Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Παραίτηση του προέδρου

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ επικαλείται «οικονομικό αδιέξοδο»

«Αποστολή εξετελέσθη» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της είδησης παραίτησης του προέδρου του ΔΣ της Λυρικής Σκηνής, μεγαλοβιομήχανου και πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ο μέχρι πρότινος απόλυτος «άρχων» στο μοναδικό λυρικό μας θέατρο, ο μάνατζερ, που τοποθέτησε πριν τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΕΛΣ, ο διαμεσολαβητής χορηγιών που θα έβαζε τάξη στα οικονομικά και «προετοίμασε» την παράδοση της Λυρικής στην αγκαλιά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου, επικαλούμενος τα δυσβάσταχτα οικονομικά χρέη της ΕΛΣ. Ο θιασώτης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μάλιστα, αναφέρει ότι η πολιτεία με τις καθυστερήσεις, τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος τον ανάγκασε για πρώτη φορά στην καριέρα του (!) να εμφανίζεται ασυνεπής, ενώ κινδυνεύει και το ποινικό του μητρώο (!).

Ασφαλώς το οικονομικό πρόβλημα της Λυρικής είναι μεγάλο (τα χρέη της υπολογίζονται πάνω από 10 εκατ. ευρώ), αλλά δεν είναι καινούριο. Η κυβερνητική πολιτική, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, μεθοδευμένα, κυρίως μέσω της υποχρηματοδότησης, υπονομεύει την ομαλή λειτουργία, τον προγραμματισμό, τα σχέδια του θεάτρου. Είναι πολιτική που καταδικάζει σε διά ...της ασφυξίας θάνατο σημαντικούς και δοκιμασμένους πολιτιστικούς οργανισμούς και την οποία επί τριάμισι χρόνια υπηρέτησε ο Οδ. Κυριακόπουλος, συναινώντας ή και πρωταγωνιστώντας σε σχεδιασμούς συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης της Λυρικής. Είναι η πολιτική, που ως θιασώτης της αυξανόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στον πολιτισμό, βρήκε στο μεγαλοβιομήχανο Ο. Κυριακόπουλο τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη ...δουλειά. Ομως, με το άνοιγμα της κερκόπορτας προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, στη θητεία Κυριακόπουλου, οξύνθηκαν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ υπήρξαν αρκετές καταγγελίες για κακοδιαχείρηση: προσλήψεις συνεργατών - συμβούλων με υπερβολικές αμοιβές, μίσθωση καινούριων πολυτελών γραφείων με πολύ μεγαλύτερο ενοίκιο από τα προηγούμενα κ.ά. Παράλληλα, οι συμπαραγωγές με θέατρα του εξωτερικού παρουσιάζονταν ως πανάκεια περικοπής δαπανών, με τη Λυρική να οδηγείται σε απεμπόληση της υποχρέωσής της να παράγει πρωτογενές καλλιτεχνικό προϊόν και μετατροπή της σε υποκατάστημα ξένων καλλιτεχνικών πρακτορείων.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Ο. Κυριακόπουλου, που όψιμα και παραμονές των εκλογών διαπίστωσε το οικονομικό αδιέξοδο της Λυρικής, έρχεται σε μια περίοδο που έχει ολοκληρωθεί ο ρόλος του στη μεγάλη υπόθεση της παράδοσης της Λυρικής στους «ευεργέτες» Νιάρχους. Από την πλευρά του, το ΥΠΠΟ δεν αποδέχτηκε την παραίτηση, αναφέροντας ότι «το αποδεκτό ή μη της παραίτησης προκύπτει με την πράξη διορισμού ενός νέου προέδρου», κάτι που δε θα κάνει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. Οσον αφορά στο οικονομικό πρόβλημα, υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες δαπάνες της Λυρικής εξυπηρετούνται κανονικά και ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για να πιστωθεί ποσό του 1 εκατ. ευρώ την επόμενη βδομάδα. Χτες πραγματοποιήθηκε συμβούλιο όλων των σωματείων της ΕΛΣ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ