ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΝΕ
Κινητοποίηση για την ανώτατη εκπαίδευση

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, στις 6 μ.μ., πραγματοποιούν οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή προγραμματίζουν οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, την ερχόμενη Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

Η ΚΝΕ επισημαίνει ότι η κυβερνητική επίθεση στο δικαίωμα των παιδιών του λαού στη μόρφωση είχε συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι με το παραπάνω νομοσχέδιο, με την αδειοδότηση ιδιωτικών κολεγίων (ΚΕΣ) και την υπογραφή τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα ΑΕΙ.

Απέναντι στην επίθεση που συνεχίζεται, η ΚΝΕ καλεί φοιτητές, σπουδαστές εργαζόμενους στα ΑΕΙ και καθηγητές που δεν έχουν αλωθεί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να οργανώσουν την πάλη τους για:

  • Κατάργηση των ΚΕΣ, ανάκληση αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών κολεγίων, μη εφαρμογή των ευρωοδηγιών 48/89 και 36/05.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία.
  • Γενναία χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τουλάχιστον 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία.
  • Να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή, ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση - άλλοθι για την υποβάθμιση και τη διαιώνιση της ανισοτιμίας τους στο διπλό σύστημα πανεπιστημιακή - μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Φοιτητές και σπουδαστές να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Δημόσιες και δωρεάν μεταλυκειακές επαγγελματικές σχολές για υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση.
  • Την άρση του αντιεπιστημονικού, ταξικού, διαχωρισμού των προπτυχιακών σπουδών από την επιστημονική ειδίκευση και τη διάσπασή τους σε κύκλους.
  • Την αντιμετώπιση ελλείψεων υποδομής και διδακτικού προσωπικού.

«Η πάλη αυτή πρέπει να ενταχθεί στην προοπτική της αναγκαίας αναμόρφωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσής, για το 12χρονο ενιαίο βασικό σχολείο, τις δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές που δεν μπορούν να έρθουν χωρίς σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μαθήματα χρήσης των νέων μέσων από ... τις πολυεθνικές

Η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων θα μαθαίνει στους νέους και τους εργαζόμενους τη χρήση των νέων τεχνολογιών

Η χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων είναι ένα από τα πεδία που οι πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές τις εταιρείες η ΕΕ ζητά να ...βοηθήσουν στην εκπαίδευση των νέων και των εργαζομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της κάλεσε τις χώρες της ΕΕ και τη βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων να αναπτύξουν πολιτικές που θα διευκολύνουν τους πολίτες να προσεγγίζουν περισσότερο όλα τα μέσα επικοινωνίας (τηλεόραση, κινηματογράφο, ΜΜΕ, διαδίκτυο, ψηφιακές τεχνολογίες επικοινωνιών). Ουσιαστικά, καλεί τα κράτη - μέλη και τους αρμόδιους φορείς για οπτικοακουστικά - ηλεκτρονικά μέσα να «ζυμώσουν» και να προωθήσουν την εκπαίδευση στα μέσα, εντάσσοντάς την στα σχολικά προγράμματα και στη διά βίου εκπαίδευση.

Ολα αυτά, όπως προείπαμε, με τη ...βοήθεια της πανίσχυρης βιομηχανίας των μέσων. Οι ίδιες οι εταιρείες δηλαδή, της διαφήμισης και των νέων τεχνολογιών, θα συμβάλουν ώστε να προωθούνται εντατικότερα τα προϊόντα τους ως εκπαιδευτικό υλικό στην εκπαίδευση. Και φυσικά, πέρα από το κέρδος που θα αποκομίζουν, θα υπαγορεύουν και τον ανάλογο τρόπο ζωής.

Με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν οι εταιρείες καλούνται να διοργανώσουν, μεταξύ άλλων, καμπάνιες για τον τρόπο που διαμορφώνεται η πληροφορία ή το προϊόν τους, για τη χρήση του διαδικτύου και των μηχανών αναζήτησης και τους κινδύνους που έχουν. Ακόμα, να ενημερώνουν για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εμπορική επικοινωνία (διαφήμιση κ.ά.), αλλά και στον εντοπισμό των ορίων μεταξύ του πραγματικού περιεχομένου του προϊόντος και του μάρκετινγκ! Επίσης θα μας μαθαίνουν για τον τρόπο που η προσωπική ανάγκη του καθενός μετατρέπεται σε προϊόν - προσφορά για όλους τους καταναλωτές...

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σπεύσει ήδη να εναρμονιστεί με αυτό το πνεύμα της ΕΕ, αφού έχει έτοιμο για πιλοτική εφαρμογή από φέτος στα Δημοτικά Σχολεία ένα σχετικό πρόγραμμα, το «Μίντια Σμαρτ», που όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» (18/7/2009) «μαθαίνει» σε μαθητές 6-11 χρονών να είναι ...καλοί καταναλωτές διαφημίσεων! Ουσιαστικά, τους υπαγορεύει να κάνουν τρόπο ζωής τους τη διαφήμιση, να δεχτούν ότι τα πάντα μπορούν να διαφημιστούν και άρα να γίνουν εμπόρευμα, να δεχτούν και να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο την αξία του καπιταλιστικού κέρδους.

Βάζει στο επίκεντρο το σοσιαλισμό

«Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Με αυτό το σύνθημα, το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις του κορυφώνονται στην Αθήνα στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Μια βδομάδα πιο πριν, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο Στρατόπεδο «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ».

Πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του τριημέρου της Αθήνας, που το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα με σχετικό δελτίο Τύπου. Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Παράλληλα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο συζητήσεις με τίτλους: «Διδασκόμαστε από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα - Συζητάμε για τις θεμελιακές αρχές του σοσιαλισμού» και «Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό: Απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες. Ο «Ρ» θα δημοσιεύσει ολόκληρο το πρόγραμμα στο αυριανό, Κυριακάτικο φύλλο.

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες το 35ο Φεστιβάλ ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα Σάββατο
  • Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, γίνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του νομού Λασιθίου. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει: ομιλία με θέμα «Σοσιαλισμός και Νέοι Εργαζόμενοι» από τον Βασίλη Μητρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και κρητικό γλέντι.
  • Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στο λιμάνι, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Στις Σέρρες, στην παραλία Τούζλας, στις 8 μ.μ., με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για τον τουρισμό, θα μιλήσει ο Βασίλης Σπέντζος, μέλος της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναυλία με τους «Ρεντ Αλέρτ».
  • Στην Καλαμπάκα Τρικάλων, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο και ομιλία της Αννυς Παπαγιαννοπούλου, μέλους του ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ.
Αύριο Κυριακή
  • Στην Κω, στον Πρώην Ανθόκηπο, στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Σταμάτης Μαμμάκας, στέλεχος της ΚΝΕ.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Μαθήματα σε κοντέινερ και «μπαλώματα»

Σε σχολεία με προσθήκες και «μπαλώματα», σε κτίρια που κατασκευάστηκαν δύο και τρεις δεκαετίες πριν, θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά οι μαθητές της Χαλκίδας. Με αυτούς τους «τρόπους» προσπαθούν να λύσουν το έντονο κτιριακό πρόβλημα στα σχολεία της περιοχής η κυβέρνηση της ΝΔ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας (προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ). Χαρακτηριστικό είναι ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μισοί μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας θα κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ. Οι υπόλοιποι θα στεγαστούν στη νέα πτέρυγα του σχολείου που ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής της.

Παρά τη νέα προσθήκη αιθουσών, τα παιδιά θα συνεχίσουν να στοιβάζονται τις ώρες του διαλείμματος, αφού στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το 1ο Λύκειο Χαλκίδας. Πάνω από 600 μαθητές θα βρίσκονται σε έναν προαύλιο χώρο που δεν ξεπερνά τα 300 τετραγωνικά, ο οποίος μειώθηκε ακόμα περισσότερο με τα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν για το 1ο Γυμνάσιο.

Κτιριακό πρόβλημα και έλλειψη αιθουσών υπάρχει σε όλη την Εύβοια, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στη Χαλκίδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν ενάμιση μήνα - σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας - εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και ...θα κατασκευαστούν μέχρι το 2013 περίπου 11.000 τετραγωνικά μέτρα αιθουσών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα χιλιάδες τετραγωνικά είναι προσθήκες αιθουσών σε παλιά σχολεία του νομού, με εξαίρεση τέσσερις ανεγέρσεις νέων σχολείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ