ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
«Πνεύμα και ηθική» του καπιταλισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθώς διαφαίνεται η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας (δηλαδή η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών) οι διεθνείς οργανισμοί, θεματοφύλακες των αρχών του καπιταλισμού, επιχειρούν να κουκουλώσουν τις αιτίες της κρίσης για ευνόητους λόγους. Οι αιτίες και αυτής της κρίσης παραπέμπουν απευθείας στη φύση και το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής και διανομής. Θα ήταν, επομένως, σαν να πριόνιζαν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται αν έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους. Απ' την άλλη, οφείλουν απέναντι στα εκατομμύρια των ανέργων, των πεινασμένων και των εξαθλιωμένων να δώσουν μια εξήγηση. Τι φταίει λοιπόν;

Φταίει ότι ο άνθρωπος είναι κακός και άπληστος από τη φύση του! Αυτό είναι, πάνω κάτω, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο κ. Αλαν Γκρίνσπαν, αλλά και οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G20).

«Θα ήθελα οι G20 να συζητήσουν για μία υπεύθυνη παγκοσμιοποίηση. Η οποία θα εστιαζόταν στην ισορροπημένη ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την κλιματική αλλαγή, τη βοήθεια προς τους φτωχότερους», επισήμανε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Δηλαδή, κατά τον κ. Ζέλικ, η κρίση οφείλεται στην έλλειψη «υπευθυνότητας» εκ μέρους της «παγκοσμιοποίησης»...

Πιο αποκαλυπτικός είναι ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος σε συνέντευξη του στο BBC είπε ότι: «Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις είναι όλες διαφορετικές, αλλά όλες έχουν μια θεμελιώδη αιτία, την ακατάσβεστη δίψα του ανθρώπινου είδους να θεωρεί, όταν βιώνει περιόδους μακροχρόνιας ευημερίας, ότι αυτές θα συνεχιστούν»!

Για έναν «πιο ηθικό καπιταλισμό» μίλησε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος απέδωσε την κρίση στην απληστία των «χρυσών παιδιών», δηλαδή των τραπεζικών στελεχών, που με τις υπέρογκες αμοιβές τους προκάλεσαν όλο αυτό το κακό...

Βεβαίως, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στους κυρίους αυτούς να εξηγήσουν στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που «ζουν» με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα και στα εκατομμύρια των ανέργων που γέννησε αυτή η κρίση, ότι για την κατάστασή τους φταίει η απληστία τους και ο κακός τους... χαρακτήρας.

Πράγματι, όλες οι κρίσεις έχουν μια θεμελιώδη αιτία όπως λέει ο κ. Γκρίνσπαν, και η θεμελιώδης αιτία είναι η βασική αντίθεση του καπιταλισμού, αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική καπιταλιστική μορφή της ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της παραγωγής. Ετσι και αυτή η κρίση, όπως και οι προηγούμενες, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν (όσο υπάρχει καπιταλισμός) εκδηλώνεται με την υπερπαραγωγή εμπορευμάτων και την απότομη όξυνση των δυσχερειών ρευστοποίησής τους.

Το κόστος της «ανασυγκρότησης»

Οι «αναδιαρθρώσεις» στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζονται και έχουν ως συνέπεια την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας, αφού τα σχέδια εξαγορών και συγχωνεύσεων περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό απολύσεων, στο όνομα της μείωσης του κόστους παραγωγής και την ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι της «Opel» συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη βελγική πόλη της Αμβέρσας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πιθανό κλείσιμο του τοπικού εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο οποίο απασχολούνται 2.600 άτομα.

Στην πανευρωπαϊκή συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 2.500 εργαζόμενοι. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε όταν έγινε γνωστή η πρόθεση των νέων αφεντικών της «Opel» να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού της εταιρείας μέχρι και κατά 11.000 εργαζόμενους.

«Είμαστε εδώ, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους της Αμβέρσας. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, μπορεί να ακολουθήσει το κλείσιμο των εργοστασίων στο Μπόχουμ (Γερμανία), στο Λούτον (Αγγλία) και στη Σαραγόσα (Ισπανία)», δήλωσε ο Πίτερ Σέρερ, γενικός γραμματέας της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών.

Η «Magna International», που αγόρασε το ευρωπαϊκό σκέλος της «General Motors», έχει ανακοινώσει πως τα σχέδια ανασυγκρότησης προβλέπουν την κατάργηση του ενός πέμπτου του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων 4.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία.

Ανάλογα σχέδια «ανασυγκρότησης» έχουν ανακοινωθεί και στην «Τζένεραλ Μότορς» και την «Κράισλερ», οι οποίες αντιμετώπισαν το φάσμα της διακοπής λειτουργίας των εργοστασίων τους και μετά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα «διασώθηκαν», απολύοντας όμως χιλιάδες εργαζόμενους.

ΑΤΙΤΛΟ

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Μνημόνιο κατανόησης για σύσταση κοινοπραξίας, με στόχο την κατασκευή διυλιστηρίου στη Συρία, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και παραγωγικής δυναμικότητας 140.000 βαρελιών την ημέρα, υπέγραψαν το Ιράν και η Βενεζουέλα, σύμφωνα με το «Περιφερειακό Δίκτυο Τύπου» του Λιβάνου. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το ανώτερο στέλεχος της ιρανικής Petropars Oil and Gas Company κ. Μοχάμαντ Αλί - Ταλεμπί γνωστοποίησε ότι «η συμμετοχή του Ιράν στην κοινοπραξία θα ανέλθει στο 26% ενώ της Βενεζουέλας στο 33%.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΥΦΕΣΗ Συρρίκνωση κατά 7,4% παρουσίασε η οικονομία της Ιρλανδίας το δεύτερο τρίμηνο του 2009, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υπό το βάρος των επιπτώσεων που είχε στη χώρα αυτή της Ευρωζώνης η παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, η συστολή του ΑΕΠ δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο στο πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο η οικονομία της Ιρλανδίας είχε συρρικνωθεί κατά 8,5%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ Στο χείλος της κατάρρευσης είχαν κυριολεκτικά φτάσει στις 6 Οκτωβρίου του 2008 δύο μεγάλες βρετανικές τράπεζες, καθώς το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας κλυδωνιζόταν από την τότε πρόσφατη κατάρρευση της Lehman στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Βρετανίας Μέρβιν Κινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC. Πρόκειται για τις τράπεζες HBOS και Lloyds TSB Group, οι οποίες έχουν τώρα συγχωνευτεί ως Lloyds Banking Group.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ