Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Απροετοίμαστα τα σχολεία

Οι συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ φανέρωσαν τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής μπροστά στη «νέα γρίπη»

Οι ελλείψεις και οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» αποκαλύφθηκαν στις χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μετά τις συναντήσεις, υποστήριξε ότι οι σχολικές επιτροπές έχουν πάρει χρήματα νωρίτερα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται σε πολλά σχολεία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ...«εάν χρειαστεί θα δοθούν επιπρόσθετα χρήματα».

Είπε ότι η απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου ανάμεσα στα θρανία μέσα στις τάξεις θα εφαρμοστεί ...«όπου είναι εφικτό». Οσο για τις συμβασιούχες καθαρίστριες που είναι απλήρωτες - και έχουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την κατάσταση - το μόνο που βρήκε να απαντήσει είναι ότι «έχουν υπάρξει πιστώσεις προκειμένου να πληρωθούν». Ομως η πραγματικότητα των οδηγιών των κυβερνητικών υπηρεσιών για μείωση των κονδυλίων, ανάμεσά τους και αυτών που προορίζονται για την καθαριότητα, μάλλον διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργείου...

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στις αντίστοιχες συναντήσεις ζήτησαν μια σειρά μέτρων, μεταξύ αυτών προσλήψεις καθαριστριών, νοσηλευτικού προσωπικού και γενικότερα του απαραίτητου προσωπικού, διπλάσια επιχορήγηση για τις σχολικές επιτροπές, σημειώνοντας ότι τα μέτρα πρόληψης έπρεπε να υπήρχαν μόνιμα στα σχολεία.

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι «εδώ κι ένα μήνα έχουν ανοίξει οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, πριν από δεκαπέντε μέρες οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και τώρα ανοίγουν τα σχολεία. Στην κυριολεξία δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο πρόληψης για τη διασπορά της γρίπης. Το κόστος για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών βαραίνει μέχρι στιγμής τις σχολικές επιτροπές, στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται αρμοδιότητες γιατρού και για την αναγκαιότητα κινητών μονάδων στα σχολεία ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Φάνηκε η αποσάθρωση του συστήματος της δημόσιας υγείας και η αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής που θα ικανοποιεί καθολικά το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους».

Ο Κώστας Παπλωματάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, είπε ότι η συνάντηση επιβεβαίωσε «τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τη μεταφορά της ευθύνης αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας στους συλλόγους διδασκόντων και στους συλλόγους γονέων. Οι οδηγίες στις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας προς τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι έωλες και υποκριτικές, αφού δε δίνουν λύσεις σε βασικά προβλήματα που συνδέονται άμεσα με μέτρα αντιμετώπισης της "νέας γρίπης"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ