Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ ΑΕ
Παζάρια κυβέρνησης - μονοπωλίων

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από 9 ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Αξιώσεις για πρόσθετες διευκολύνσεις και νομικές ρήτρες που να τους διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και οι ενδοεπιχειρηματικές κόντρες που αφορούν στην πώληση της ΛΑΡΚΟ ΑΕ. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, «ενδιαφέρον» εκδηλώθηκε από 9 «υποψήφιους επενδυτές», που να σημειωθεί όμως ότι σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού η κυβέρνηση αποφεύγει να τους κατονομάσει, μετά τη σχετική απαίτηση των επιχειρηματιών. Γεγονός είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι - ντόπια και ξένα μονοπώλια - ακονίζουν μαχαίρια, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν επιπλέον αξιώσεις ακόμη και με την εφαρμογή νομικής ρήτρας τέτοιας που θα τους διασφαλίζει για τα πολλά επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο επιχειρηματικός Ομιλος «Μυτιληναίος» (ιδιοκτήτης και της «Αλουμίνιον της Ελλάδας»), η αυστραλιανών κεφαλαίων Western Mines, o ολλανδικός όμιλος Cunico - που ήδη έχει διεισδύσει στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Κόσσοβο) - κ.ά. Οι «προσφορές» βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης από τους ιδιώτες - συμβουλάτορες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση και η εισήγησή τους προς τη «Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων» αναμένεται προσεχώς. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν το Δημόσιο με 35%, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με 36% και η ΔΕΗ με 29%. ΕΤΕ και ΔΕΗ φέρονται αποφασισμένοι να «ξεμπερδεύουν» με τη ΛΑΡΚΟ και να πουλήσουν την συμμετοχή τους στο «στρατηγικό επενδυτή» που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του - και για πρώτη δόση - το Δημόσιο ενδέχεται να πουλήσει ποσοστό μέχρι και 3%. Χοντρό παζάρι εκδηλώνεται σχετικά με την τιμή που η ΛΑΡΚΟ αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα από το σημερινό της μεγαλομέτοχο, τη ΔΕΗ. Οι «μνηστήρες» το θεωρούν ακριβό και προβάλλουν πρόσθετες αξιώσεις προς όλες τις πλευρές. Να σημειωθεί πως το ηλεκτρικό ρεύμα θεωρείται ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του λειτουργικού κόστους για την εξόρυξη του λιγνίτη. Παζάρια εκδηλώνονται και γύρω από τα τραπεζικά δάνεια και άλλες υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ. Είναι απόλυτα φανερό ότι το μονοπώλιο που θα βάλει στο χέρι την παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας θα κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση απόσπασης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Τα χειρότερα ετοιμάζουν και για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση. Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ, στην οποία θα μετάσχει το Δημόσιο, προκειμένου στη συνέχεια να την εκχωρήσει στα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο.

Ο Γ. Παπαθανασίου

Για τη «βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και διασφαλίζουν την ταχύτερη επιστροφή της σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου. Το ενδιαφέρον των «επενδυτών», σύμφωνα με τον υπουργό, δίνει «σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού εκδηλώνεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα βλέπουν «προοπτική» στη ΛΑΡΚΟ! (2020-12-01 00:00:00.0)
Αιχμή του δόρατος οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (2016-04-17 00:00:00.0)
Ανοιξε την όρεξη των μονοπωλίων (2009-08-27 00:00:00.0)
Από παζάρι σε παζάρι... (2005-03-11 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» και τα ΕΛΤΑ (2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ