Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις με τον ΣΥΝ, μετά τη χτεσινή απόρριψη της πρότασης να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Αλ. Τσίπρας

Ολα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανοιχτά. Το ποιο θα επιβεβαιωθεί, θα φανεί στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Γραμματείας του, έπειτα απ' το ναυάγιο των χτεσινών διαβουλεύσεων. Συγκεκριμένα, χτες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση, απέρριψε την πρόταση με την οποία προσήλθε σ' αυτήν η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής αναμέτρησης ο Α. Τσίπρας και ο Αλ. Αλαβάνος να συνδράμει από μια διακριτή θέση. Καμία απ' τις άλλες συνιστώσες - όπως άλλωστε αναμενόταν - δεν αποδέχτηκε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποδέχτηκε κάποια απ' τις άλλες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, όπως να τεθεί επικεφαλής ένα τρίτο στέλεχος, να πάνε στη μάχη με συλλογική ηγεσία ή να συνεχίσει επικεφαλής ο Αλ. Αλαβάνος για ένα διάστημα μερικών μηνών στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή του.

Η συνεδρίαση άρχισε το μεσημέρι, παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις φήμες που οργίαζαν το προηγούμενο 24ωρο περί της πρόθεσής του να αποσυρθεί, αλλά αποδέχτηκε πρόταση συνιστωσών να είναι επικεφαλής της εκλογικής αναμέτρησης. Αφού διαπιστώθηκε το αδιέξοδο, η συνεδρίαση διακόπηκε, προκειμένου να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καταλήξει σε μια οριστική πρόταση προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει εκ νέου για την οριστική απόφασή της σήμερα το μεσημέρι. Μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΝ, ανακοινώθηκε ότι αυτή επιμένει στην πρότασή της επικεφαλής της εκλογικής μάχης να είναι ο Αλ. Τσίπρας, ενώ συγκαλεί εκτάκτως την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αύριο Κυριακή.

Στελέχη της Κουμουνδούρου παραδέχονταν χτες ότι αυτή τους η απόφαση μπορεί να σημάνει τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ως έχει, συμπλήρωναν ωστόσο ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν από μια απόφαση που κατά τη γνώμη τους είναι η καλύτερη για το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Διατύπωναν δε την ευχή να γίνει αποδεκτή απ' τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ή όσες συνιστώσες δεν έχουν αντίρρηση να πορευτούν με τον ΣΥΝ προς τις εκλογές. Από την πλευρά τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τον Αλ. Τσίπρα και δεν απέκλειαν να μη συμμετάσχουν καθόλου στις εκλογές ή να κατέβουν σε ένα άλλο σχήμα. Ο Αλ. Αλαβάνος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ορατός ο κίνδυνος «να μπει η αριστερά στο περιθώριο», αλλά ωστόσο διέκρινε και «δυνατότητα να βρεθεί το νήμα του δυναμικού ΣΥΡΙΖΑ». Ο Ρ. Ρινάλντι από την ΚΟΕ αρκέστηκε να δηλώσει πως ο «ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των ευθυνών του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ