ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΑΣΠΙΣ»
Να καταδικάσουν την πολιτική που γεννά στο λαό ανασφάλεια

Κινητοποίηση χτες έξω από την έδρα του ομίλου και το υπουργείο Οικονομίας. Στο πλευρό των εργαζομένων, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας
Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομίας προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου «Ασπίς» που μένουν στο δρόμο, καθώς η άδεια λειτουργίας των εταιρειών ανακλήθηκε. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη λεωφόρο Κηφισίας. Εκτός από τους 700 διοικητικούς υπαλλήλους - που συν τοις άλλοις μένουν απλήρωτοι εδώ και ένα 3μηνο - το «λουκέτο» επηρεάζει πάνω από 1.000 πωλητές, αλλά και ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους. Ολοι αυτοί μένουν στον αέρα, παρά τις ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια της πολιτικής που έχοντας μετατρέψει την Ασφάλιση (που είναι λαϊκό δικαίωμα) σε πεδίο κερδοφορίας ιδιωτικών εταιρειών από τη μια καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτές και από την άλλη λεηλατεί το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου υποσχέθηκε ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, ότι όσοι δούλευαν στις ασφάλειες ζωής (περίπου το 30% των εργαζομένων) θα συνεχίσουν να εργάζονται για όσο διάστημα διαρκέσει η εκκαθάριση του ομίλου, χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει μετά. Για τους υπόλοιπους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, ο υπουργός είπε πως θα πιέσει τις εταιρείες να προσλάβουν τους εργαζόμενους. Ακόμα, συμπλήρωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί το κομμάτι των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής που θα βρεθεί μετέωρο όταν τα χαρτοφυλάκια (σ.σ.: δηλαδή τα συμβόλαια) των ασφαλιστικών της «Ασπίς» περάσουν στις άλλες εταιρείες. Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια ζημιών, οι ασφαλισμένοι θα καλύπτονται για ένα μήνα από το επικουρικό κεφάλαιο, ενώ με την παρέλευση του μήνα θα χαθούν τα συμβόλαια και τα λεφτά των ασφαλισμένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Α' Αθήνας Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, που σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση «όχι σε βάρος των εργαζομένων, όχι σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όχι σε βάρος των εργαζομένων που ασφαλίστηκαν πληρώνοντας αδρά αντί να έχουν κρατική και δωρεάν ασφάλιση. Να βρουν λύση απ' τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, που σ' αυτό το 8μηνο του 2009 είχαν 3 δισ. ευρώ κέρδη».

Τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων μετέφερε στους εργαζόμενους ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καλώντας σε απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, πρόταση που οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν θετικά.

Να μη χάσει κανείς τη δουλειά του

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την εργοδοσία των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, General Union ΑΕΓΑ και General Union ΑΕΑΖ (του ομίλου Π. Ψωμιάδη), καθώς και της Σκούρτης ΑΕΓΑ που οδήγησε σε κλείσιμο αυτές τις εταιρείες, αφού πρώτα καρπώθηκε τεράστια ποσά από ασφαλιστικές εισφορές ασφάλισης αυτοκινήτων και ζωής».

«Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση έχει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί και αυτόν τον τομέα ασφάλισης τον έχουν εκχωρήσει στους ιδιώτες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, με κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος τους, αφού απομυζήσουν τους ασφαλισμένους τους, καθώς και τους εργαζομένους τους στις ασφαλιστικές εταιρείες τους, στη συνέχεια τις οδηγούν στο κλείσιμο.

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, απαιτεί να δοθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα, να αποζημιωθούν πλήρως όλοι οι ασφαλισμένοι σ' αυτές τις ασφαλιστικές εταιρείες και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το εργασιακό δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους, που τώρα, μετά το κλείσιμο αυτών των εταιρειών, μένουν άνεργοι.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταδικάσουν έμπρακτα, με τους αγώνες τους, αλλά, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, και με την ψήφο τους, αυτές τις πολιτικές που σπέρνουν ανασφάλεια σε χιλιάδες ασφαλισμένους και εργαζόμενους στον ασφαλιστικό τομέα και τους οδηγούν στην ανεργία», σημειώνει.

  • Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται από την Εισαγγελία, με αφορμή καταγγελία από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, για πλαστή εγγυητική επιστολή, που έδωσε η «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, πιθανότατα μέχρι το τέλος της βδομάδας και προκύψουν ευθύνες, θα ασκηθεί δίωξη. Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται (από τον περασμένο Ιούνη) και μετά από καταγγελία του Συνήγορου του Καταναλωτή, όπου είχαν προσφύγει ασφαλισμένοι της ίδιας εταιρείας, καταγγέλλοντας οτι αρνούνταν να τους εξαργυρώσουν τα ασφαλιστήρια ζωής τους.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σε νέα φάση ο ανταγωνισμός

Σε νέα φάση μπαίνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διεργασίες και οι ανακατατάξεις στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, αφού το κλείσιμο των εταιρειών του ομίλου του Π. Ψωμιάδη, αποτελεί μία ακόμα πράξη στον οξύτατο ανταγωνισμό που υπάρχει στον κλάδο, ενόψει της αναμενόμενης γιγάντωσης του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Ενας ανταγωνισμός που οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς σε όλο και λιγότερες εταιρίες.

Η εικόνα του συγκεκριμένου κλάδου, έτσι κι αλλιώς, έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την τελευταία δεκαπενταετία. Η απελευθέρωση των τιμών στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είχε σαν αποτέλεσμα να ξεπεταχτούν σαν μανιτάρια μερικές εκατοντάδες ασφαλιστικές εταιρείες, οι εκπρόσωποι των οποίων πίστεψαν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες που λειτουργούσαν στο χώρο.

Οι σειρήνες της μεγάλης κερδοφορίας προσέλκυσαν στη χώρα μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες - πολυεθνικές, οι οποίες, κύρια μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις με ελληνικές, απέκτησαν ένα αξιόλογο πελατολόγιο, με αποτέλεσμα να ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Βασικός τους στόχος, όπως επανειλημμένα έχει διακηρυχθεί από τους ίδιους, είναι η αναμενόμενη γιγάντωση της ιδιωτικής ασφάλισης, που θα προέλθει μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ανταγωνισμός εντάθηκε και δεκάδες μικρές εταιρείες έβαλαν λουκέτο η μία μετά την άλλη. Το διαφορετικό στην περίπτωση της «ΑΣΠΙΣ» είναι ότι δεν πρόκειται για το κλείσιμο μια εταιρείας της σειράς. Η «ΑΣΠΙΣ - ΠΡΟΝΟΙΑ» μέχρι και το 2007 φιγουράριζε μέσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου με κέρδη που μόνο στη διετία 2006-2007 διαμορφώθηκαν στα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, στη χώρα λειτουργούν 226 ασφαλιστικές εταιρείες, από τις οποίες μόνο 50 εμφανίζονται ως μέλη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Από το σύνολο των εταιρειών το 2007 οι 184 ήταν κερδοφόρες και οι 42 εμφάνισαν ζημιές.

Να σημειώσουμε ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο είναι ήδη υψηλός, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ...ξεκαθαρίσματος, αφού οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες το 2007 κατείχαν το 51% της αγοράς και το 77% των κερδών του κλάδου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέπεια της ανάπτυξης που υπηρετούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του για το κλείσιμο των ασφαλιστικών εταιρειών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«

Το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και των άλλων τεσσάρων ασφαλιστικών εκφράζει μια κλασική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης. Γενικότερα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που βαδίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος. Αποκαλύπτει ότι τα βάρη της κρίσης καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ως ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, με τις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια ώρα οι όμιλοι που παραμένουν κερδοφόροι σε κάθε τομέα ετοιμάζονται για νέο μοίρασμα της αγοράς, νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις, μεγαλύτερη συγκέντρωση του κεφαλαίου.

Το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ αποδεικνύει επίσης πόσο επικίνδυνη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι η πολιτική της ΕΕ που ενισχύει τους περιβόητους πυλώνες της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, συρρικνώνοντας την ασφαλιστική εισφορά του κράτους και της εργοδοσίας. Μια πολιτική που οδηγεί σε όλο και πιο ακριβά ασφάλιστρα για όλο και χειρότερες παροχές.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και απαιτεί την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και την αποζημίωσή τους από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών, την καταβολή επιδόματος ανεργίας και την προστασία των οικογενειών τους, ωσότου εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή εργασία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους ασφαλισμένους στις εταιρείες που έκλεισαν.

Οι εξελίξεις στον κλάδο της ασφάλισης δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο. Καθώς η κρίση βαθαίνει, έρχεται όλο και πιο ορμητικά στην επιφάνεια το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, απ' όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μία απάντηση: Την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ