ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ WIND
Δυναμώνουν η οργή και η πάλη
  • Με επιμονή συνεχίζεται ο αγώνας για να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι δύο συνδικαλίστριες
  • Η έκφραση αλληλεγγύης από εργαζόμενους, πελάτες και μικρομεσαίους χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις που έγιναν χτες σε διάφορες περιοχές της χώρας

Στο Αιγάλεω...
Στο Αιγάλεω...
Συνεχίζεται και «απλώνεται» καθημερινά ο αγώνας για την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων των δύο συνδικαλιστριών από την πολυεθνική «WIND», αναδεικνύοντας τη σημασία του ενωμένου αγώνα που οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να υψώσουν ως «ασπίδα» απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι και συνδικάτα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν χτες έξω από καταστήματα της πολυεθνικής στην Αττική, διεκδικώντας, εκτός από την επαναπρόσληψη των δύο συνδικαλιστριών, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, αυξήσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μπροστά από τα καταστήματα της πολυεθνικής σε Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Σταδίου και Κάτω Πατήσια, εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους και συνδικάτα από άλλους κλάδους διαδήλωσαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και άπλωσαν πανό απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων, ζητώντας «την κρίση να πληρώσει εργοδοσία» και δηλώνοντας πως «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Ακόμα, οι εργαζόμενοι της Πιερίας πραγματοποίησαν χτες το βράδυ δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στον πεζόδρομο της Κατερίνης. Στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από πολλά σωματεία, όπως των εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων κλπ. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για μία ώρα περίπου έξω από το κατάστημα και με τα συνθήματά τους καταδίκασαν την τρομοκρατία και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Αντίστοιχη αγωνιστική παρέμβαση έγινε και στο Αγρίνιο.

«Να βάλουμε την εργοδοσία στη θέση της...»

... στον Κορυδαλλό και τέσσερα ακόμα σημεία σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι, καλώντας σε κοινή πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία
... στον Κορυδαλλό και τέσσερα ακόμα σημεία σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι, καλώντας σε κοινή πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία
Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων, των πελατών και των περαστικών που κουβέντιαζαν με τους συγκεντρωμένους για τις εξελίξεις στη «WIND». «Δεν μπορεί ο κάθε εργοδότης να θέλει τον εργαζόμενο σκλάβο και όποτε θέλει να τον απολύει», «Κάποιος πρέπει να τους βάλει στη θέση τους», ήταν μερικά από όσα κατέγραψαν οι συζητήσεις που «ανοίχτηκαν» για τις συνολικότερες εξελίξεις στα εργασιακά, αλλά και για τις αυταρχικές τρομοκρατικές απολύσεις. Σε εξορμήσεις που γίνονταν στα γύρω καταστήματα, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι υπέγραψαν στην πλειοψηφία τους κείμενο συλλογής υπογραφών εκφράζοντας τη στήριξή τους. «Εμείς, οι εργαζόμενοι στη "WIND", οι εργαζόμενοι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο πελάτες της "WIND" αλλά και οι απλοί εργαζόμενοι στηρίζουμε τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να επαναπροσληφθούν οι δύο συνδικαλίστριες» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε το ΚΚΕ, όπως στην κινητοποίηση στον Κορυδαλλό, όπου παραβρέθηκε η Ε. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ, η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαϊδου, βουλευτής του Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, χτες το πρωί έγινε τριμερής συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της «WIND», των δύο συνδικαλιστριών, εκπροσώπων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΕΤΙΜ) και της Επιθεώρησης Εργασίας. Η πολυεθνική επέμενε στη θέση της για τις απολύσεις, ισχυριζόμενη ότι ακολούθησε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Ωστόσο, ούτε χτες αναφέρθηκε στους λόγους απόλυσης της Ολγας Κολιούση, μέλους του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα στείλει το φάκελο για την απόλυσή της στον Εισαγγελέα καθώς έκρινε ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για την απόλυση συνδικαλιστών.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Μια ακόμα συμφωνία συμβιβασμού

Την ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών προστατεύει και η σύμβαση με τους ιδιοκτήτες τουριστικών πλοίων που υπέγραψε χτες η πλειοψηφία

Σε συμφωνία για αύξηση 4,1% για τους ναυτεργάτες στα τουριστικά πλοία και μια διανυκτέρευση το μήνα σε λιμάνι που επιλέγουν, προχώρησε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ, μετά από συνάντηση που είχε με τους εφοπλιστές του κλάδου. Αύξηση που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών, οι οποίοι δουλεύουν μέσα σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, με απάνθρωπα ωράρια και μια σειρά άλλα προβλήματα, τα οποία όμως παραμένουν άλυτα. Την ίδια αύξηση θα πάρουν και οι ναυτεργάτες στα ακτοπλοϊκά πλοία, μετά την ... «οπισθοχώρηση» των ακτοπλόων (που αποθρασυμένοι απειλούσαν να μη δώσουν ούτε καν αυτές τις πενιχρές αυξήσεις) ύστερα από την οποία η πλειοψηφία της ΠΝΟ θεώρησε αχρείαστη την προκήρυξη απεργίας, με την οποία η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας προειδοποιούσε την περασμένη βδομάδα.

Αντίθετα, σε αυτήν τη συμβιβαστική στάση απέναντι στους εφοπλιστές η οποία δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και αντίθετα ανοίγει τις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη απομυζώντας ακόμα περισσότερο το μόχθο των ναυτεργατών, είναι από την πρώτη στιγμή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Τόσο μέσα στις συνεδριάσεις της ΠΝΟ όσο και με ανακοίνωση που από κοινού εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τόνισαν ότι απαιτείται οργάνωση - συσπείρωση - αγώνας μέσα και έξω από τα πλοία σε κοινή δράση με την εργατική τάξη ενάντια σε αυτή την πολιτική που ενθαρρύνεται και προωθείται από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Απαιτείται και επιβάλλεται από τις εξελίξεις, υπογράμμισαν, η κήρυξη απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με πλαίσιο αιτημάτων τέτοιο που θα συγκρούεται με αυτήν την πολιτική και θα προωθεί τα συμφέροντα των ναυτεργατών, των συνταξιούχων και των άλλων εργαζομένων».

Αυτά τα αιτήματα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια και να απομονωθούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που τα θάβουν. Αιτήματα, καταλήγει η ανακοίνωση, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και των εργαζομένων, σε ρήξη και ανατροπή με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν ενάντια στην κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στις τράπεζες με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου να τους καλούν σε ένταση των αγώνων με ταξική κατεύθυνση, απέναντι στην ενιαία επίθεση του τραπεζιτών που στόχο έχει την κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή να καταδικάσουν την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που καλλιεργεί τη συναίνεση και την υποταγή και να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, με επιτροπές στους χώρους δουλειάς, στον κλάδο. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες τους.

Τη μέρα της απεργίας εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχουν καταθέσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και εννέα τράπεζες για σταματήσουν τη σημερινή διαδικασία μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, στην οποία έχει καταφύγει η ΟΤΟΕ για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν στις 9 το πρωί στα δικαστήρια.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Παράσταση στη μνήμη του Τ. Πατούλα

Στη θεατρική παράσταση με το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τ. Πατούλα, πρώην προέδρου του ΕΚΑ, καλεί την ερχόμενη Τρίτη 25 Αυγούστου το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Την παράσταση, που θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του ΕΚΑ, θα ανεβάσει ο θίασος «Για γέλια και για κλάματα». Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Δημητρούκα, Μαρία Δρακοπούλου, Αμαλία Ταμπάκη, Λευτέρης Τάτσης, Βασίλης Ψυχογυιός, Φάνης Ξουρής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ