ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά

Ανακοίνωση - παρέμβαση των Κομματικών Οργανώσεων για ένα θέμα που πλήττει κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια που έχει παιδιά

Σε αγώνα για «σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά» καλούν οι Κομματικές Οργανώσεις Α΄ Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Με αφορμή και τα πρόσφατα στοιχεία από τις αιτήσεις για φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων που δείχνουν ότι τουλάχιστον 2.000 παιδιά έμειναν εκτός, δημιουργώντας σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, οι Κομματικές Οργανώσεις υπογραμμίζουν εκ νέου την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών, των εργαζομένων, των ανέργων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση, που απευθύνεται στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους γονείς, τους μετανάστες, έχει ως εξής:

«Η εργατική λαϊκή οικογένεια δέχεται σκληρή επίθεση από το κεφάλαιο και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωένωσης. Αυτή η επίθεση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με σειρά νέων αντεργατικών μέτρων και φόρων, στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Η αγωνία του μεροκάματου, η απειλή της ανεργίας, η ανασφάλεια των εργασιακών σχέσεων, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης, αποτελούν καθημερινό "βραχνά" για κάθε εργατική οικογένεια και ιδιαίτερα για τους νέους γονείς. Η χαρά της απόκτησης ενός παιδιού μετατρέπεται σε διαρκή αγωνία και άγχος για το μεγάλωμά του. Αποκλειστικά υπεύθυνη γι' αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια βαθιά ταξική πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου εις βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών κάθε λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση το 1993 το ΠΑΣΟΚ "άνοιξε το δρόμο" για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δημοσίων υπηρεσιών, ξεκινώντας με τη μεταφορά των Παιδικών Σταθμών στους Δήμους. Ετσι το ήδη υποβαθμισμένο και ανεπαρκές δίκτυο προσχολικής αγωγής, παραδόθηκε στην "ευθύνη" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), με τη συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και τα παραπλανητικά "επιχειρήματα" για "αποκέντρωση" και "αυτοτέλεια των δήμων". Η συνέχεια είναι γνωστή και τη βιώνουν οι νέοι γονείς καθημερινά. Επιβολή τροφείων και συνεχείς αυξήσεις τους με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης από το κράτος, λίγα σε αριθμό και σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα κτίρια, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό.

Περίπου 2.000 παιδιά μένουν εκτός

Σε αυτή την κατάσταση πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και παίζει για ακόμα μία φορά ο Δήμος της Αθήνας. Ετσι σήμερα, με το άνοιγμα των Παιδικών Σταθμών του Δήμου την 1η Σεπτέμβρη, περίπου 2.000 αιτήσεις έχουν μείνει ανικανοποίητες, ενώ πολλοί νέοι γονείς δεν μπήκαν καν στη διαδικασία της αίτησης! Οι περισσότεροι από αυτούς τους γονείς θα αναγκαστούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς που εν πολλοίς λειτουργούν ανεξέλεγκτα και θα πληρώσουν μέχρι και 500 ευρώ το μήνα !! Οι "τυχεροί" γονείς που έγιναν δεκτά τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου θα πληρώσουν και αυτοί υψηλά τροφεία, ενώ πολλά από τα παιδιά θα βρεθούν "στριμωγμένα" σε υποβαθμισμένα και ακατάλληλα κτίρια, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και με προσωπικό που βιώνει σε μεγάλο βαθμό το άγχος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των χαμηλών μισθών, τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα είναι προκλητικό να θριαμβολογεί ο δήμαρχος κ. Κακλαμάνης για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, όταν μετά από 2 χρόνια θητείας του και μετά από συνεχείς πιέσεις του ΚΚΕ και της "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ", δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος καταλληλότητας των Παιδικών Σταθμών του Δήμου (μετά από την εκκένωση 7 εξ αυτών στις αρχές του 2008 λόγω σοβαρών κατασκευαστικών προβλημάτων).

Να θυμίσουμε ότι οι μισοί περίπου από τους 97 Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και εν πολλοίς ακατάλληλα κτίρια, ενώ οι συνεχείς προτάσεις της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ» για επείγον πρόγραμμα άμεσων απαλλοτριώσεων οικοπέδων και οικοδόμηση σύγχρονων Σταθμών, με την ουσιαστική αξιοποίηση και της μεγάλης περιουσίας του Βρεφοκομείου για το σκοπό αυτό, δε βρίσκουν ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή.

Αγωνιστικό κάλεσμα και στόχοι πάλης

Το ΚΚΕ σε καλεί να αγωνιστούμε για:

  • Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των Σταθμών να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των Παιδικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων παρεμβάσεων, όπου είναι αναγκαίο. Οσοι Σταθμοί κριθούν ακατάλληλοι να εκκενωθούν αμέσως.
  • Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών Παιδικών Σταθμών που θα καλύψουν το συντομότερο δυνατόν όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών ανέργων και απολυμένων, των οικογενειών μεταναστών, καθώς και των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά.
  • Δύο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη ειδικής αγωγής.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους Σταθμούς και ιδιαίτερα όσα απαιτούνται για τη μη εξάπλωση της "νέας γρίπης", με ευθύνη και έλεγχο πρώτα - πρώτα του κράτους και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών υγείας».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αύξηση 60% στα τροφεία

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ

Αύξηση τουλάχιστον 60% στα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ζακύνθου επέβαλε η δημοτική Αρχή. «Η απόφαση αυτή είναι βαθιά ταξική και επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα», σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Ζακύνθου του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα σε αγώνα για δημόσιους δωρεάν κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών γενικότερα.

Η ανακοίνωση της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της πλειοψηφίας της ΝΔ του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου για την προκλητική αύξηση για τουλάχιστον 60% στα τροφεία των παιδικών σταθμών. Η απόφαση αυτή είναι βαθιά ταξική, επιβαρύνοντας τα λαϊκά στρώματα.

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν εξιλεώνονται από την αντίθεσή τους στο νέο χαράτσι της Δημοτικής Πλειοψηφίας, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο κόμμα που σαν κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη μεταφορά των κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτές οι δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), μαζί με τους εκπροσώπους της ΝΔ, έχουν συμφωνήσει στην ΚΕΔΚΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και όλων των, κοινωνικού χαρακτήρα, υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται δωρεάν και όχι να επιβάλλονται νέα χαράτσια για τη λειτουργία τους στο λαό.

Καλούμε τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν και από αυτήν την εξέλιξη τα συμπεράσματά τους, να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σήμερα απαιτείται συσπείρωση σε κοινό μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που συναινούν στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών, ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., να στηρίξουν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ για βαθύτερες αλλαγές προς όφελος του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ