ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πολυεθνικές για την είσπραξη των χρεών στο Δημόσιο

Επικίνδυνο πάρε - δώσε με ιδιωτικές εταιρείες ανοίγει η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν όλα τα ονόματα και τις διευθύνσεις των μεγαλοοφειλετών

Ακόμα και την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο μεθοδεύει να παραχωρήσει σε πολυεθνικές εταιρείες η κυβέρνηση Καραμανλή, ακολουθώντας κατά γράμμα την αντιδραστική πολιτική των μεταρρυθμίσεων σ' ολόκληρη την ΕΕ, που στοχεύει αφ' ενός στη δημιουργία νέων τομέων κερδοφορίας για το κεφάλαιο και μέσα από την εκχώρηση όλο και περισσοτέρων λειτουργιών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρείες και αφ' ετέρου στη λειτουργία του Δημοσίου με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε αυτά τα πλαίσια, σε συνδυασμό με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ήδη υπάρχουν, εκτιμάται ότι στο Δημόσιο θα κοστίσει φτηνότερα η ανάθεση τέτοιων υπηρεσιών προς εισπρακτικές εταιρείες, απ' ό,τι στοιχίζει σήμερα με τις Οικονομικές Υπηρεσίες Εφορίας.

Ηδη η αμερικανική πολυεθνική PRICE WATERHOUSE COOPERS, γνωστή από τη δράση της στο χώρο της «παροχής επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις», υπερίσχυσε στο σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών και τις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκατασταθεί στους κεντρικούς υπολογιστές της εφορίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που υπάρχει και να υποβάλει τις προτάσεις της για τον τρόπο που μπορούν να εισπραχθούν οι οφειλές. Με λίγα λόγια, η αμερικανική πολυεθνική καλείται να εκπονήσει μελέτη για τη μεθοδολογία και τους τρόπους είσπραξης των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών, την στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε θέση να γνωρίζουν, με όνομα και διεύθυνση, όλους τους μεγαλοοφειλέτες που κατάφεραν να φεσώσουν την εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες δε θα έχουν μόνο το ρόλο των τεχνικών συμβούλων της κυβέρνησης. Προσεχώς, λειτουργώντας ως φορείς ειδικών υπηρεσιών και εκβιαστικών κυκλωμάτων, θα αναλάβουν να εντοπίσουν την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών και να προτείνουν τις ...«ενδεδειγμένες» λύσεις, όπως κατασχέσεις και άλλα μέτρα.

Είναι απόλυτα φανερό ότι στο απυρόβλητο θα παραμείνουν οι επιτήδειοι οφειλέτες - μεγαλοεπιχειρηματίες, που αφού πρώτα καρπώθηκαν μπόλικο κρατικό χρήμα, μέσω λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων, στη συνέχεια φέσωσαν και την εφορία. Να σημειωθεί πως η εν λόγω δράκα των επιτηδείων συνεχίζει μέχρι και σήμερα την επιχειρηματική δράση της. Στο στόχαστρο των κυβερνήσεων - τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ - μπαίνει η μεγάλη μάζα των μικρότερων οφειλετών. Σε αυτή τη φάση ψάχνουν όσους από τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν εντάχθηκαν σε πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα σημαντικό θα πρέπει να θεωρείται και το κομμάτι εκείνο που αφορά τα προσωπικά δεδομένα του καθένα, αφού με το «πάρε -δώσε» που ξεκινά η κυβέρνηση με τις ιδιωτικές εταιρείες «συμβούλων» για τα χρέη προς την εφορία, γεννά πολλά ζητήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση που θα αποκτήσουν οι εταιρείες αυτές σε φορολογικά δεδομένα και άλλα στοιχεία που θεωρούνται απόρρητα και που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους ιδιώτες για ...κάθε χρήση.

ΛΑΡΚΟ ΑΕ
Παζάρια κυβέρνησης - μονοπωλίων

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από 9 ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Αξιώσεις για πρόσθετες διευκολύνσεις και νομικές ρήτρες που να τους διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και οι ενδοεπιχειρηματικές κόντρες που αφορούν στην πώληση της ΛΑΡΚΟ ΑΕ. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, «ενδιαφέρον» εκδηλώθηκε από 9 «υποψήφιους επενδυτές», που να σημειωθεί όμως ότι σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού η κυβέρνηση αποφεύγει να τους κατονομάσει, μετά τη σχετική απαίτηση των επιχειρηματιών. Γεγονός είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι - ντόπια και ξένα μονοπώλια - ακονίζουν μαχαίρια, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν επιπλέον αξιώσεις ακόμη και με την εφαρμογή νομικής ρήτρας τέτοιας που θα τους διασφαλίζει για τα πολλά επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο επιχειρηματικός Ομιλος «Μυτιληναίος» (ιδιοκτήτης και της «Αλουμίνιον της Ελλάδας»), η αυστραλιανών κεφαλαίων Western Mines, o ολλανδικός όμιλος Cunico - που ήδη έχει διεισδύσει στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Κόσσοβο) - κ.ά. Οι «προσφορές» βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης από τους ιδιώτες - συμβουλάτορες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση και η εισήγησή τους προς τη «Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων» αναμένεται προσεχώς. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν το Δημόσιο με 35%, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με 36% και η ΔΕΗ με 29%. ΕΤΕ και ΔΕΗ φέρονται αποφασισμένοι να «ξεμπερδεύουν» με τη ΛΑΡΚΟ και να πουλήσουν την συμμετοχή τους στο «στρατηγικό επενδυτή» που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του - και για πρώτη δόση - το Δημόσιο ενδέχεται να πουλήσει ποσοστό μέχρι και 3%. Χοντρό παζάρι εκδηλώνεται σχετικά με την τιμή που η ΛΑΡΚΟ αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα από το σημερινό της μεγαλομέτοχο, τη ΔΕΗ. Οι «μνηστήρες» το θεωρούν ακριβό και προβάλλουν πρόσθετες αξιώσεις προς όλες τις πλευρές. Να σημειωθεί πως το ηλεκτρικό ρεύμα θεωρείται ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του λειτουργικού κόστους για την εξόρυξη του λιγνίτη. Παζάρια εκδηλώνονται και γύρω από τα τραπεζικά δάνεια και άλλες υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ. Είναι απόλυτα φανερό ότι το μονοπώλιο που θα βάλει στο χέρι την παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας θα κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση απόσπασης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Τα χειρότερα ετοιμάζουν και για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση. Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ, στην οποία θα μετάσχει το Δημόσιο, προκειμένου στη συνέχεια να την εκχωρήσει στα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο.

Ο Γ. Παπαθανασίου

Για τη «βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και διασφαλίζουν την ταχύτερη επιστροφή της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου. Το ενδιαφέρον των «επενδυτών», σύμφωνα με τον υπουργό, δίνει «σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού εκδηλώνεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Κρατικό χρήμα σε επιχειρηματίες

Την υπουργική απόφαση για την εκχώρηση ζεστού κρατικού χρήματος ύψους 1,05 δισ. ευρώ σε επιχειρηματίες υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στα λόγια πρόκειται για ενίσχυσης «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» που όμως στην πράξη αφορά ισχυρές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με τους κοιναγορίτικους ορισμούς, οι ενισχυόμενοι μπορούν να απασχολούν μέχρι και 50 εργαζόμενους και με ετήσιους τζίρους μέχρι και 10 εκατ. ευρώ το χρόνο....

Ακόμη και στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης - «ανταγωνιστικότητα», «βιωσιμότητα», «καινοτομία» κ.ά. - τα χοντρά πακέτα θα δοθούν στις ισχυρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Είναι φανερό το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν ακουμπά τους αυτοπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που εκ των πραγμάτων θα κοπούν από τα συστήματα αξιολόγησης. Το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να διευρύνει το αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση. Σε αυτό το πλαίσιο η αξιολόγηση μπορεί να γίνει και στη βάση τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος και ΦΠΑ) έτσι να εμφανίζονται μεγαλύτεροι τζίροι (όριο είναι τζίρος πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο). Είναι απόλυτα φανερό ότι όσοι επιλέξουν αυτή τη μέθοδο το μόνο που με μαθηματική ακρίβεια θα «εισπράξουν» είναι οι πρόσθετοι φόροι που θα τους επιβάλει η Εφορία...

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για τη λεγόμενη αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου της χώρας που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον καθορισμό της διαδικασίας εκμίσθωσης του δικαιώματος που έχει το δημόσιο για έρευνα και διαχείριση γεωθερμικού δυναμικού. Μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Μπούγας, ορίζει ποια δικαιώματα ακριβώς θα έχουν οι ιδιώτες στους οποίους θα γίνει η εκμίσθωση και τις συγκεκριμένες προθεσμίες για όλα τα στάδια διενέργειας των διαγωνισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ