ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κορυφώνεται σε μεγάλες πόλεις

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη τα διήμερα εκδηλώσεων σε Πάτρα, Βόλο και Αρτα

Το μήνυμα «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», το μήνυμα του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ταξιδεύει μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε δεκάδες πόλεις αυτήν την περίοδο. Θυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ κορυφώνεται με το τριήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα στις 17, 18 και 19 του Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, στα Ιλίσια, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Αυτή τη βδομάδα, ξεχωρίζουν τα διήμερα εκδηλώσεων που οργανώνονται σε Πάτρα, Βόλο και Αρτα, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη. Και στις τρεις παραπάνω πόλεις θα μιλήσουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συγκεκριμένα: Στην Πάτρα η Ελένη Μπέλλου, στο Βόλο ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και στην Αρτα η Λουίζα Ράζου.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, οι εκδηλώσεις γίνονται στο Κάστρο και ξεκινούν κάθε μέρα στις 8 το βράδυ.

Αύριο Παρασκευή, θα χαιρετίσει ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα γίνει συζήτηση για την πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα, αφιερώματα στο ροκ της αμφισβήτησης και στα τραγούδια των αγώνων, ενώ συναυλίες θα δώσουν οι Λάκης Παπαδόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας και πολλά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.


Το Σάββατο 5/9, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα γίνει συζήτηση για την αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, αφιέρωμα στα τραγούδια για τους μετανάστες, ενώ συναυλίες θα δώσουν οι Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς και πολλά άλλα συγκροτήματα.

Στο Βόλο

Διήμερες είναι και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Αύριο Παρασκευή, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα γίνουν συζητήσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών και για τα νέα ζευγάρια, θεατρικό σκετς και βιβλιοπαρουσίαση για τον αντικομμουνισμό, ενώ συναυλίες θα δώσουν οι Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ξυδούς και άλλα συγκροτήματα.

Το Σάββατο 5/9, θα γίνουν συζητήσεις για τους μετανάστες και για τη λαϊκή οικονομία που είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική κρίση, αφιερώματα στον Γιάννη Ρίτσο και στην προσφορά του σοβιετικού λαού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές συναυλίες και άλλες δραστηριότητες.

Στην Αρτα

Το διήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αρτα γίνεται στην πλατεία Σκουφά. Και τις δυο μέρες, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ.

Αύριο Παρασκευή, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλίες και αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.

Το Σάββατο 5/9 θα γίνει συζήτηση για το σοσιαλισμό και συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής.


Αλλες εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ ταξιδεύει αυτές τις μέρες και σε άλλες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών. Συγκεκριμένα:

Αύριο Παρασκευή
  • Στην Πτολεμαΐδα, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ακόμα, προβολή για τις εργασιακές σχέσεις και λαϊκό γλέντι με την «Αργίτικη Κομπανία».
  • Στα Γρεβενά, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμα, προβολή για το ενιαίο 12χρονο σχολείο και αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Ρίτσο από τοπικό συγκρότημα.
Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη
  • Στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ηρώων, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, αφιέρωμα στο πολιτικό και έντεχνο τραγούδι.
  • Στο Κορωπί, στον πεζόδρομο, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα, συναυλίες ερασιτεχνικών συγκροτημάτων και σατιρικό σκετς ενάντια στον αντικομμουνισμό.
  • Στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό Κήπο, στις 9 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Ακόμα, προβολή DVD για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση, συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τον Γιάννη Κασσωτάκη και κρητικό παραδοσιακό γλέντι.
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη
  • Στη Φλώρινα, στο Νέο Πάρκο, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Ρίτσο από συγκρότημα της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι με την «Αργίτικη Κομπανία».
  • Στην Κέρκυρα, στην πάνω πλατεία, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Ακόμα, ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Εαρ», διασκευή του θεατρικού έργου «Απεργία» και λαϊκό γλέντι.
  • Στα Τρίκαλα, στο Μήλο Ματσόπουλου, στις 9.30 μ.μ. Ομιλητής ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ακόμα, αφιέρωμα στο Γ. Ρίτσο από το συγκρότημα της ΚΝΕ και συναυλία από τους «Magic De Spell».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Καταδικάζονται στην αμορφωσιά τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Ακόμα και με τους πλασματικούς δείκτες της ΕΕ για τη φτώχεια αποκαλύπτεται η ταξικότητα της εκπαίδευσης

Οι «μη φτωχοί» που έχουν τελειώσει υποχρεωτική εκπαίδευση είναι 5,4 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους «φτωχούς», οι «μη φτωχοί» που έχουν τελειώσει το λύκειο είναι 11,2 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους «φτωχούς», οι «μη φτωχοί» που έχουν τελειώσει ΑΕΙ είναι 25,2 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους «φτωχούς» και τέλος «οι μη φτωχοί» που έχουν τελειώσει διδακτορικό είναι 44,5 φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους «φτωχούς».

Η ταξικότητα της εκπαίδευσης - όσο κι αν προσπαθούν να την καμουφλάρουν πίσω από το δίπολο «φτωχοί» και «μη φτωχοί» - αποκαλύπτεται στα στοιχεία της έρευνας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη διαβίωση των νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημα. Παρόλο που χωρίζει τους «φτωχούς» και «μη φτωχούς» με το γνωστό τρόπο της ΕΕ, ώστε να κρύβει μεγάλο μέρος της φτώχειας, τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά. Πρακτικά, για την ΕΕ «φτωχός» θεωρείται αυτός που έχει εισόδημα μικρότερο απ' το 60% του μέσου εισοδήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα του 2009 υποχρεωτική εκπαίδευση θεωρείται η ολοκλήρωση του γυμνασίου.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της έρευνας, τo 71,2% των «φτωχών» έχουν ολοκληρώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση ή δεν ολοκλήρωσαν ούτε αυτή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους «μη φτωχούς» πέφτει στο 44,8%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης (λύκειο έως και διδακτορικό) εκτιμώνται για τους «φτωχούς» στο 28,7%, ενώ για τους «μη φτωχούς» στο 55,1%.

Εκτιμάται ότι το 43,6% αυτών που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο ή δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό, απειλείται από φτώχεια. Επίσης στο «φτωχό» πληθυσμό παρατηρείται μεγαλύτερη «εκπαιδευτική στασιμότητα» (δηλαδή τα παιδιά δεν ξεπερνούν το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους) σε σχέση με το «μη φτωχό» πληθυσμό.

Βέβαια, είναι γνωστή αυτή η πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και χρόνια οι λαϊκές οικογένειες και οι δυσκολίες που έχουν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της μόρφωσης των παιδιών τους, αφού μόνο στο όνομα η Παιδεία είναι δωρεάν. Ωστόσο, από τέτοιες έρευνες και στοιχεία φαίνεται ότι με την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων (στις οποίες συμφωνούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου), που θα χτυπήσουν παραπέρα το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ