Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Οι δυσκολίες δεν πρέπει να οδηγούν σε απογοήτευση

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ζητάει η κυπριακή κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία υπενθύμισε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι αυτό δε συνδέεται με καμιά υποχρέωση ούτε της ΕΕ ούτε και της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας. Σχολιάζοντας ακόμα τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Προεδρίας, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος και προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την ακύρωση της συνάντησης της Πέμπτης, ο Στ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει».

Χτες το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ συνεδρίασε με θέμα την πρώτη φάση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή του στη διαπραγματευτική τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα συμπεράσματά του, το ΠΓ του ΑΚΕΛ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εκτιμούμε ότι με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ουσιαστική ώθηση στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα εξανάγκασε την τουρκική πλευρά να παραθέσει τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων. Η παράλληλη ανάληψη από μέρους του Προέδρου και της κυβέρνησης μιας διεθνούς εκστρατείας για προώθηση του Κυπριακού και για να πείσουν για την ορθότητα των θέσεών μας, δημιούργησαν νέα δυναμική και προοπτικές».

«Διαπιστώνεται εκ νέου - τονίζει το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ σε άλλο σημείο - μετά και από τα πρόσφατα γεγονότα του Λιμνίτη, ότι η στάση της τουρκικής πλευράς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν μπροστά μας μεγάλες δυσκολίες που δεν πρέπει όμως να οδηγήσουν σε απογοήτευση και εγκατάλειψη των προσπαθειών. Ενόψει της αξιολόγησής της από την ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της».

Κλείνοντας το ΠΓ του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι «καθοριστικής σημασίας στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η ύπαρξη στο εσωτερικό μέτωπο ενός κλίματος ενότητας. Παρά τις όποιες διαφωνίες, που είναι θεμιτό να υπάρχουν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου φέρουμε μεγάλη ευθύνη όπως εργαστούμε εποικοδομητικά, θέτοντας πάνω από οτιδήποτε άλλο την επίλυση του Κυπριακού, το συμφέρον και το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Ως ΑΚΕΛ θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, στηριζόμενοι πάντοτε στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού».

Διαψεύδει η Αγκυρα

Στο μεταξύ, η Αγκυρα, με γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, διαψεύδει από την πλευρά της ότι αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παρενόχλησαν πτήση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών». Υποστηρίζει ότι τα τουρκικά F-16 δεν πλησίασαν περισσότερο από 5 χιλιόμετρα το αεροσκάφος και επικαλείται τις καταγραφές των ραντάρ. «Και στο παρελθόν υπήρχαν και πάλι ισχυρισμοί ότι τα στρατιωτικά μας αεροσκάφη έθεσαν σε κίνδυνο πολιτικό αεροσκάφος», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι και πάλι οι ισχυρισμοί είχαν αποδειχθεί αβάσιμοι. Στην ανακοίνωση, με την οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες περί παρενόχλησης αεροσκάφους των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» διέρρευσαν σκόπιμα, προστίθεται ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν συνάδουν με την κοινή βούλησή μας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ