ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Σε πλήρη εξέλιξη το δικομματικό θέατρο

Κατασκευάζουν εκατέρωθεν «τεκμήρια αθωότητας» και αλληλοκατηγορούνται για να κρύψουν την ουσία της διαπλοκής του δικομματισμού με τα μονοπώλια

Μια νέα «θεατρική» παράσταση, με όλα τα στοιχεία της ενορχηστρωμένης επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού, έδωσαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από το κοινό δικομματικό σκάνδαλο της «Ζήμενς», με αφορμή αυτή τη φορά την άρνηση των συνηγόρων του Μ. Χριστοφοράκου να δώσουν τα στοιχεία που ζήτησε με επιστολή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με φανερή την πρόθεση να συσκοτίσουν τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες, να συγκαλύψουν τους δεσμούς αίματος που έχουν συνάψει με τα μονοπώλια και έκδηλη τη διάθεση να προχωρήσουν σ' έναν απροκάλυπτο συμψηφισμό, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς και εμφανίστηκαν αμφότεροι σαν πρεσβευτές της «κάθαρσης». Τα στελέχη του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία αλληλοκατηγορούνται για τις μίζες των 100 εκατομμυρίων ευρώ που, όπως έχουν καταθέσει τα στελέχη της «Ζήμενς» κατέληξαν στα ταμεία των κομμάτων τους, αλλά ισχυρίζονται ότι τα δικά τους «δεν πήραν τίποτα».

Κατασκευάζουν «τεκμήρια» αθωότητας!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε χτες, μέσω κορυφαίων στελεχών του, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εμφανίσει την άρνηση των συνηγόρων του Χριστοφοράκου να του δώσουν στοιχεία σχετικά με την πρόσφατη κατάθεση του τελευταίου ότι το 2003 από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» εισέρρευσαν μίζες στα ταμεία ΠΑΣΟΚ ως τεκμήριο «αθωότητας»!

Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, αφού αρχικά χαρακτήρισε «θαρραλέα απόφαση» να αποσταλεί η επιστολή, στη συνέχεια, αναφερόμενος στην άρνηση των συνηγόρων του πρώην στελέχους της «Ζήμενς» να δώσουν τα στοιχεία, ισχυρίστηκε: «Αυτό για εμάς είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Πλέον εμείς δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι η απάντησή τους είναι τέτοια διότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Και βάσιμα πλέον μπορούμε να πιθανολογούμε ότι δε δόθηκαν στοιχεία στη γερμανική Δικαιοσύνη»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υποστήριξε ότι αφού δε «δίνουν στοιχεία (...) μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν παρόμοια στοιχεία. Και μας δικαιώνει απολύτως στον τρόπο με τον οποίο έχουμε χειριστεί την όλη υπόθεση». Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να «σηκώσει το γάντι» και να πράξει το ίδιο.

Τα νήματα του αποπροσανατολισμού και της συντονισμένης επιχείρησης να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ σαν φορέας της κάθαρσης, ώστε να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα, κινεί ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Στην εισηγητική του ομιλία κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία υποστήριξε: «Η κυβέρνηση είναι σε ομηρία (...). Οσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο θα συμπαρασύρεται όλο το πολιτικό σύστημα (...). Γι' αυτό έχουμε αναλάβει τις δεσμεύσεις και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας για διαφάνεια».

Στο δικομματικό παιχνίδι αποπροσανατολισμού συμμετέχει και η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να στοχεύει τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, ώστε να βγάλει λάδι τα «γαλάζια» πεπραγμένα με τις μίζες. Ανεβάζοντας τους φραστικούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, υποστήριξε: «Απέκτησε από χθες άλλη μια ιδιότητα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγινε επίσημα και με τη σφραγίδα του κόμματός του συνομιλητής ενός υπόλογου κατηγορουμένου. Συνομιλητής ενός κατηγορουμένου, που καταζητείται από τις αρχές της χώρας μας».

Στον πόλεμο των ανακοινώσεων έδωσε συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας: «Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου και τις ανοίκειες επιθέσεις που κάνει κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε καν τα δικά της στελέχη γιατί δεν έχει πράξει το αυτονόητο, όπως το ΠΑΣΟΚ (...). Να ζητήσει στοιχεία και αποδείξεις για την εισροή χρημάτων της SIEMENS στα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας»...

Εν αναμονή της έκδοσης

Εξάλλου, στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης βρίσκεται η απόφαση για την αναστολή της παράδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος του δικαστηρίου μίλησε για 1 - 2 βδομάδες μέχρι την τελική απόφαση. Στο μεταξύ, το Εφετείο του Μονάχου απέρριψε την ένσταση των συνηγόρων του Μ. Χριστοφοράκου εναντίον της παράδοσής του στις ελληνικές αρχές. Η απόφαση αυτή δεν έχει όμως πρακτική αξία, δεδομένου ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έχει ζητήσει προσωρινή ολιγοήμερη αναβολή της παράδοσης. Παράλληλα, ο Μ. Χριστοφοράκος έκανε αίτηση, η οποία εγκρίθηκε από την Εισαγγελία, για ιατρική εξέταση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Δίωξη στο ΚΚΕ για αφισοκόλληση

Αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα για την ανάρτηση αφίσας του Κόμματος σε φωτεινό σηματοδότη της πόλης!

Προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης από τον εισαγγελέα Ξάνθης καταγγέλλει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, μετά τη μήνυση που κατέθεσε αυτεπάγγελτα ο τελευταίος σε βάρος του ΚΚΕ για αφισοκόλληση που προπαγάνδιζε τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς του 2009. Πριν από δύο ημέρες, η Αστυνομία Ξάνθης κάλεσε τη ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ για να της ανακοινώσει ότι ο εισαγγελέας κάνει μήνυση στο Κόμμα για «παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (!), επειδή βρέθηκε αφίσα του ΚΚΕ σε κολόνα φωτεινού σηματοδότη που ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ενέργεια αυτή γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση το κεφάλαιο σε συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να πάρουν πίσω ό,τι κερδήθηκε με θυσίες και αγώνες. Σε μια περίοδο που εντείνεται η εργοδοτική τρομοκρατία και η κρατική καταστολή, εκατοντάδες εργάτες σέρνονται στα δικαστήρια γιατί υπερασπίζονται το δίκιο τους, θεωρούνται τελεσθέντα εγκλήματα οι κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ζητείται από εισαγγελείς η άρση της βουλευτικής ασυλίας δύο βουλευτών του ΚΚΕ γιατί "τόλμησαν" να συμπαρασταθούν σε κινητοποιήσεις εργαζομένων, την ώρα που αυξάνει η αντικομμουνιστική υστερία στην ΕΕ.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Οι κομμουνιστές δεν κάνανε πίσω σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς. Το ΚΚΕ χρησιμοποιεί διάφορες μορφές προπαγάνδας σεβόμενο πάντα το περιβάλλον και την αισθητική των κτιρίων. Σήμερα απαιτείται ένταση της δράσης πρώτα και κύρια των εργαζομένων για την οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς, για να μη χάσουν τα τελευταία δικαιώματα που τους έμειναν, αλλά και για να βάλουμε τις βάσεις για τη δημιουργία της λαϊκής συμμαχίας, για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας».

Πυκνώνει η προφεστιβαλική δραστηριότητα

«Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Με αυτό το σύνθημα, το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις του κορυφώνονται στην Αθήνα στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Μια βδομάδα πιο πριν, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο Στρατόπεδο «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ».

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη
  • Στο Αρδάνι Τρικάλων, στις 8.30 μ.μ., αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, μουσικό πρόγραμμα και ομιλία από τον Κ. Κουσκουβάλα, γραμματέα της ΝΟ Τρικάλων της ΚΝΕ.
  • Στη Ζίτσα Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
  • Στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
  • Στον Καραβόσταμο Ικαρίας.
Αύριο Παρασκευή
  • Στη Σάμο, στον Ορμο Μαραθοκάμπου, στις 8.30 μ.μ.
Το Σάββατο 22 Αυγούστου
  • Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, γίνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Νομό Λασιθίου. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 8 μ.μ. και θα περιλαμβάνει: Ομιλία με θέμα «Σοσιαλισμός και Νέοι Εργαζόμενοι» από τον Βασίλη Μητρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και κρητικό γλέντι.
  • Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στο λιμάνι, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Στις Σέρρες, στην παραλία Τούζλας, στις 8 μ.μ., με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για τον τουρισμό, θα μιλήσει ο Βασίλης Σπέντζος, μέλος της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναυλία με τους «Ρεντ Αλέρτ».
Την Κυριακή 23 Αυγούστου
  • Στην Κω, στον Πρώην Ανθόκηπο, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σταμάτης Μαμμάκας, στέλεχος της ΚΝΕ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή πάλη για την ανατροπή της σαπίλας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την έκδοση Χριστοφοράκου

Με αφορμή το «σίριαλ» της έκδοσης Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει: «Είτε έρθει είτε δεν έρθει ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η πλουτοκρατία θα συγκαλύψουν έτσι κι αλλιώς το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ, που παράλληλα το χρησιμοποιούν για τον αποπροσανατολισμό του λαού. Μόνη λύση είναι η λαϊκή πάλη για την ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ