ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
8η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΟ
Αναγκαία η ενίσχυση των συντονισμένων, ταξικών αγώνων

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες της Συνδιάσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή 30 συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της συνδιάσκεψης
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της συνδιάσκεψης
Με την επισήμανση τα αγωνιστικά συνδικάτα της Ευρώπης να δράσουν, ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης και να μην δεχθούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για την κρίση του καπιταλισμού, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες της 8ης Συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, που ξεκίνησε στην Αθήνα την Παρασκευή.

Στο κλείσιμο των εργασιών υπογραμμίστηκε η ανάγκη σε κάθε χώρα να δοθεί βάρος στην οργάνωση των εργαζομένων κατά κλάδο, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης από τη βάση των συνδικάτων, δηλαδή τους ίδιους τους εργάτες και τις εργάτριες, στην ενίσχυση του διεθνισμού, του συντονισμένου αγώνα της εργατικής τάξης, σε πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποτύπωσαν ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν χρόνια τώρα την επιδείνωση της θέσης τους, εντείνεται η εκμετάλλευσή τους. Αποτυπώθηκαν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με τη μεγαλύτερη εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το χτύπημα του σταθερού και ημερήσιου χρόνου εργασίας, η προώθηση του 65ώρου, που αυξάνει την απλήρωτη δουλειά. Κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και παράδοσή τους στα μονοπώλια, στις πολυεθνικές. Ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας και άλλων στρατηγικών τομέων την οικονομίας. Χτύπημα στη φτωχή αγροτιά και συγκέντρωση της γης, της παραγωγής, της μεταπώλησης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα μονοπώλια. Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς δυναμώνει, κλιμακώνεται η κρατική καταστολή. Εντείνεται η παρακολούθηση των κινητοποιήσεων, χτυπιούνται οι εργατικοί αγώνες με αποφάσεις δικαστηρίων που θεωρούν τις απεργίες παράνομες.

Ολα αυτά αποτελούν «κοινό τόπο» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για όλους τους εργαζόμενους. Η απάντηση - σημειώθηκε - πρέπει να είναι ενιαία, ταξική σε όφελος των εργαζομένων και η ΠΣΟ μπορεί και πρέπει να γίνει κινητήριος μοχλός.

Στη φετινή συνδιάσκεψη εγκρίθηκε το πρόγραμμα δράσης της επόμενης χρονιάς, ενώ πλέον, τη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου συμπληρώνουν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι συνδικάτων της Ιταλίας και της Σερβίας. Εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης προς τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ισπανία και Σερβία, ενώ οι σύνεδροι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι για μια ενιαία πατρίδα.

Η επόμενη συνδιάσκεψη του Γραφείου θα γίνει το φθινόπωρο του 2010 στην Ιταλία.

1Οο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΕΠ
Στο φόντο έντασης της εργοδοτικής τρομοκρατίας

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες, μπροστά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου που απαντά στις νέες διώξεις συνδικαλιστών

Μέσα σε συνθήκες έντασης της εργοδοτικής τρομοκρατίας, που αναδεικνύουν την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση και αλληλεγγύη συνολικά της εργατικής τάξης, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη, το 10ο Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Στις εργασίες αναδείχθηκε ότι, παράλληλα, την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εντείνει η επίθεση στο όνομα της κρίσης που χτυπά και τον κλάδο του «μπουκαλιού», με συνέπειες που φαίνονται καθημερινά, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου ανανέωσαν το ραντεβού τους στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία, που προκηρύχτηκε με αφορμή τη νέα δίωξη συνδικαλιστών της ΠΟΕΕΠ, τους οποίους με στημένες και χαλκευμένες κατηγορίες η εργοδοσία σέρνει στα δικαστήρια. Στο πλαίσιο της απεργίας, αύριο, Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, θα γίνει συγκέντρωση, έξω από στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Κ. Αρτεμίου, καθώς και στον απολογισμό δράσης επισημάνθηκε ότι την τελευταία τριετία η ΠΟΕΕΠ έδωσε μάχες για τη διασφάλιση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας, ενάντια σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και ενάντια στη «μαύρη εργασία», για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων. Πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και στις επίμονες διώξεις των συνδικαλιστών των σωματείων της Ομοσπονδίας.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου θα δυναμώσουν τους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου για την αποτελεσματικότερη απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής. Καταδίκασε τις διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι με την ενεργή συμπαράσταση των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και ολόκληρου του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, οι επιθέσεις αυτές και όλα τα σχέδια θα αποτύχουν, όπως απέτυχαν και μέχρι σήμερα.

Επισήμανε ότι η ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα θα ανοίξει το δρόμο για ένα κίνημα γερό, μαζικό, αποφασισμένο να προχωρήσει στη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις εργατικές λαϊκές ανάγκες, που θα είναι σε θέση να προβάλλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο τόπος, το δρόμο που λέει ότι ο πλούτος που παράγεται να πηγαίνει στον παραγωγό του.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν την Κυριακή με την εκλογή της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Θανάσιμος τραυματισμός οικοδόμου

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 46χρονος οικοδόμος, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν έπεσε από οροφή οικοδομήματος στο Μαυροβούνι Λάρισας. Πρόκειται για τον Γιάννη Παπαστεργίου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή μιας βιοτεχνίας. Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, έγινε όταν ο 46χρονος οικοδόμος προσπαθούσε να μεταφέρει αντικείμενα στην οροφή του κτιρίου.

ΑΧΑΪΑ
Αυξημένα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

Συνέντευξη Τύπου δίνει αύριο η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στο νομό και εντάθηκαν μετά το σεισμό του περσινού Ιούνη, αναδείχθηκαν στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου 409 κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, σε χτεσινή περιοδεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εντατική νεογνών (ΜΕΝ) λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού δεν μπορεί να δεχτεί περιστατικά τη στιγμή που η ΜΕΝ του Ρίου είναι σε κατάσταση ασφυξίας. Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του Δημόσιου συστήματος Υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με στόχο την αύξηση των κερδών για τους ιδιώτες του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά το σεισμό οι χρυσές δουλειές του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» αυξήθηκαν.

Η ανησυχία για το λαό της περιοχής μεγαλώνει μπροστά στο ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης. Αύριο, Τετάρτη, 23/9, στις 11π.μ., η ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα της Υγείας και τις θέσεις του ΚΚΕ. Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει στα γραφεία της ΝΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) Αγίων Αναργύρων πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ζητώντας να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των, περίπου, 70 εργαζομένων, οι οποίοι τον περασμένο Μάη μεταφέρθηκαν από τη Δημοτική Επιχείρηση στις υπηρεσίες του δήμου, αλλά είναι απλήρωτοι σχεδόν τέσσερις μήνες.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Τις 97.607 έφτασαν οι απώλειες των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο του 2009, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας. Από αυτές οι 61.983 ήταν απολύσεις και οι 35.624 ήταν οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Τον ίδιο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν 94.850. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τον μήνα Ιούλη χάθηκαν 2.757. Σημειώνεται ωστόσο ότι τον Ιούλη του 2008 οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 5.094. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένου ότι ειδικά τον Ιούλη σημειώνεται αύξηση της απασχόλησης εξαιτίας των εποχιακών επαγγελμάτων και δείχνει και την ανοδική τάση της ανεργίας και το τρίτο τρίμηνο του 2009.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Ως παράνομη ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση του υπουργού Υγείας με την οποία έπαυσε με το έτσι θέλω το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που είχε εκλεγεί από τις αρχαιρεσίες της 8ης Φλεβάρη. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο υπουργός Υγείας υπερέβη τις αρμοδιότητές του και δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τη διαδικασία ανάδειξης και λειτουργίας του ΠΙΣ και των άλλων ιατρικών συλλόγων, παρά μόνο τη νομιμότητα «των πράξεων των οργάνων διοίκησής τους». Επίσης, οι δικαστές σημειώνουν ότι ο υπουργός Υγείας δεν τήρησε τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ