ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Πιο επικίνδυνες οι ελλείψεις εν μέσω πανδημίας

Τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ σχετικά με τη «νέα γρίπη» και τις υποδομές για την αντιμετώπισή της επιβεβαίωσαν οι καταγγελίες των εργαζομένων κατά τη χτεσινή περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χτεσινή περιοδεία στο «Αγία Ολγα»
Από τη χτεσινή περιοδεία στο «Αγία Ολγα»
«Για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων υγείας και ειδικά έκτακτων καταστάσεων όπως είναι η "νέα γρίπη", απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, επαρκές και δωρεάν για όλο το λαό. Επειδή αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν, τα οποιαδήποτε μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά. Γι' αυτό ανησυχούμε. Γιατί είναι τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χτες ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» και κάλεσε τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και από την πολιτική που ασκείται στο χώρο της Υγείας και από την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης».

Ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου Βασίλη Κανελλόπουλο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λείπουν 170 νοσηλευτές, το νοσοκομείο διαθέτει ακτινολογικά μηχανήματα 25ετίας, η τράπεζα αίματος δε λειτουργεί το απόγευμα λόγω έλλειψης προσωπικού κλπ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις κλινικές του νοσοκομείου, όπου οι εργαζόμενοί του υπογράμμισαν ότι το 35% των οργανικών θέσεων μένουν κενές, ότι το «Αγία Ολγα» έγινε νοσοκομείο αναφοράς της «γρίπης» χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό και η απαραίτητη προετοιμασία και ενημέρωση. Κατήγγειλαν ακόμα ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη «γρίπη» προβλέπει μεν τον εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι κάνουν με δική τους ευθύνη το εμβόλιο, για να αποφύγουν μαζικές αγωγές στις φαρμακευτικές εταιρείες σε περίπτωση επικίνδυνων παρενεργειών.

«Χρειάζεται να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία τώρα. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με κάθε σχέση εργασίας. Να στελεχωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι μονάδες του ΙΚΑ. Τα μέτρα που θα παρθούν τώρα να έχουν προοπτική - συνέχεια. Να ενισχυθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους. Να σταματήσουν να πληρώνουν οι ασθενείς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σπ. Χαλβατζής μιλώντας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Νέα κρούσματα

Στα 1.996 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης» στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Εκθεση Επιτήρησης της «νέας γρίπης» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Την τελευταία βδομάδα και έως χτες καταγράφηκαν 157 νέα περιστατικά. Ο αριθμός που καταγράφεται στην Εκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στο σύνολο των ασθενών που έχουν νοσήσει από τη «νέα γρίπη» στη χώρα, αφού προς το παρόν η σύσταση είναι να γίνονται οι πλήρεις εξετάσεις (φαρυγγικό δείγμα κλπ), μόνο σε επιλεγμένα περιστατικά. Σε κρίσιμη κατάσταση - διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - νοσηλεύονται πέντε σοβαρά περιστατικά της «νέας γρίπης», που νόσησαν από πνευμονία.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβλήθηκε η έναρξη του δεύτερου γύρου

Το κλίμα δυναμίτισαν τα προσκόμματα που έβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις στο προγραμματισμένο για χτες άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χάος δημιούργησαν χτες κατά το προγραμματισμένο προσκύνημα στον Αγιο Μάμα, οι αρχές του ψευδοκράτους, με αφορμή τη διέλευση των προσκυνητών από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, που θα άνοιγε ειδικά για την περίσταση στους κατοίκους της Τυλληρίας. Παρότι είχε συμφωνηθεί να επιτραπεί η πρόσβαση στη Μόρφου από το Λιμνίτη με απλουστευμένες διαδικασίες, το κατοχικό καθεστώς επέδειξε για ακόμα μία φορά την ασυνέπειά του, επιλέγοντας τελευταία στιγμή να προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο, ματαιώνοντας τελικά τη διέλευση.

Το επεισόδιο είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί και η σημερινή προκαθορισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, η χτεσινή συμπεριφορά των κατοχικών αρχών «ρίχνει τη σκιά της» στη σημερινή έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών «και έτσι ήταν προτιμότερο αυτή να αναβληθεί». Ο Γ. Ιακώβου σημείωσε ακόμα ότι «είναι κρίμα γιατί αυτά γίνονται μέσα στα πλαίσια ενός πνεύματος οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οδηγούν περίπου στο αντίθετο αποτέλεσμα». Το γεγονός καταδίκασε και το ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη να χαρακτηρίζει το συμβάν «πολύ λυπηρό το οποίο δείχνει πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος για να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία».

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Μόρφου, Αντιδήμαρχος Μόρφου, Χάρης Χαραλάμπους, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τις διήμερες συμβολικές εκδηλώσεις στον Αγιο Μάμα, σαν «γροθιά στο τείχος της κατοχής, που θα ήταν ισχυρότερη εάν είχε επιτραπεί η είσοδος των συμμετεχόντων και από το Λιμνίτη», προσθέτοντας ότι «εμείς με την παρουσία μας εκεί στέλνουμε το μήνυμα ότι τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τα εδάφη μας στα κατεχόμενα δεν τα ξεγράφουμε και παλεύουμε για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα επανενώνει το λαό, τους θεσμούς, το νησί και την οικονομία».

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία βρέθηκε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος και συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί. Ο Δ. Χριστόφιας μετά το γεύμα, δήλωσε ευτυχής, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε «πλήρης συναντίληψη στο Κυπριακό πρώτα απ' όλα, που μας καίει τόσο πολύ».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εύθραυστη προεκλογική ανακωχή

Για «ραγδαίες εξελίξεις» έκαναν λόγο χτες στελέχη του κόμματος

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις πρόωρες εκλογές. Χτες, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με αντιπροσωπείες άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο συζήτησης κυρίως την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και ιδιαίτερα του Επικρατείας. Οι επαφές αυτές, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι χτες, θα ολοκληρωθούν αύριο ή μεθαύριο σε συνάντηση με τον Αλ. Αλαβάνο. Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν υπονοούμενα, για ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα τους τις επόμενες ώρες.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκεται και το ποιος θα ηγηθεί της εκλογικής αναμέτρησης. Η προσπάθεια του ΣΥΝ να τεθεί επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας σκοντάφτει στην αντίδραση συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που διαμηνύουν πως δε θα συναινέσουν σε κάτι τέτοιο. Xτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι καταγγελίες που υπήρξαν μετά τις ευρωεκλογές ότι ο Δ. Χατζησωκράτης - διευθυντής της ΚΟ - δούλευε υπέρ των «Οικολόγων - Πράσινων». Οπως έγινε γνωστό, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και το ζήτημα θεωρείται λήξαν.

Πάντως χτες, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΝ «ακατανόητα και καταστροφικά», επέκρινε ότι λοιδορούνται και εγκαταλείπονται τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματος και επιτέθηκε με δριμύτητα στον Αλ. Αλαβάνο, λέγοντας: «Προχτές χλευάστηκε, με έναν τρόπο πρωτοφανή για ηγετική συμπεριφορά, το προτέρημα του ΣΥΝ οι δημοκρατικές διαδικασίες. Ο κ. Αλαβάνος που τιμήθηκε απ' τον ΣΥΝ με ηγετικές θέσεις, έφτασε στο σημείο να χλευάζει το κόμμα που τον ανέδειξε σε ηγετικές θέσεις, τα όργανα που τον ανέδειξαν, τα όργανα που ανέδειξαν τον διάδοχό του που ο ίδιος υπέδειξε, να μιλά για τον διάδοχό του που ο ίδιος ανέδειξε με περιφρόνηση και για το κόμμα του με χλεύη, και αναρωτιέται κανείς ποιος σκοτεινός φθόνος εναντίον του ΣΥΝ είναι εκείνος που υπαγορεύει τέτοιες συμπεριφορές;».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Περιοδείες και δραστηριότητες σε χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις για την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ, προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις του Κόμματος. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη, κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη της ΚΕ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί τα Δασαρχεία του Σουφλίου και του Διδυμοτείχου του Εβρου και θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις θέσεις του Κόμματος. Επίσης, την ίδια μέρα θα επισκεφθεί και το κτηνιατρείο Ορεστιάδας. Η περιοδεία γίνεται με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική καθώς και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
  • Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στα Λουτρά Αιδηψού (παραλία), η Κομματική Οργάνωση Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ προγραμματίζει πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σπύρος Xαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ