στην πρώτη τους κοινή αθηναϊκή συναυλία, που έχει τίτλο «Τα τραγούδια της πατρίδας μου», θα ακουστούν δημιουργίες των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου. Η διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος, που έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, υπό τη διεύθυνση κορυφαίων μαέστρων, αυτή τη φορά, υπό τη διεύθυνση και ενορχήστρωση του συνθέτη, θα ερμηνεύσει τραγούδια που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος τους στην ελληνική μουσική δημιουργία και στις καρδιές του λαού μας.
Και... «εκπαιδευτικό» προφίλ καλλιεργεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που από φέτος (21-26/9) θεσμοθετεί το «DRAMA MINI TALENT LAB» (σ.σ. «Μικρό Εργαστήρι Ταλέντων Δράμας» σε ελεύθερη μετάφραση»).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για «ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νέους δημιουργούς με σκοπό να φέρει σε επαφή τους νέους κινηματογραφιστές και κινηματογραφόφιλους από τη Δράμα, την Ελλάδα και τον κόσμο με την ταινία μικρού μήκους».
Θα υπάρχουν εργαστήρια με θέμα «Από τη μικρή Ιδέα στη μεγάλη Οθόνη - Πώς γίνεται μία ιδέα ταινία που αξίζει κάποιος να πραγματοποιήσει», σεμινάρια και παραδόσεις από ξένους και Ελληνες κινηματογραφιστές.
Καλά όλα αυτά, αλλά ας μας επιτραπεί μια παρατήρηση: Οπως αναφέρει το ίδιο το Φεστιβάλ, οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι και συνιδρυτές μιας «εναλλακτικής», όπως παρουσιάζονται, πάντως σίγουρα ιδιωτικής σχολής κινηματογράφου. Το θέμα δεν είναι όμως οι υπεύθυνοι. Το θέμα είναι το Φεστιβάλ και πως αντιλαμβάνεται το ρόλο του: Ως βήμα προβολής και διάδοσης της δουλειάς νέων κινηματογραφιστών που δημιουργούν στις πλέον αντίξοες συνθήκες και, γιατί όχι, ως ένα βήμα διεκδίκησης καλύτερων όρων γι' αυτούς; 'Η ως... «εναλλακτική πρόταση» προς την «αγορά»;
Τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, αυτό το κορυφαίο αριστούργημα της αρχαίας τραγικής ποίησης, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Χρίστου Καλαβρούζου, στις 17 του Αυγούστου (9 μ.μ.), στην Πρέβεζα (Κάστρο Παντοκράτορα). Ερμηνεύουν: Χρ. Καλαβρούζος, Βασίλης Κολοβός, Γιούλη Τάσιου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Παναγιώτης Αδάμ. Συμμετέχει ενδεκαμελής χορός Ωκεανίδων - Νυμφών.