ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απάντηση στις συκοφαντίες αντισοβιετικών

Απάντηση στην αντισοβιετική επίθεση, που επιχείρησαν στις 26 Αυγούστου οι βρετανικές εφημερίδες «The Guardian» και «Daily Telegraph» έδωσαν πρώην στελέχη του σοβιετικού στρατού. Οι συγκεκριμένες εφημερίδες είχαν παρουσιάσει ένα δημοσίευμα, σύμφωνα το οποίο υπάρχει ένας σοβιετικός χάρτης με το σχέδιο εισβολής των Σοβιετικών στην πόλη Μάντσεστερ το 1974. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος χάρτης θα εκτεθεί σε έκθεση, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 27/08 στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χάρτη αυτόν κατείχε για πολλά χρόνια ο Κρις Πέρκινς, καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μάντσεστερ, ο οποίος τον απέκτησε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Στο δημοσίευμα παρουσιαζόταν και σχετική φωτογραφία του χάρτη, ενώ αναφερόταν πως το σχέδιο εισβολής θα πραγματοποιούνταν σε περίπτωση περάσματος του «ψυχρού πολέμου» σε «θερμό», καθώς και σε περίπτωση χειροτέρευσης των σοβιετο-βρετανικών σχέσεων.

Από τη μεριά του ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ, στρατηγός Μιχαήλ Μοϊσέεφ, χαρακτήρισε το χάρτη ως «παραλογισμό» και «πλαστογραφία». Στη δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» ο Μοϊσέεφ υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια νέα χοντροκομμένη πλαστογραφία την οποία δεν αξίζει καν να σχολιάσουμε». Από τη μεριά του ο υποστράτηγος Αλεξάντρ Κιρίλιν δήλωσε πως «δεν υπάρχουν και δεν υπήρχαν ποτέ χάρτες για την κατοχή του Μάντσεστερ ή άλλων περιοχών της Αγγλίας».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ανεργία και φτώχεια

ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΟΚΙΟ.--

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει χτυπήσει με δριμύτητα τη «νεόκοπη» Ρωσία και η φτώχεια θερίζει, στην κυριολεξία... Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζουν 24,5 εκατομμύρια Ρώσοι, με το ποσοστό τους να σημειώνει αύξηση μεγαλύτερη από 30% στο α' τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για αριθμό που αντιστοιχεί στο 17,4% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους δεν είναι καλύτερη και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς η ανεργία στην Ιαπωνία άγγιξε τον Ιούλιο το ποσοστό ρεκόρ του 5,7%. Τον Ιούλιο, βρέθηκαν εκτός εργασίας 3,59 εκ. εργαζόμενοι, αριθμός αυξημένος κατά περισσότερο από 1 εκ. σε σύγκριση με πέρσι, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν τις απολύσεις, παρά το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η χώρα «έχει επιστρέψει σε περιβάλλον ανάπτυξης μετά τη χειρότερη ύφεση δεκαετιών». Χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας είναι ότι για κάθε 100 άτομα που αναζητούν δουλειά, προσφέρονται μόλις 42 θέσεις εργασίας.

Στις ΗΠΑ, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota Motor Corp ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Καλιφόρνια, γεγονός που σημαίνει την ακόμη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας, ενδεχομένως την απόλυση 4.500 εργαζομένων καθώς η παραγωγή της μονάδας στην Καλιφόρνια μεταφέρεται στο Τέξας, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Η συνδικαλιστική οργάνωση United Auto Workers, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στη μονάδα, χαρακτήρισε την απόφαση καταστροφική ενώ αξιωματούχοι της πολιτείας εκτιμούν ότι περίπου 35.000 θέσεις εργασίας στην Καλιφόρνια, που εμμέσως εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία, βρίσκονται σε κίνδυνο, την ώρα που -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- η ανεργία στην Καλιφόρνια ανέρχεται στο 11,9%.

Τα κακά μαντάτα για τους Αμερικανούς εργαζόμενους δε σταματούν εδώ καθώς χτες η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών Whirlpool ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Εβανσβιλ της Ιντιάνα και την απώλεια 1.100 θέσεων εργασίας που αντιστοιχεί στο 1,4% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της. Η εταιρεία στοχεύει στη μεταφορά μέρους της δραστηριότητάς της στο εργοστάσιό της στο Μεξικό.

ΗΠΑ
Πύρινη κόλαση

Η πύρινη λαίλαπα κατατρώει τα δάση της Καλιφόρνιας. Για πολλοστή φορά ήταν το χέρι εμπρηστών. Για πολλοστή φορά τα δάση καίγονται και οι αρχές το μόνο που κάνουν είναι να μεριμνούν για τις μεγάλες περιουσίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για πολύ «πλούσιους κατοίκους», καθώς το ένα μέτωπο της φωτιάς είναι στη χερσόνησο Πάλος Βέρντες, όπου οι περίπου 3.000 κάτοικοι είναι σε επιφυλακή για να το εκκενώσουν. Το άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι στο Λα Κάναντα Φλίντριτζ, σε απόσταση 24 περίπου χιλιομέτρων βόρεια του Λος Αντζελες και είχε σχεδόν τετραπλασιασθεί σε μέγεθος και οι αρχές ήδη προχώρησαν στην εκκένωση 500 κατοικιών. Συνολικά, για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 800 πυροσβέστες, 70 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΡΟΣΝΙ.-- Δύο ένοπλοι πραγματοποίησαν χτες επίθεση αυτοκτονίας σε κατοικία της πόλης Σάλι στην Τσετσενία όταν κυκλώθηκαν από αστυνομικούς που τους ζήτησαν να παραδοθούν. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν οι δύο δράστες και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες. Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συναντώντας χτες στο Σότσι μουφτήδες απ' το βόρειο Καύκασο, πρότεινε την ίδρυση ενός ρωσικού μουσουλμανικού ψηφιακού τηλεοπτικού σταθμού που «θα σταθεί ως αντίβαρο στον ακραίο ισλαμισμό».

ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι σκέφτεται την απόλυση περίπου 1.000 στρατιωτών που διαδήλωσαν στις αρχές της βδομάδας έξω από κυβερνητικό μέγαρο στην Πρετόρια, διεκδικώντας 30% αυξήσεις στους μισθούς τους. Στο μεταξύ, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα μετέβη στη Ζιμπάμπουε και συναντήθηκε με τον Ζιμπαμπουέζο ομόλογό του Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα σε μια προσπάθεια να τους ενθαρρύνει να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να προχωρήσουν σε αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

ΜΟΡΟΝΙ.-- Εντοπίστηκε χτες το μαύρο κουτί του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας «Yemenia» που κατέπεσε στις 30 Ιουνίου κοντά στα νησιά Κομόρος, με αποτέλεσμα 152 άνθρωποι να σκοτωθούν.

ΤΣΙΣΙΝΑΟΥ.-- Τέσσερα φιλοδυτικά κόμματα του Μόλδοβα επέλεξαν τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριαν Λούπου ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μιχάι Γκίμπου. Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντ Φίλατ θα είναι υποψήφιος των τεσσάρων κομμάτων για την πρωθυπουργία.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Την προώθηση του σχεδίου σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης για τη συγγραφή νέου Συντάγματος της χώρας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

ΛΙΜΑ.-- Δικαστήριο του Περού ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης των ηγετικών στελεχών του ιθαγένικου κινήματος, Αλμπέρτο Πισάνγκο, Σαούλ και Σερβάντο Πουέρτο, Μαρσιάλ Μουντάρα και Τερεσίτα Αντασού, στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη Νικαράγουα, μετά τη σφαγή και την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεών τους, τον περασμένο Ιούνιο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε υπό προϋποθέσεις την εξαγορά της αυστριακής αεροπορικής εταιρείας «Austrian Airlines» από τη γερμανική «Lufthansa». Η «Lufthansa» δε θα μπορεί να πετάει από Βιέννη προς τις Βρυξέλλες και κάποια κεντρικά αεροδρόμια της Γερμανίας (Φραγκφούρτη, Μόναχο, Στουτγάρδη και Κολονία).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την 57χρονη Βερένα Μπέκερ, που είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στη γερμανική τρομοκρατική οργάνωση RAF και απελευθερώθηκε με προεδρική χάρη το 1989, συνέλαβαν εκ νέου οι γερμανικές αρχές. Η Μπέκερ κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του επικεφαλής Εισαγγελέα Εφετών, Ζίγκφριντ Μπούμπακ, το 1977.

ΣΕΡΒΙΑ_ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δεν πείθεται για το πρωτόκολλο η Πρίστινα...

Την αντίθεσή τους στην προαναγγελθείσα συμφωνία μεταξύ της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσσοβο (EULEX) και του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών, επανέλαβαν και χτες στους επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών αποστολών στην Πρίστινα, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα.

Πάντως, στο Βελιγράδι, ο Σέρβος υπουργός επί Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε ότι το πρωτόκολλο θα υπογραφεί παρά τις αντιδράσεις της Πρίστινας, κατηγορώντας την τελευταία «για μη εποικοδομητικό ρόλο» και χαρακτηρίζοντάς την ως «πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Νωρίτερα, δικαστήριο της Πρίστινας καταδίκασε χτες 21 μέλη της κοσοβάρικης οργάνωσης «Αυτοδιάθεση» σε φυλάκιση 30 ημερών, για την πρόκληση ζημιών σε οχήματα της ΕΕ στο Κόσσοβο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου. Μάλιστα, ο αρχηγός της «Αυτοδιάθεσης», Αλμπιν Κούρτι, ανήγγειλε χτες νέα σειρά διαδηλώσεων και άλλων κινητοποιήσεων κατά της EULEX, την οποία αποκάλεσε «μετάλλαξη της UNMIK» (σ.σ. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο). Ο Κούρτι ζήτησε απ' την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών να διακόψει κάθε επαφή και συνεργασία με την EULEX, μέχρις ότου αποσυρθεί το πρωτόκολλο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ