ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
Δύσκολοι καιροί

Για έναν άγνωστο λόγο, σπάνια συναντάς σήμερα κάποιον να δηλώνει φωναχτά «είμαστε όλοι Αμερικανοί». Πού οι παλιές οι δόξες... Κι όμως υπάρχουν τόσοι λόγοι για να μην ντρέπονται τα αμερικανάκια.

Τη θέση αυτών που διαδήλωναν πριν από έναν αιώνα για το 8ωρο, έχουν πάρει τώρα αυτοί που διαδηλώνουν για το δικαίωμα 48 εκατομμυρίων διπλανών τους να πεθαίνουν αν δεν έχουν να πληρώσουν τη γιατρειά τους. Είναι μια κάποια πρόοδος. Λίγα χρόνια πριν άναβαν κεράκια - μαζί και οι δικοί μας «είμαστε όλοι Αμερικανοί» - για να αρχίσουν οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τώρα δίνουν το δικαίωμα στους φτωχούς να πεθάνουν χωρίς να τους βομβαρδίσουν.

Το ωραίο είναι πως χαρακτηρίζουν και σοσιαλμανία την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα να μεταρρυθμίσει το σύστημα Υγείας, έτσι που να μην τρώνε μόνο μερικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά να μοιράζεται κάπως η πίτα. Το ακόμα πιο ωραίο είναι πως το αμερικάνικο μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τις πολιτικές της ΕΕ που στοχεύουν να κάνουν την οικονομία της ΕΕ ανταγωνιστικότερη αυτής των ΗΠΑ.

Παρατηρείς τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και καταλαβαίνεις γιατί βουρλίζονται διάφοροι στη χώρα μας με το ιστορικό παράδοξο της ύπαρξης του ΚΚΕ. Σου λέει, πώς να γίνεις ανταγωνιστικός, όταν με την πρώτη απόλυση πιάνουν οι ΚΚέδες τις πόρτες και σπέρνουν ζιζάνια αλληλεγγύης;

Είμαστε... είμαστε λίγο καθυστερημένοι. Δε θέλουμε να χωνέψουμε ότι το κρίσιμο είναι η ποιότητα της ζωής. Οτι δε πειράζει άμα δεν έχεις, σημασία έχει να είσαι φτωχός με στιλ. Κάτι σε «χάρβαρντ γιάρντ». Και κοστίζει μόνο 850 ευρώ.

Δες τα καλά της ελευθερίας. Τι κι αν δεν μπορούν οι Ελληνες εργαζόμενοι να κάνουν διακοπές; Μπορούν οι μαφιόζοι γείτονες, αυτοί που, αφού έβαλαν στο χέρι τη σοσιαλιστική περιουσία, άρχισαν - κατά πως έλεγε στα χρόνια του κι ο Νιάρχος - να κυνηγάνε τον ήλιο. Για την οικονομία, για τους ξενοδόχους δηλαδή, ίσα βάρκα ίσα νερά, που λένε. Τι κι αν εσύ δεν έχεις δουλειά, έχεις δικαίωμα στο όνειρο. Μόνο με 210.000 ευρώ μπορείς να νιώθεις Μέρντοκ.

Και μη σε ξενίζει το περιπαικτικό του πράγματος. Είναι μια άμυνα κι αυτό. Πριν πλακώσουν οι εταιρείες και οι γιατροί τους με καινούργιες ανακαλύψεις για σύγχρονες αρρώστιες που θα αποδεικνύουν πως δε φταίει η φτώχεια που δεν περνάς καλά, αλλά ότι δε δίνεις φράγκα για να γιάνεις.

Παλιά, την αντίσταση τη λέγανε και παλικαριά. Αυτό το κάτι που έκανε τους ανθρώπους ακόμα κι όταν αρρώσταιναν πραγματικά να το παλεύουν το πράγμα με αξιοπρέπεια. Τώρα, οι σύγχρονες αρρώστιες σακατεύουν πρώτα το μυαλό, κάνοντας τελικά τους ανθρώπους να έχουν ολότελα σκυφτή τη μέση.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «Η οικονομική κρίση αύξησε την ανεργία (105.000 πρώην απασχολούμενοι είναι σήμερα άνεργοι) και τους προσωρινά απασχολούμενους και μείωσε για πρώτη φορά από το 1991 και μετά τον αριθμό των μισθωτών στην αγορά εργασίας και των μόνιμα απασχολούμενων σε ζωτικούς κλάδους της οικονομίας (όπως στις κατασκευές, στη μεταποίηση και στις χρηματιστηριακές δραστηριότητες)» (η καταγραφή στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΦΤΩΧΕΙΑ: «Σε τιμή ευκαιρίας μόνο προς 210.000 ευρώ την εβδομάδα ενοικιάζεται η υπερπολυτελής θαλαμηγός του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούμπερτ Μέρντοκ. Πρόκειται για τη "Rosehearty" μήκους 56 μέτρων, με πέντε σουίτες, πολλά σαλόνια, γυμναστήριο κλπ.» (η καταγραφή στο ΒΗΜΑ).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Οι έλληνες "σφίγγουν το ζωνάρι" και για τα έξοδα των διακοπών τους (...) οι εθνικότητες που "λείπουν" φέτος λόγω κρίσης έχουν αναπληρωθεί από Ρώσους, και εθνικότητες και κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (Σέρβοι, "Μακεδόνες", Κροάτες, Σλοβένοι κ.ά.) που διατηρούν μεγάλη αγοραστική ικανότητα. Πολλοί το αποδίδουν στο "μαύρο χρήμα" που κυκλοφορεί στο χώρο των Βαλκανίων μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΙΣΟΤΗΤΑ: «Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρουσίασε τη δική του συλλογή ρούχων για άνδρες: με έμπνευση από τη δεκαετία του ΄60, η συλλογή Ηarvard Υard δημιουργήθηκε για να ντύσει τους νέους σαν να επρόκειτο να γίνουν μέλη της περιβόητης Ιvy League, των οκτώ μεγάλων, ακριβών και έγκυρων πανεπιστημίων της αμερικανικής Ανατολικής Ακτής. Ακούγεται αρκετά ελιτίστικο; (...) Η διοίκηση του Χάρβαρντ έδωσε, λοιπόν, την άδεια σε μια ιδιωτική εταιρεία για την παραγωγή αυτής της συλλογής. Θα είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό πανεπιστήμιο παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης του ονόματός του για εμπορική συλλογή. Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς υπαγορεύουν ότι το καθετί έχει την τιμή του και σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο επιτυχίας κάθε διάσημο όνομα είναι σε θέση να εξαργυρώνει τη φήμη του. Ως εκ τούτου, το Χάρβαρντ θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του, τα οποία μέχρι σήμερα προέρχονται από κληροδοτήματα που υπολογίζονται στα 20,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις μιας υποτροφίας για να γίνουν αληθινοί φοιτητές του, όσοι δε διαθέτουν τα 54.800 δολάρια ετησίως για να αρχίσουν τις σπουδές τους, ε τότε μπορούν να αγοράσουν ένα συνολάκι - στολή με περίπου 850 δολάρια και να νιώσουν σα να ΄ταν εκεί! Ευσεβείς πόθοι κρυμμένοι σε κόκκινες κουμπότρυπες και φερμουάρ...» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Χαιρετίσματα από το Μόναχο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο καημός του Μονάχου...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ντόμινο ακάλυπτων επιταγών στην αγορά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ρυθμιστές οι Γερμανοί

ΕΘΝΟΣ: ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕ πάλι ο Χριστοφοράκος

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ «ναι» σε κάποιες αλλαγές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ονειρο θερινής νυκτός οι πρόωρες εκλογές

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΝΤΡΙΠΛΑ» Χριστοφοράκου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αποφάσεις για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνιδιαστική αναστολή της έκδοσης Χριστοφοράκου

Η ΑΥΓΗ: Μιζάρουν με πόλωση για να ξεφύγουν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αρωστοι πρώτα στο μυαλό

«Σε μια εποχή που οι πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών μακροημερεύουν όσο ποτέ άλλοτε και είναι πολύ πιο υγιείς από τους προγόνους τους, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των φαρμακευτικών βιομηχανιών, με κυριότερο εργαλείο τους τον τρόμο, τους κάνουν να αμφιβάλλουν όσο ποτέ άλλοτε για την καλή κατάσταση της υγείας τους. Ο Ιβάν Ιλιτς είχε δείξει τον κίνδυνο πριν από τριάντα πέντε χρόνια ("Ιατρική νέμεση"). Είχε επισημάνει πως η εξάπλωση του ιατρικού κατεστημένου "αρρωσταίνει" την ίδια τη ζωή, υποσκάπτοντας την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τον πόνο και τον θάνατο και μεταμορφώνοντάς τους σε αρρώστους. Σήμερα, ιατρικά και φαρμακευτικά εργαστήρια εφευρίσκουν εκ του μηδενός καινοφανείς αρρώστιες (στυτική δυσλειτουργία, σύνδρομο διαταραχής της προσοχής, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο), που πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν έντονα την ύπαρξή τους. Τι μπορεί να κάνει ένας απλός άνθρωπος μπροστά σε αυτό το κύμα τρομοκρατίας; Ο,τι κι αυτοί οι αμφισβητίες: να είναι δύσπιστος σε αυτή την υστερία. Γιατί δεν έχει θεραπευτικές, αλλά μόνο κερδοσκοπικές ιδιότητες» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Ιδιώτες σε όλα

«Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ασφαλιστούν μεμονωμένα. Υπολογίζεται ότι περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες είναι σήμερα ανασφάλιστοι. Επιπλέον 25 εκατομμύρια συμμετέχουν σε προγράμματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Πολλοί είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν μεταξύ της μη θεραπείας και της οικονομικής καταστροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι το 50% των πτωχεύσεων στις ΗΠΑ οφείλονται σε δαπάνες ιατρικής θεραπείας» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Πού είναι το παράξενο;

«Ο Ομπάμα συνομιλούσε πριν από την εκλογή του με τις ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά. Προκειμένου δηλαδή να βρεθεί μια λύση για την ντροπή των 48 εκατομμυρίων ανασφάλιστων χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα της ασφαλιστικής βιομηχανίας (...) κι όμως ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν δημιουργεί εθνικό σύστημα υγείας αλλά επιδοτεί τους ανασφάλιστους ώστε να αγοράσουν συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης βαφτίζεται "εθνικοποίηση της υγείας"» (η Ευριδίκη Μπέρση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ