ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΡΠΝ
Να διασφαλιστεί η ψήφος των ναυτεργατών

Επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία

Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί στους ναυτεργάτες των ελληνικών πλοίων ότι θα ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), με επιστολή που έστειλαν χτες στα συναρμόδια υπουργεία. Παίρνοντας υπόψη το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη μέρα των εκλογών και με βάση την πείρα που έχει συγκεντρωθεί από τις ευρωεκλογές της 7ης του Ιούνη, όπου παραλίγο να αποκλειστούν εκατοντάδες ναυτεργάτες, επειδή με ευθύνη της κυβέρνησης δεν είχαν γίνει έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, τα σωματεία ζητούν να εφαρμοστεί έγκαιρα ο νόμος για να ψηφίσουν οι Ελληνες ναυτεργάτες. Για να γίνει αυτό απαιτούνται άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σαφείς οδηγίες προς τους υπευθύνους, έλεγχος από τα συναρμόδια υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών για να ασκήσουν οι Ελληνες ναυτεργάτες το αναφαίρετο εκλογικό τους δικαίωμα. Τα σωματεία εφιστούν την προσοχή στους αρμοδίους σημειώνοντας: «Το χρονικό διάστημα μέχρι τις 4 Οκτώβρη είναι περιορισμένο, οι υποψήφιοι βουλευτές κατά περιφέρεια είναι περισσότεροι από τις ευρωεκλογές και οι κινήσεις των συναρμόδιων υπουργείων και των υπηρεσιών τους πρέπει να είναι άμεσες και συντονισμένες».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις με τον ΣΥΝ, μετά τη χτεσινή απόρριψη της πρότασης να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Αλ. Τσίπρας

Ολα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανοιχτά. Το ποιο θα επιβεβαιωθεί, θα φανεί στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Γραμματείας του, έπειτα απ' το ναυάγιο των χτεσινών διαβουλεύσεων. Συγκεκριμένα, χτες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση, απέρριψε την πρόταση με την οποία προσήλθε σ' αυτήν η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής αναμέτρησης ο Α. Τσίπρας και ο Αλ. Αλαβάνος να συνδράμει από μια διακριτή θέση. Καμία απ' τις άλλες συνιστώσες - όπως άλλωστε αναμενόταν - δεν αποδέχτηκε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποδέχτηκε κάποια απ' τις άλλες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, όπως να τεθεί επικεφαλής ένα τρίτο στέλεχος, να πάνε στη μάχη με συλλογική ηγεσία ή να συνεχίσει επικεφαλής ο Αλ. Αλαβάνος για ένα διάστημα μερικών μηνών στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή του.

Η συνεδρίαση άρχισε το μεσημέρι, παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις φήμες που οργίαζαν το προηγούμενο 24ωρο περί της πρόθεσής του να αποσυρθεί, αλλά αποδέχτηκε πρόταση συνιστωσών να είναι επικεφαλής της εκλογικής αναμέτρησης. Αφού διαπιστώθηκε το αδιέξοδο, η συνεδρίαση διακόπηκε, προκειμένου να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καταλήξει σε μια οριστική πρόταση προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει εκ νέου για την οριστική απόφασή της σήμερα το μεσημέρι. Μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΝ, ανακοινώθηκε ότι αυτή επιμένει στην πρότασή της επικεφαλής της εκλογικής μάχης να είναι ο Αλ. Τσίπρας, ενώ συγκαλεί εκτάκτως την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αύριο Κυριακή.

Στελέχη της Κουμουνδούρου παραδέχονταν χτες ότι αυτή τους η απόφαση μπορεί να σημάνει τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ως έχει, συμπλήρωναν ωστόσο ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν από μια απόφαση που κατά τη γνώμη τους είναι η καλύτερη για το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Διατύπωναν δε την ευχή να γίνει αποδεκτή απ' τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ή όσες συνιστώσες δεν έχουν αντίρρηση να πορευτούν με τον ΣΥΝ προς τις εκλογές. Από την πλευρά τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τον Αλ. Τσίπρα και δεν απέκλειαν να μη συμμετάσχουν καθόλου στις εκλογές ή να κατέβουν σε ένα άλλο σχήμα. Ο Αλ. Αλαβάνος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ορατός ο κίνδυνος «να μπει η αριστερά στο περιθώριο», αλλά ωστόσο διέκρινε και «δυνατότητα να βρεθεί το νήμα του δυναμικού ΣΥΡΙΖΑ». Ο Ρ. Ρινάλντι από την ΚΟΕ αρκέστηκε να δηλώσει πως ο «ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των ευθυνών του».

Σταθερά «διαθέσιμος» ο ΛΑΟΣ

«Κάθε πράγμα το μελετάς την ώρα που προκύπτει» δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης στο ρ/σ «Αθήνα 9.84» σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας του κόμματός του με άλλο κόμμα, έχοντας άλλωστε προ ολίγων ημερών αποσαφηνίσει ότι το κόμμα του είναι «εφεδρεία». «Είναι καιρός», δήλωσε, «να μάθει και η Ελλάδα να λειτουργεί με σύνθεση» δαιμονοποιώντας τις «μονοκομματικές κυβερνήσεις» και αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της ασκούμενης πολιτικής την οποία ο ΛΑΟΣ αποδέχεται και στηρίζει. «Εάν διατάξει, που ελπίζω να διατάξει ο ελληνικός λαός να υπάρξει πολιτική σύνθεση εγώ θα είμαι παρών στην πολιτική σύνθεση» κατέληξε. Με αφορμή τη γνωστοποίηση χτες της προσχώρησης στον ΛΑΟΣ του πρώην στελέχους της ΝΔ Κ. Μακρυνόρη, ο Γ. Καρατζαφέρης δεν απέκλεισε να δεχτεί στο κόμμα του ακόμα και εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα αφού, όπως είπε, «κάθε περίπτωση δεν είναι συλλογική, έχει τη δική της αξία και δυναμική. Οι συνοπτικές διαδικασίες είναι ακραίες και ρατσιστικές. Ετσι το κάθε θέμα θέλει μελέτη».

Για ποια «αλλαγή» μιλούν;

Η λέξη «αλλαγή» σε προεκλογικές περιόδους σαν τούτη που διανύουμε ακούγεται συχνότερα ίσως από οποιαδήποτε άλλη. Απαντες ομνύουν στην «αλλαγή». Με δοσμένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια ρίχνουν «άδεια» να πιάσουν «γεμάτα». Ποιος από τα εκατομμύρια των ανθρώπων του μόχθου που βιώνουν μια δυσβάστακτη πραγματικότητα δε θέλει και δεν ελπίζει για αλλαγή της; Ακριβώς αυτήν την ελπίδα έρχονται να εκμεταλλευτούν όλοι όσοι ορκίζονται ότι θα γίνουν «καταλύτες πολιτικών αλλαγών», ότι θα συμβάλουν στην «αλλαγή σελίδας», ότι η ενίσχυσή τους θα σημάνει «αλλαγή» σε μια «διαφορετική πορεία για τη χώρα»... Ολοι, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ, «Οικολόγοι - Πράσινοι», όλοι υπόσχονται αλλαγή... Και μάλιστα «αλλαγή» προς όφελος του λαού, χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι μετά την απομάκρυνσή του απ' την κάλπη. Βολικό μεν, απατηλό, αποπροσανατολιστικό και επιζήμιο για το λαό, δε.

Αλλαγή σε όφελος του λαού μπορεί βεβαίως να υπάρξει. Προϋπόθεση όμως είναι να αναλάβει ρόλο «καταλύτη» ο ίδιος ο λαός. Η «αλλαγή» στην οποία αναφέρονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι «ακάλυπτη επιταγή», γιατί κανένα απ' αυτά δεν έχει κατεύθυνση σύγκρουσης με τις αιτίες που διαμορφώνουν την πραγματικότητα, που ισχυρίζονται ότι θα αλλάξουν αν πάρουν τη λαϊκή ψήφο. Κανένα δε αμφισβητεί το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων, τη στρατηγική που διαμορφώνει στο μέγιστο βαθμό τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούνται στο εσωτερικό των χωρών - μελών του. Κανένα δεν αμφισβητεί την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, που κατά το «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», επιζητά διαρκώς μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, για μεγαλύτερα κέρδη. Κανένα δεν ψελλίζει έστω μια κουβέντα εναντίον του. Τι να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, που ορκίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο; Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που ορκίζεται στην ΕΕ; Ο ΛΑ.Ο.Σ, που ορκίζεται στο «έθνος» των κεφαλαιοκρατών; 'Η οι Οικολόγοι - Πράσινοι που ορκίζονται στις μπίζνες, στα κέρδη δηλαδή, αρκεί να «πρασινίσουν»...

Το ΚΚΕ δε χάιδεψε ποτέ αυτιά μοιράζοντας φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Λέει στο λαό την αλήθεια. Κι αυτή είναι πως καμία αλλαγή υπέρ των συμφερόντων δεν του χαρίστηκε ποτέ ούτε πρόκειται να του χαριστεί. Πως ό,τι άλλαξε υπέρ του ήταν αποτέλεσμα της πάλης του, της δικής του παρέμβασης. Πως όλα μπορούν να αλλάξουν αν αποφασίσει να παρέμβει αποφασιστικά, οργανώνοντας την πάλη του ενάντια σε εκείνους που ευθύνονται για τη βασανιστική πραγματικότητα που ζει, στην κατεύθυνση αλλαγής του δρόμου ανάπτυξης. Στις εκλογές ο λαός μπορεί να δρομολογήσει μια τέτοια αλλαγή, αλλάζοντας καταρχήν πολιτική επιλογή. Ρίχνοντας στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ!


B. N.

Να δουν τα πράγματα καθαρά

Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε από τις συνιστώσες του και τα κυρίαρχα ΜΜΕ σαν μια εναλλακτική πολιτική λύση στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος, η οποία, χωρίς να μπορεί ακόμα να αμφισβητήσει το δικομματισμό, θα έπαιζε ρόλο συμπληρωματικό σ' αυτόν, συμβάλλοντας σε μια «εποικοδομητική» αντιπολίτευση. Τότε, τις μέρες της άκρατης προπαγάνδας και της δημοσκοπικής φούσκας, όλοι είχαν πέσει πάνω στο ΚΚΕ εγκαλώντας το, επειδή δεν παίρνει μέρος στο εγχείρημα της «ενότητας της αριστεράς», την οποία όλοι τότε λιβάνιζαν. Ελεγαν πως το ΚΚΕ είναι «αυτιστικό», «έξω από την πραγματικότητα», «μονολιθικό», που θέλει «ιδεολογική καθαρότητα» και «συνεργάζεται μόνο με τον εαυτό του». Οι εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καλή ευκαιρία, για όσους έντιμους και καλόπιστους ανθρώπους του μόχθου είχαν τότε δεχτεί την πίεση της αντιΚΚΕ προπαγάνδας, να ξαναδούν τα πράγματα πιο καθαρά. Να δουν την ποιότητα των συνεκτικών δεσμών στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης που περνάει σήμερα αυτό το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα. Είναι κρίση στρατηγικής και αποτέλεσμα τυχοδιωκτικών συμμαχιών για να μπουν στη Βουλή, όπως έχει ομολογήσει η «Αυγή». Είναι μια καλή ευκαιρία, μπροστά στις εκλογές, για σοβαρά συμπεράσματα και υπεύθυνες αποφάσεις από τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ