ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αλλο η κρίση, άλλο τα κέρδη!

Τράπεζα Πειραιώς και ΑΤΕ μάζεψαν ακόμα 245 εκατ. ευρώ. Περιμένουν ακόμη περισσότερα για τη συνέχεια...

Η Αγροτική όχι μόνο διατήρησε την κερδοφορία της, αλλά αύξησε τα κέρδη της, σε σχέση με πέρσι, κατά 56,9%

Eurokinissi

Η Αγροτική όχι μόνο διατήρησε την κερδοφορία της, αλλά αύξησε τα κέρδη της, σε σχέση με πέρσι, κατά 56,9%
Η οικονομική κρίση δε μας αφορά! Αυτό βάλθηκαν να μας πείσουν και με τους επίσημους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, αφού συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η συσσώρευση κερδών. Η αδιάλειπτη τάση της κερδοφορίας τους καταγράφεται στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύουν και τα οποία αφορούν το α' εξάμηνο του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα Πειραιώς και η Αγροτική Τράπεζα μάζεψαν - μόνο για το α' εξάμηνο - πάνω από 245 εκατ. ευρώ και αυτό παρά τις αυξημένες λογιστικές «προβλέψεις» για τυχόν επισφαλή δάνεια, που συμπιέζουν την εμφάνιση της κερδοφορίας τους. Να σημειωθεί πως ειδικά για το β' τρίμηνο πηγαίνει ακόμη καλύτερα, γεγονός που αποτελεί και ένδειξη για το πού θα φτάσουν τα κέρδη μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τράπεζα Περαιώς: Απέσπασε (προ φόρων) 161 εκατ. ευρώ (από 353 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2008) με εμφανιζόμενη μείωση 54%. Τα καθαρά κέρδη (μετά το φόρο) διαμορφώθηκαν σε 128 εκατ. ευρώ. Μέσα στο β' τρίμηνο του 2009 και σε σύγκριση με το α' τρίμηνο εμφανίζουν μεγάλη αύξηση που έφτασε 48%, γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, δημιουργεί «κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας». Τα καθαρά έσοδα από τόκους της περιόδου έφτασαν σε 528 εκατ. ευρώ (από 556 εκατ. ευρώ) και από τις προμήθειες σε 101 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως οι λογιστικές «προβλέψεις» τους για το φετινό α' εξάμηνο φτάνουν σε 207 εκατ. ευρώ με αύξηση 150% σε σχέση με το αντίστοιχο κονδύλι για το α' εξάμηνο του 2008. Από το πακέτο της κρατικής ενίσχυσης, και μόνο από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών που πέρασε στο Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε με 370 εκατ. ευρώ.

Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ): Η τράπεζα γνωρίζει εκρηκτική αύξηση κερδών που έφτασε σε 56,9% και αυτό παρά την καπιταλιστική κρίση. Η μάζα των κερδών για την τράπεζα έφτασε σε 84,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου τα κέρδη τους διαμορφώθηκαν σε 71,3 εκατ. ευρώ και αυτό λόγω των εμφανιζόμενων ζημιών από τη συμμετοχή τους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν σε 338,8 εκατ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 8,4% και από προμήθειες σε 38,6 εκατ. ευρώ (+10,8%). Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις (προνομιούχες μετοχές) που πήραν από το κρατικό πακέτο έφτασαν σε 675 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακά κέρδη συγκεντρώνουν και άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο. Ανάμεσα σε αυτές οι «ΑΓΕΤ Ηρακλής» (11,3 εκατ. ευρώ), «Μηχανική» (15,8 εκατ. ευρώ), «Σαράντης» (7,9 εκατ. ευρώ), «Info-Quest» (1,4 εκατ. ευρώ) «Ρίλκεν »(1,47 εκατ. ευρώ) κ.ά. Τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος δημοσίευσης ισολογισμών από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Επτά στους δέκα ΕΒΕ κατέγραψαν πτώση της ζήτησης

Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την κατάσταση στην αγορά

Η πτώση της ζήτησης και η χαμηλή ρευστότητα εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο τετράμηνο του χρόνου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του εμπορίου και της μεταποίησης και στην πλειοψηφία τους είναι επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων ή με προσωπικό μέχρι 5 άτομα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η εταιρεία «Μarc AE». Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 8-14 Ιούλη σε δείγμα 831 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Από τις επιχειρήσεις που συμπεριλήφθηκαν στο ερωτηματολόγιο, το 90,7% ήταν ατομικές, ΟΕ και ΕΕ, ενώ το 83,7% ήταν αυτοαπασχολούμενοι ή με προσωπικό μέχρι 5 άτομα. Οι υπόλοιπες ήταν ΑΕ και ΕΠΕ και με προσωπικό από 6 άτομα και πάνω αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων από την έρευνα προέκυψε ότι:

  • Για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, επτά στους δέκα (72%), μειώθηκε η ζήτηση στο τελευταίο εξάμηνο. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στη μεταποίηση και το εμπόριο σε ποσοστά 81,7% και 76% αντίστοιχα, καθώς και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ. Το 20,7% δήλωσε ότι η ζήτηση παρέμεινε σταθερή, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 6,7% η ζήτηση αυξήθηκε.
  • Το 75,7% απάντησε ότι στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου η ρευστότητα της επιχείρησής του μειώθηκε, το 19,7% ότι παρέμεινε σταθερή και 4,2% πως αυξήθηκε. Στην ερώτηση ποιο από τα δύο προβλήματα, τη μείωση της ζήτησης ή τη μείωση της ρευστότητας θεωρούν σημαντικότερο, οι απαντήσεις εμφανίζονται λίγο - πολύ μοιρασμένες: Το 43,2% απάντησε το πρώτο και το 47,2% το δεύτερο.
  • Τη διαφωνία τους με το μέτρο του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων από ιδιωτικές εταιρείες εξέφρασαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 76,5%.
  • Σταθερό παρέμεινε το προσωπικό στο 75,3% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ μειώθηκε στο 20,1% από αυτές. Υπολογίζεται ότι σε καθαρό ποσοστό η απώλεια θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 15,5% και σε απόλυτο αριθμό σε 85.250 θέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι, τελικά, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την τωρινή έρευνα, τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα από τις προβλέψεις που έκαναν στην αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου Μάη οι επιχειρηματίες, που γινόταν λόγος για εκτίμηση απώλειας θέσεων εργασίας κατά 8% περίπου για το επόμενο διάστημα.
  • Δυσοίωνη εμφανίζεται και η πρόβλεψη για το επόμενο εξάμηνο. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70% περίπου απάντησαν ότι εκτιμούν πως το προσωπικό της επιχείρησής τους θα παραμείνει το ίδιο και 21% ότι θα μειωθεί. Σε απόλυτα νούμερα 96.800 θέσεις εργασίας εμφανίζονται επισφαλείς.
  • Προφανώς, φανερά επηρεασμένοι από τις πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70% περίπου δήλωσαν ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το σημαντικότερο αντικίνητρο για προσλήψεις προσωπικού σε σχέση με το ύψος του μισθού.
  • Οσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ ασφαλώς και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό (74%) απάντησε πως είναι υψηλές, ενώ το 48,4% ζητάει οι εισφορές να προσδιορίζονται με βάση το εισόδημά του και το 34,5% με βάση τα χρόνια ασφάλισης.
Δεσμεύτηκαν 2,5 τόνοι γαρίδες

Στην κατάσχεση και δέσμευση 2,64 τόνων κατεψυγμένων αποφλοιωμένων γαρίδεων προέλευσης Ινδίας και ιδιοκτησίας της εταιρείας «Χ. Κυριαζή ΑΒΕΕ», προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά. Οι ποσότητες αυτές ήταν αποθηκευμένες σε αποθήκες ψυγείων στη Δραπετσώνα και δεσμεύτηκαν λόγω της παρουσίας σε αυτές της χρωστικής ουσίας Ε 129 χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος..

Ο ενδιαφερόμενος άσκησε το δικαίωμα της ένστασης και για την οριστική τύχη των προϊόντων θα αποφανθεί τριμελής επιτροπή.

Αλλα 648 κιλά του ιδίου προϊόντος και της ίδιας εταιρείας παραμένουν δεσμευμένα στις αποθήκες ψυγείων και αναμένονται τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα στη σήμανση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ