ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Χρόνιες ανεπάρκειες δημιουργούν αυξημένες δυσκολίες

Η αδυναμία περιορισμού της διασποράς της πανδημίας επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναζήτηση 185 κρεβατιών ΜΕΘ πέραν των όσων ήδη λειτουργούν

Με δεδομένη την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων και αφορμή τη «νέα γρίπη» οι λαϊκές οικογένειες σπρώχνονται ξανά στους ιδιώτες
Με δεδομένη την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων και αφορμή τη «νέα γρίπη» οι λαϊκές οικογένειες σπρώχνονται ξανά στους ιδιώτες
Σε εφιαλτικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης» Η1Ν1 οδηγούν τους επιστήμονες οι χρόνιες ανεπάρκειες στις υποδομές του δημόσιου συστήματος Υγείας που κληροδότησαν με τις πολιτικές τους οι μονομάχοι του δικομματισμού.

Ετσι, η αδυναμία για τη λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς επικεντρώνει την όποια «αντιμετώπιση» στην περίοδο της έξαρσης με την αναζήτηση 185, πέραν των ήδη λειτουργούντων, κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ημερήσια βάση. Με την πρόβλεψη ότι η πανδημία μπορεί να διαρκέσει και ένα τρίμηνο τότε προκύπτει ότι στο διάστημα αυτό μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία 1.500 - 3.000 ασθενείς σε ΜΕΘ. Δηλαδή, σε καθημερινή βάση, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα χρειαστούν περισσότερα απ' τα ήδη 120-150 κρεβάτια ΜΕΘ, που μένουν μόνιμα κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα παρουσιάστηκαν χτες, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου για την Πανδημία της Γρίπης, το οποίο οργανώνουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες έχουν ως βάση τη χειρότερη πρόβλεψη, ότι μπορεί να νοσήσει το 30% του πληθυσμού (ή 3.358.000 άτομα). Απ' αυτά:

  • Το 41% θα χρειαστεί υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και, καθώς η δημόσια ΠΦΥ είναι «γυμνή», οι άρρωστοι θα καταλήξουν στους ιδιώτες και τα διαγνωστικά κέντρα καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα και διεκδικώντας στη συνέχεια απ' το Ταμείο τους μέρος αυτών των χρημάτων.
  • Το 2,7% των ασθενών ή 90.666 άτομα θα χρειαστούν εισαγωγή στα νοσοκομεία και απ' αυτά το 10-15% θα είναι τα βαριά περιστατικά (δηλαδή 9.000-13.500 περιστατικά).
  • Αν η έξαρση της επιδημίας διαρκέσει 3 μήνες και με δεδομένο ότι κάθε ασθενής νοσεί περίπου για 7 μέρες, θα έχουμε κάθε μέρα 500.000 περιστατικά. Επίσης, με δεδομένο ότι θα υπάρχουν 600-700 νέες εισαγωγές κάθε μέρα, στα νοσοκομεία θα νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση (αθροιστικά δηλαδή) περίπου 4.500 ασθενείς με «νέα γρίπη».

Τα στοιχεία - αξιόλογα σε πολλές περιπτώσεις - που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, όπως και οι επιμέρους σχεδιασμοί καταδεικνύουν και με το δικό τους τρόπο τις χρόνιες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος, καθώς αφήνουν εκτός των περιορισμένων σχεδιασμών τομείς, όπως τα επίγεια μέσα μεταφοράς. Δεν αντιμετωπίζουν με την απαραίτητη σοβαρότητα τους παιδικούς σταθμούς, κλείνουν τα μάτια μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα των μεταναστών και των Τσιγγάνων και, ενώ μιλούν για μέτρα στους χώρους εργασίας, αγνοούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του γιατρού Εργασίας.

Ειδικά όσον αφορά στα σχολεία αναφέρθηκε ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας δεν ωφελεί το κλείσιμο με σκοπό τη μείωση της μετάδοσης της πανδημίας στην κοινότητα. «Κλείσιμο των σχολείων μπορεί να χρειαστεί, αλλά μόνο για λειτουργικούς λόγους, όπως οι αυξημένες απουσίες και αυτό σε τοπικό επίπεδο», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Απροετοίμαστα τα σχολεία

Οι συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ φανέρωσαν τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής μπροστά στη «νέα γρίπη»

Οι ελλείψεις και οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» αποκαλύφθηκαν στις χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μετά τις συναντήσεις, υποστήριξε ότι οι σχολικές επιτροπές έχουν πάρει χρήματα νωρίτερα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται σε πολλά σχολεία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ...«εάν χρειαστεί θα δοθούν επιπρόσθετα χρήματα».

Είπε ότι η απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου ανάμεσα στα θρανία μέσα στις τάξεις θα εφαρμοστεί ...«όπου είναι εφικτό». Οσο για τις συμβασιούχες καθαρίστριες που είναι απλήρωτες - και έχουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την κατάσταση - το μόνο που βρήκε να απαντήσει είναι ότι «έχουν υπάρξει πιστώσεις προκειμένου να πληρωθούν». Ομως η πραγματικότητα των οδηγιών των κυβερνητικών υπηρεσιών για μείωση των κονδυλίων, ανάμεσά τους και αυτών που προορίζονται για την καθαριότητα, μάλλον διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργείου...

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στις αντίστοιχες συναντήσεις ζήτησαν μια σειρά μέτρων, μεταξύ αυτών προσλήψεις καθαριστριών, νοσηλευτικού προσωπικού και γενικότερα του απαραίτητου προσωπικού, διπλάσια επιχορήγηση για τις σχολικές επιτροπές, σημειώνοντας ότι τα μέτρα πρόληψης έπρεπε να υπήρχαν μόνιμα στα σχολεία.

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι «εδώ κι ένα μήνα έχουν ανοίξει οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, πριν από δεκαπέντε μέρες οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και τώρα ανοίγουν τα σχολεία. Στην κυριολεξία δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο πρόληψης για τη διασπορά της γρίπης. Το κόστος για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών βαραίνει μέχρι στιγμής τις σχολικές επιτροπές, στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται αρμοδιότητες γιατρού και για την αναγκαιότητα κινητών μονάδων στα σχολεία ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Φάνηκε η αποσάθρωση του συστήματος της δημόσιας υγείας και η αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής που θα ικανοποιεί καθολικά το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους».

Ο Κώστας Παπλωματάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, είπε ότι η συνάντηση επιβεβαίωσε «τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τη μεταφορά της ευθύνης αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας στους συλλόγους διδασκόντων και στους συλλόγους γονέων. Οι οδηγίες στις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας προς τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι έωλες και υποκριτικές, αφού δε δίνουν λύσεις σε βασικά προβλήματα που συνδέονται άμεσα με μέτρα αντιμετώπισης της "νέας γρίπης"».

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Γάλλους μαθητές

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Τα ρολά» κατέβασαν χτες δεκάδες σχολεία στην περιοχή του Παρισιού και στα νοτιοδυτικά περίχωρα της Γαλλίας, καθώς λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μεγάλος αριθμός μαθητών εμφάνισε συμπτώματα της νέας γρίπης. Σύμφωνα μάλιστα, με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Υγειονομικής Επαγρύπνησης, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται στη Γαλλία σαφής τάση ταχείας αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Οι γαλλικές αρχές διευκρίνισαν πάντως ότι την τελική απόφαση για το κλείσιμο ενός σχολείου δε θα την παίρνει κεντρικά το υπουργείο Παιδείας, αλλά οι κατά τόπους νομαρχίες σε συνεννόηση με τη διεύθυνση των σχολικών συγκροτημάτων. Ως γνωστόν, σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μεγάλου αριθμού σχολείων, προβλέπεται η μετάδοση τέσσερις μέρες τη βδομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture και το τηλεοπτικό δίκτυο France 5. Οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και απ' τις ηλεκτρονικές σελίδες του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει άμεσα ο πειραματικός εμβολιασμός εμβολίου της νέας γρίπης της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline σε 400 παιδιά από έξι μηνών έως 17 ετών.

Τέλος, ρεπορτάζ στην «Ημερησία της Κίνας» ανέφερε χτες ότι οι περίπου 100.000 εθελοντές σπουδαστές που θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου για τα 60 χρόνια του ΚΚ Κίνας, θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν κατά του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο έχει ζητήσει να ληφθούν ως την 1η Οκτώβρη σε υπέρτατο βαθμό όλες οι υγειονομικές προφυλάξεις, προκειμένου να αποτραπεί επιδημία της νέας γρίπης που θα υποβάθμιζε τις εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει του αναμενόμενου κύματος μετακίνησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ