ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Παραίτηση του προέδρου

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ επικαλείται «οικονομικό αδιέξοδο»

«Αποστολή εξετελέσθη» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της είδησης παραίτησης του προέδρου του ΔΣ της Λυρικής Σκηνής, μεγαλοβιομήχανου και πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ο μέχρι πρότινος απόλυτος «άρχων» στο μοναδικό λυρικό μας θέατρο, ο μάνατζερ, που τοποθέτησε πριν τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΕΛΣ, ο διαμεσολαβητής χορηγιών που θα έβαζε τάξη στα οικονομικά και «προετοίμασε» την παράδοση της Λυρικής στην αγκαλιά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου, επικαλούμενος τα δυσβάσταχτα οικονομικά χρέη της ΕΛΣ. Ο θιασώτης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μάλιστα, αναφέρει ότι η πολιτεία με τις καθυστερήσεις, τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος τον ανάγκασε για πρώτη φορά στην καριέρα του (!) να εμφανίζεται ασυνεπής, ενώ κινδυνεύει και το ποινικό του μητρώο (!).

Ασφαλώς το οικονομικό πρόβλημα της Λυρικής είναι μεγάλο (τα χρέη της υπολογίζονται πάνω από 10 εκατ. ευρώ), αλλά δεν είναι καινούριο. Η κυβερνητική πολιτική, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, μεθοδευμένα, κυρίως μέσω της υποχρηματοδότησης, υπονομεύει την ομαλή λειτουργία, τον προγραμματισμό, τα σχέδια του θεάτρου. Είναι πολιτική που καταδικάζει σε διά ...της ασφυξίας θάνατο σημαντικούς και δοκιμασμένους πολιτιστικούς οργανισμούς και την οποία επί τριάμισι χρόνια υπηρέτησε ο Οδ. Κυριακόπουλος, συναινώντας ή και πρωταγωνιστώντας σε σχεδιασμούς συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης της Λυρικής. Είναι η πολιτική, που ως θιασώτης της αυξανόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στον πολιτισμό, βρήκε στο μεγαλοβιομήχανο Ο. Κυριακόπουλο τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη ...δουλειά. Ομως, με το άνοιγμα της κερκόπορτας προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, στη θητεία Κυριακόπουλου, οξύνθηκαν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ υπήρξαν αρκετές καταγγελίες για κακοδιαχείρηση: προσλήψεις συνεργατών - συμβούλων με υπερβολικές αμοιβές, μίσθωση καινούριων πολυτελών γραφείων με πολύ μεγαλύτερο ενοίκιο από τα προηγούμενα κ.ά. Παράλληλα, οι συμπαραγωγές με θέατρα του εξωτερικού παρουσιάζονταν ως πανάκεια περικοπής δαπανών, με τη Λυρική να οδηγείται σε απεμπόληση της υποχρέωσής της να παράγει πρωτογενές καλλιτεχνικό προϊόν και μετατροπή της σε υποκατάστημα ξένων καλλιτεχνικών πρακτορείων.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Ο. Κυριακόπουλου, που όψιμα και παραμονές των εκλογών διαπίστωσε το οικονομικό αδιέξοδο της Λυρικής, έρχεται σε μια περίοδο που έχει ολοκληρωθεί ο ρόλος του στη μεγάλη υπόθεση της παράδοσης της Λυρικής στους «ευεργέτες» Νιάρχους. Από την πλευρά του, το ΥΠΠΟ δεν αποδέχτηκε την παραίτηση, αναφέροντας ότι «το αποδεκτό ή μη της παραίτησης προκύπτει με την πράξη διορισμού ενός νέου προέδρου», κάτι που δε θα κάνει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. Οσον αφορά στο οικονομικό πρόβλημα, υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες δαπάνες της Λυρικής εξυπηρετούνται κανονικά και ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για να πιστωθεί ποσό του 1 εκατ. ευρώ την επόμενη βδομάδα. Χτες πραγματοποιήθηκε συμβούλιο όλων των σωματείων της ΕΛΣ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
Συγκλονιστικός για άλλη μια φορά

Η Αλέκα Παπαρήγα με τον Δ. Μητροπάνο και τη σύζυγό του (φώτο STUDIO PANOULIS)

STUDIO PANOULIS

Η Αλέκα Παπαρήγα με τον Δ. Μητροπάνο και τη σύζυγό του (φώτο STUDIO PANOULIS)
Μια αξέχαστη βραδιά έζησαν όσοι ανταποκρίθηκαν και κατέκλυσαν το Ηρώδειο, για τη συναυλία του σπουδαίου μας ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο με την οποία γιόρτασε τα 40 χρόνια του στο τραγούδι. Στη συναυλία παρευρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος Ελένη Μηλιαρονικολάκη. Ο σπουδαίος ερμηνευτής δέχτηκε στο τέλος της συναυλίας τα συγχαρητήρια της Αλέκας Παπαρήγα (φωτό), για τη γοητευτική μουσική διαδρομή που χάρισε στον κόσμο, με τα ανεπανάληπτα σπαρακτικά ζεϊμπέκικα, τα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών, τις απρόβλεπτες μπαλάντες, τα πιο ωραία λαϊκά, και τις μοναχικές σολιστικές ερμηνείες ανεξίτηλων μελωδιών.

Μια διαδρομή 40 χρόνων στεφανωμένη με επιτυχίες. Σαράντα χρόνια από τότε που, εντελώς τυχαία, τον άκουσε να τραγουδά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και μέσω αυτού χτύπησε την πόρτα της εταιρείας «Κολούμπια». Εκτοτε ξεκινά μια 40χρονη πορεία στο ελληνικό τραγούδι, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η διάρκεια, η ερμηνεία σε ορισμένους δίσκους - σταθμούς της δισκογραφίας, αλλά και η ερμηνεία μιας σειράς λαϊκών τραγουδιών που αναμφίβολα κατατάσσουν τους συντελεστές τους και βέβαια τον Δημήτρη Μητροπάνο στους λαϊκούς βάρδους.

Η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, ειδικά από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά, είναι επίσης ο μελωδικός «τόπος» όπου συναντήθηκε ένα ρεύμα του λαϊκού τραγουδιού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τη μια, με τραγούδια των οποίων οι στίχοι, κυρίως, και η μουσική σαφώς διαφοροποιούνταν από τη θεματολογία του κλασικού λαϊκού τραγουδιού.

Σε αυτή τη «συνάντηση» η φωνή του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο γιατί από τη μια προσέλκυσε στιχουργούς και συνθέτες να γράψουν με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι μέχρι τότε, ενώ από την άλλη μπόλιασε με τη δωρική λιτότητα του κλασικού λαϊκού τραγουδιού, το οποίο είχε επηρεάσει τον Μητροπάνο, νέες μορφές στιχουργικής και σύνθεσης.

Και ο κόσμος, όλη αυτή την προσφορά και στάση του, του την ανταπέδωσε με πολύ αγάπη και παρατεταμένα χειροκροτήματα στο κατάμεστο Ηρώδειο, σε μια από καρδιάς συναυλία της οποίας τα εισιτήρια είχαν εδώ και δεκαπέντε ημέρες εξαντληθεί.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Κέδρος»: Ευριπίδη «Ελένη» (μετάφραση Σοφίας Νικολαΐδου, με παραγγελία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος). Σάκη Σερέφα «Σεμινάριο βλακείας» (θεατρικό μονόπρακτο, που παίχθηκε φέτος).

-- «Καστανιώτης»: Γαλάτεια Καζαντζάκη «Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται» (διηγήματα της σημαντικής αλλά παραγκωνισμένης επί δεκαετίες πεζογράφου και αγωνίστριας Γαλάτειας Αλεξίου, πρώτης συζύγου του Νίκου Καζαντζάκη). Κώστας Τσόκλης «Αντε τώρα να παραπονεθείς στο θεό» (σκέψεις, μνήμες, κρίσεις του ζωγράφου για τη ζωή και την τέχνη, στη σειρά βιβλίων «Σκέψη, χρόνος και δημιουργοί»). Ευριπίδης Γαραντούδης - Μαίρη Μικέ «Παλίμψηστο Καβάλας» (ανθολόγιο μεταπολεμικών κειμένων για την Καβάλα). Μήτσος Κάσολας «Νίκος Καββαδίας (ο δαίμονας χόρευε μέσα του)» (συλλογή μαρτυριών ναυτικών κι άλλων ανθρώπων του μόχθου, που έζησαν τον ποιητή). Μανώλης Σειρεγάκης «Το ελαφρό μουσικό θέατρο στη μεταπολεμική Αθήνα (Τα γεγονότα και τα ζητήματα. Α' τόμος)» (θεατρολογική μελέτη).

-- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αργους «Αργειακή Γη» (εικονογραφημένη ετήσια επιστημονική και λογοτεχνική έκδοση, που περιλαμβάνει άρθρα και μελέτες για το Αργος, τον πολιτισμό, τα μνημεία, τη φύση και την κοινωνική ζωή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και διάφορα κείμενα γι' αυτό. Σημειώνουμε ότι ο δήμος Αργους κυκλοφόρησε και τουριστικό οδηγό, με τίτλο «Περιδιαβαίνοντας στην αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας»).

-- «Μεταίχμιο» Μαρλένα Πολιτοπούλου «Η μνήμη της Πολαρόιντ» (αστυνομικό μυθιστόρημα της πρώην δημοσιογράφου πολιτιστικών θεμάτων).

-- «Οδός Πανός»: Μπέρτελ Μάλμπεργκ «Ταξιδεύοντας διαφορετικά» (επιμέλεια, εισαγωγή, μετάφραση Βασίλης Παπαγεωργίου. Επιλογή ποιημάτων του νεοτερικού Σουηδού ποιητή, πεζογράφου, δραματουργού και ακαδημαϊκού, 1889-1958). Σωτήρης Παστάκας «Νήσος Χίος» (ποιητική συλλογή στα ελληνικά και αγγλικά). Β. Χ. Παλιγγίνης «Ο κόσμος του πνεύματος στην Αναγέννηση και τη μεταρρύθμιση» (μελέτη εικονογραφημένη με έργα τέχνης της Αναγέννησης). Βαγγέλης Δημητρίου «Ενα διήγημα για ένα τραγούδι» (διήγημα). Εύα Λιαρού - Αργύρη «Των κρυστάλλων μνήμη» (ποιήματα). «Οδός Πανός» (το ομώνυμο περιοδικό αφιερώνει το τεύχος 144 στον πρόωρα χαμένο ποιητή Γιώργο Σαραντάρη περιλαμβάνοντας και CD με την Καριοφυλλά Καραμπέτη να διαβάζει ποιήματά του, καθώς και ένα τραγούδι και πέντε μουσικά κομμάτια του Ηλία Λιούγκου). Σωτήρη Λάμπρου «Το πεπρωμένο δάσος» (λεύκωμα ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Πρόλογος Γιώργου Χρονά).

-- «Αγκυρα»: «Νέα Συντέλεια» (το νέο τριπλό τεύχος, 8-9-10, του τετράμηνου λογοτεχνικού, θεωρητικού, πολιτιστικού περιοδικού που εκδίδουν οι ποιητές Νάνος Βαλαωρίτης και Αντρέας Παγουλάτος, περιλαμβάνει αφιερώματα στον Νίκο Εγγονόπουλο, στην Πορτογαλλίδα ποιήτρια Σοφία ντελ Μελό Μπρέινερ Αντερσεν, σε Λατινοαμερικάνους ποιητές. Συνοδεύεται από βιβλιαράκι με ποιήματα και πεζά Ελλήνων και ξένων και CD με αναγνώσεις ποιημάτων και μελοποιημένα ποιήματα).

-- «Γαβριηλίδης»: «Το καινούργιο εντός ή πέραν της γλώσσας (Ανθολογία Νέων Ελλήνων Ποιητών)», εισαγωγή Αλέξη Σήρα. Ελληνοαγγλική έκδοση ανθολογίας με ποιήματα 33 ποιητών. Περιλαμβάνονται σύντομα βιογραφικά τους στοιχεία). Μαργαρίτα Ράντεβα «Συννέφιασε το άσπρο μου» (ποιήματα και σχέδια της γεννημένης στη Σόφια, σπουδαγμένης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας εικαστικού, που από το 1992 ζει και εργάζεται στην Αθήνα). Σωτήρης Σαμπάνης «Μεσίστιοι πόθοι» (ποιητική συλλογή). Παναγιώτης Δ. Στάμος «Κοινοκτημοσύνη των άστρων» (ποιήματα).

Θέατρο στο «Κατράκειο»

Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας, τη Δευτέρα (9 μ.μ.) στο «Κατράκειο» θα παιχθούν οι αριστοφανικές «Θεσμοφοριάζουσες», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους, μουσική Μάρως Θεοδωράκη, σκηνικά - κοστούμια Α. Βοζάνη, χορογραφία Χρ. Λιατζιβίρη. Πρωταγωνιστούν: Β. Τσιβιλίκας, Γ. Κωνσταντίνου, Σ. Σαραφιανός, Γ. Ματαράγκας. Στις 16/9 (9 μ.μ.) στο «Κατράκειο» το «Αμφι-Θέατρο» θα παρουσιάσει την επίκαιρη κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Γάμος άνευ νύμφης» (1843), σε σκηνοθεσία - στίχους Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Γιάννη Αναστασόπουλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μ. Μητρούσης, Ν. Παπαγιάννης, Σ. Τσακομίδης, Λ. Πολυχρόνης και οι μουσικοί: Α. Στρατουδάκης, Γ. Αναστασόπουλος. Τραγουδά η Μ. Κυρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ