ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τίμησαν τους πεσόντες στη μάχη του «Αϊτού»

Εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την ηρωική μάχη του Δημοκρατικού Στρατού, τον Απρίλη του 1947

Φόρο τιμής στους ήρωες της μάχης, επέδωσαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Φόρο τιμής στους ήρωες της μάχης, επέδωσαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Στα βήματα των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου (ΔΣΛ) που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στη μάχη του υψώματος «Αϊτός», στην περιοχή της Ερεσού, βάδισαν την περασμένη Κυριακή μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αντ. Πανταχός, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Υπαίθρου της ΝΕ Λέσβου, ο οποίος σημείωσε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να αποδοθεί τιμή σε αυτούς «που μας έδειξαν ότι ο αγώνας δεν πάει χαμένος. Αυτούς που δε φοβήθηκαν το θάνατο. Που έδωσαν τη ζωή τους για μια Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τους ήρωες της Μάχης του "Αϊτού", που είτε έπεσαν στο πεδίο της μάχης, είτε εκτελέστηκαν αργότερα, είτε έχοντας την τύχη να γλυτώσουν, παρέμειναν πιστοί μέχρι το τέλος της ζωής τους στην υπόθεση του λαού, στο ΚΚΕ».

Οπως τόνισε ομιλητής, την περιοχή της Ερεσού σημάδεψε η μάχη του «Αϊτού», αναφέροντας στη συνέχεια ορισμένα στοιχεία, γύρω από τα γεγονότα της μάχης. Μετά τη μάχη του «Κλαπάδου» το ενιαίο αντάρτικο της Λέσβου χωρίστηκε σε δύο τμήματα και το ένα από αυτά, με επικεφαλής τους Καρακώστα, Μπουντάκη και Μπούρα, κινείται δυτικά για να προσβάλλει την Ερεσό. «Ηταν μια παράτολμη κίνηση, συνέχισε ο ομιλητής, γιατί εκεί στάθμευαν ισχυρές δυνάμεις Χωροφυλακής και ΜΑΥδων. Χτυπήθηκαν ύστερα από προδοσία στο βουνό Βόρδονας της Ανεμώτιας και μετά από μάχη διαφεύγουν και φτάνουν το βράδυ στον Αϊτό, ένα γυμνό και ακατάλληλο για απόκρυψη και άμυνα, ύψωμα. Το πρωί βρίσκονται κυκλωμένοι και πολεμούν ηρωικά. Αντεπιτίθενται προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό, αλλά οι αρχηγοί τους σκοτώνονται και η αντίστασή τους καταρρέει. Πολλοί κατορθώνουν να διαφύγουν σκόρπιοι. Το αντάρτικο τμήμα διαλύεται. Ηταν 9 Απρίλη 1947. Πριν από 62 χρόνια. Χαράματα Μεγάλης Τετάρτης. Πέντε σκοτώνονται και επτά συλλαμβάνονται για να εκτελεστούν λίγες μέρες αργότερα. Νεκροί ήταν οι: Γιάννης Αόβας ή Γιωργάκας από την Ερεσό, Μανώλης Φιλίππου ή Καρακώστας από την Ερεσό, Απόστολος Φιλίππου ή Μπουντάκης από τη Φίλια, Γιώργος Βουλαλάς από τη Στύψη και Γιώργος Κουγιουμτζής ή Συμπριώνης από τη Σκαμιά. Κατόρθωσαν να διαφύγουν οι Ζιμπουνούμης Β., Φράγκος Δ. και Μπούρας Πέτρος».

Η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων στη μάχη
Η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων στη μάχη
Οι νεκροί διαπομπεύθηκαν στην πλατεία Ερεσού και τους έθαψαν σ' έναν ομαδικό τάφο στο νεκροταφείο του χωριού, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται τις επόμενες μέρες στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ολοι τους κρατούν μια περήφανη και ανυποχώρητη στάση. Τα ονόματα των εκτελεσμένων είναι: Δημήτρης Χαχαλάς από την Ερεσό, Κώστας Χαχαλάς από το Μεσότοπο, Γιώργος Χρήστου ή Αλβανός από τα Δάφια, Μιχάλης Μαδυτιανός από τη Σκαμιά, Βαγγέλης Λοΐζος από την Καλλονή, Γρηγόρης Ζερβός από την Αρίσβη, Νίκος Αγριτέλλης από την Πηγή.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε και σε άλλους κομμουνιστές από τη Λέσβο, όσους μέχρι σήμερα έχει καταγράψει τα ονόματά τους η ιστορική έρευνα, που οδηγήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος. Μετά το τέλος της ομιλίας διαβάστηκε ο όρκος του αντάρτη του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Στ. Σκοπελίτης, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.

Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αποχαρακτηρισμό του χώρου έχουν βάλει την υπογραφή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Σε οργάνωση και αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχέδιο του Δήμου της Αθήνας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), που από κοινού προχώρησαν χτες στην κατεδάφιση του εργοστασίου εριουργίας στο Κτήμα Δρακοπούλου, απειλώντας έτσι με τσιμεντοποίηση έναν ακόμη ελεύθερο χώρο, καλεί η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Μάλιστα καταγγέλλει πως την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με ανακοινώσεις τους, δείχνουν ότι κόπτονται για το πράσινο και δήθεν αντιδρούν στα σχέδια του δήμου και του ΕΕΣ, η «Συμπαράταξη» ενημερώνει ότι στην πράξη, οι παρατάξεις που στηρίζουν στο δημοτικό συμβούλιο, έπραξαν διαφορετικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Συμπαράταξης» έχει ως εξής:

«Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" καταγγέλλει το Δήμο της Αθήνας και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) για την κατεδάφιση του εργοστάσιου εριουργίας στο κτήμα Δρακοπούλου στα Ανω Πατήσια. Στις 11/8/2009 η Πολεοδομία εξέδωσε την άδεια κατεδάφισης και το επόμενο πρωί μπήκαν οι μπουλντόζες. Προχωράνε από κοινού στη τσιμεντοποίηση ενός ακόμα χώρου πράσινου στην Αθήνα.

Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου Αθήνας και ΕΕΣ στις 13 Ιούλη 2009, προβλέπεται η κατασκευή κτιρίου σε επιφάνεια 3 στρεμμάτων με κάλυψη 70% και συντελεστή δόμησης 3. Δηλαδή κτιρίου συνολικού εμβαδού περίπου 9.000 τ.μ. και πεζοδρόμου.

Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες με σειρά αποφάσεων των υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και του Δήμου Αθηναίων, μεθόδευσαν τη σημερινή εξέλιξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τον Ιούλη του 2003, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό 3 στρεμμάτων και προτείνει οικοδομήσιμο το χώρο. Την απόφαση αυτή ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισε η "Συμπαράταξη για την Αθήνα". Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές δυνάμεις από τις πράξεις και τα έργα τους.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" στήριξε και στηρίζει την ανακαίνιση του εργοστασίου και των άλλων δυο κτιρίων στο κτήμα Δρακοπούλου και την απόδοσή τους στους κατοίκους για την κάλυψη κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. Παράλληλα, απαιτούμε να παραμείνει το υψηλό πράσινο σε ολόκληρη την έκταση του κτήματος. Να μην εκδοθεί καμιά οικοδομική άδεια. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι της περιοχής, όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας χρειάζονται πράσινο, ελεύθερους χώρους, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές και όχι τσιμέντο.

Καλούμε τους κατοίκους, μετά τη σημερινή εξέλιξη, σε οργάνωση και αγωνιστική αντίσταση ενάντια σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχέδιο του Δήμου της Αθήνας και του ΕΕΣ».

Σιδηροδρομικό δυστύχημα

Νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε χτες, στις 10 το πρωί, στη γραμμή Βόλου - Λάρισας, όταν μηχανή τρένου, χωρίς βαγόνια, που είχε κατεύθυνση από Βόλο προς Λάρισα, συγκρούστηκε, πλαγιομετωπικά, με φορτωτή, που περνούσε από αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση, κοντά στο χωριό Χάλκη της Λάρισας. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός του φορτωτή, Θ. Μακρής, 34 ετών, από τη Χάλκη.

Καθυστερήσεις και βλάβες σε πλοία

Συνεχίζονται οι βλάβες και οι καθυστερήσεις πλοίων της ακτοπλοΐας με αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών.

Την άγκυρά του έχασε χτες το πρωί το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» καθώς κατευθυνόταν από τη Κάρπαθο στη Ρόδο. Στο λιμάνι της Ρόδου την αντικατέστησε, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για περισσότερο από μία ώρα ο απόπλους.

Το «ΜΑΡΙΝΑ» ενώ είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 2 το μεσημέρι για Πάρο, Νάξο, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Θήρα απέπλευσε στις 5.30 μ.μ.

Το καταμαράν «ΣΠΙΝΤ ΚΑΤ Ι» ενώ έπλεε έξω από το λιμάνι της Σκοπέλου εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Σκιάθο για Σκόπελο, παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της και οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλα πλοία. Από το Λιμεναρχείο απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι αποκατάστασης της βλάβης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ