ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Στόχος μας είναι το μέτωπο, το οργανωμένο κίνημα αντεπίθεσης

*

ΧΡ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»): Ακούσαμε τον πρόεδρο του Συνασπισμού, όταν ερωτήθηκε για το ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει την είσοδο στη Βουλή συν την ψήφο του ανθρώπου που ρωτάει. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει εκλογικός στόχος για το Κομμουνιστικό Κόμμα με συγκεκριμένα νούμερα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό του πολιτικού από τον εκλογικό στόχο. Δεν είμαστε ένα κόμμα εκλογικός μηχανισμός, που υπάρχουμε για να δυναμώνουμε μόνο μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θέλουμε ψηλά ποσοστά, πολύ περισσότερους ψήφους για το ΚΚΕ, ούτε λόγος να γίνεται. Γιατί; Γιατί, όποιος ψηφίζει το ΚΚΕ, σημαίνει ότι κάνει ένα βήμα μπρος. Σημαίνει ότι αύριο το λαϊκό κίνημα θα είναι πιο ισχυρό. Αλλά δεν είμαστε ένα κόμμα, που ο στόχος μας μπαίνει μέσα στο στενό κορσέ μιας εκλογικής διαδικασίας.

Ποιος είναι ο πολιτικός μας στόχος; Να διαμορφωθεί αυτό το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, το οποίο έχει φυσιογνωμία. Δεν είναι γενικά ένα προοδευτικό, ένα δημοκρατικό, ένα αριστερό, ένα μέτωπο ριζοσπαστικό. Μπορεί να περιέχει και όλα αυτά, όλους αυτούς τους πολιτικούς όρους αλλά είναι ένα μέτωπο, το οποίο σημαίνει συμμαχία της εργατικής τάξης, της σύγχρονης εργατικής τάξης - το λέω γιατί συνήθως μας αποδίδουν περιεχόμενο πριν 50 χρόνια αλλά εν πάση περιπτώσει - με τη φτωχή αγροτιά και τους μικρούς επιχειρηματίες.

Αυτή είναι η ταυτότητα του μετώπου. Μπορείς να το πεις αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, μπορεί να το πεις προοδευτικό, ας το πει όπως θέλει ο καθένας. Αυτό το μέτωπο σημαίνει οργανωμένο κίνημα αντεπίθεσης. Σημαίνει, αν θέλετε, και νέες μορφές οργάνωσης του λαού. Και ξέρετε τι σημαίνει, να γίνει αυτή η συμμαχία; Γιατί, αυτή η συμμαχία σήμερα δεν υπάρχει. Ξέρετε τι δύναμη είναι αυτό το μέτωπο; Με κοινούς ενιαίους στόχους και αυτό το μέτωπο να αναδείξει το ζήτημα της άλλης εξουσίας στην πορεία; Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος.

Κάθε τέσσερα χρόνια που κάνουμε Συνέδριο μετράμε τα αποτελέσματα και λέμε προχώρησε εκεί, καθυστερεί εκεί. Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και αυτό το μέτωπο αρχίζει να οικοδομείται πιο εύκολα, όσο απαγκιστρώνονται εργατικά λαϊκά στρώματα από τα δύο κόμματα, από τους μονοδρόμους, από τους εκβιασμούς. Και πρέπει ο καθένας να υπερβεί τον εαυτό του. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται στα γραφεία των υποψηφίων βουλευτών και της Νέας Δημοκρατίας και περισσότερο του ΠΑΣΟΚ, γιατί τα στοιχεία το φέρνουν πρώτο κόμμα. Πάνε και γράφονται. Οχι μόνο πάει να πάρει ψηφοδέλτιο. Λέει, γράψε με εδώ, ονοματεπώνυμο. Ξέρετε τι τραβάει αυτό το ένα εκατομμύριο που είναι γραμμένο, δεν ξέρω αν ήταν ένα εκατομμύριο, που ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για πρόεδρο; 'Η, μη θέλετε να σας πω ότι έρχονται παιδιά που πήγαν και ψήφισαν πριν 3 - 4 χρόνια, πότε έγινε η ψηφοφορία, που ήταν τότε 16 χρόνων και τα πήγαν οι γονείς τους να ψηφίσουν πρόεδρο για να είναι γραμμένα, όταν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, να είναι γραμμένο ότι ψήφισε. Και αυτά τα παιδιά τώρα, εν τω μεταξύ μερικά απ' αυτά γίνανε ΚΝίτες στα 19 και στα 20 παίρνουν ακόμα τα χαρτιά. Και ήρθαν και είπαν, ναι, πήγαμε, μας πήγε η μαμά και ο μπαμπάς και ψηφίσαμε.

Αμα φύγει αυτό το πράγμα, "να βρει δουλειά"... Το καταλαβαίνω, αλλά αυτό το μέτωπο θα απαιτήσει και προσωπικές θυσίες. Και εδώ είναι οι αξίες του αγώνα. Δεν μπορεί, απαιτεί. Απαιτεί να δεις πιο μακριά. Το αν βρεις τώρα δουλειά, θα τη χάσεις αύριο.

Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος: Μέτωπο, αντίσταση, διεκδίκηση, απόσπαση κατακτήσεων, λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Σοσιαλισμός. Ε, κάθε χρόνο θα μετράμε τα αποτελέσματα, πόσο πήγαμε μπροστά, πόσο δεν πήγαμε. Αλλά αφήστε μας εμάς να αυτοεξεταζόμαστε. Σημασία έχει τι έχει ανάγκη ο λαός. Τι θέλει δηλαδή ο λαός; Αλλαγή, δάνεια, να έρθει η ΝΔ στη θέση του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ στης ΝΔ, ή μια κεντροδεξιά, ή κεντροαριστερά; Αντε να τους κόψουμε μια φέτα και να την επιστρέψουμε μέσα από ένα άλλο σχήμα.

Ο λαός πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Σεβόμαστε κάθε φορά τη θέληση του λαού και προσπαθούμε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια

Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ («STAR»): Οπως είπατε και εσείς, η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος γνωστή και μεγάλη, ακόμα και οι συντηρητικοί διακρίνουν, μπορώ να πω, μια συνέχεια λόγων και έργων, το δε προγραμματικό σας πακέτο ελκυστικό, 1.300 ευρώ σύνταξη στους μισθωτούς, υγεία για όλους, παιδεία. Ας μου επιτραπεί η έκφραση κ. Παπαρήγα, γιατί δεν ψωνίζει μαζικά ο λαός από εσάς, κάνετε κάτι λάθος;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν, με συγχωρείς πάρα πολύ, καταλαβαίνω οι δημοσιογράφοι έχετε μία ελευθεριότητα στο λόγο. Εμείς δεν έχουμε προγραμματικό πακέτο για το λαό. Εχουμε πρόγραμμα δράσης και πάλης, το οποίο βεβαίως το εκσυγχρονίζουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις, στα αιτήματα, στην ιεράρχηση των αιτημάτων κλπ.

Δεύτερον. Ο λαός δεν ψωνίζει - με συγχωρείτε γι' αυτή την έκφραση. Δεν έχουμε κάποιο πακέτο να το ψωνίσει ο λαός. Εμείς ένα πράγμα λέμε στο λαό. Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου. Και όταν το λέμε αυτό, ξέρουμε πολύ καλά ότι θα μπουν μέσα στο κίνημα ευρύτερες λαϊκές μάζες και πολλές απ' αυτές τις λαϊκές μάζες θα κουβαλάνε και προκαταλήψεις και αντιθέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δεν το φοβόμαστε αυτό.

Γιατί ξέρετε, όσο το κίνημα δυναμώνει, μπαίνουν και άνθρωποι όλων των πεποιθήσεων, είναι φυσικό. Δεν είναι ένα περιχαρακωμένο κίνημα, να είμαστε εμείς κι εμείς. Για τη λογική που λέει αφού ο λαός δεν ψηφίζει το ΚΚΕ, άρα το πρόγραμμά του το απορρίπτει, ψηφίζει Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ, άρα εγκρίνει τα προγράμματά τους, εμείς ρωτάμε: Τότε γιατί είναι ο λαός δυσαρεστημένος; Αυτή είναι η αντίφαση. Και πρέπει ο λαός να λύσει αυτή την αντίφαση. Από τη μια μεριά να θυμώνει απέναντί τους, να είναι έτοιμος από τη Δευτέρα με χιλιάδες υπομνήματα, ήδη φτάνουν στα γραφεία τι να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή, ενώ δεν περιμένει, πάει και τους ψηφίζει.

Ε, αυτή είναι η δύναμη της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει εκβιασμός. Δεν υπάρχει αποπροσανατολισμός, δεν υπάρχει φόβος; Θα σας το πω καθαρά. Εχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις ο λαός να μην πιστεύει στη δύναμή του. Εμείς, αυτό θέλουμε να πετύχουμε, να πιστέψει στη δύναμή του. Δεν είναι ευχαριστημένος ο λαός. Αν ο λαός ήταν ευχαριστημένος, τότε, θα σας πω καθαρά, εμείς θα έπρεπε να ψαχτούμε.

Ο λαός βογκάει και δεν τους έχει εμπιστοσύνη. Ξέρετε πόσους βλέπουμε που μας λένε, "εγώ θα ξαναψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία, τι, να πάω στο ΠΑΣΟΚ;" 'Η λέει "θα πάω να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, το ίδιο θα είναι, αλλά δε μου ξαναπάει το χέρι στη Νέα Δημοκρατία".

Και μας λένε, αυτό που είπατε και εσείς, "συμφωνούμε μαζί σας, αλλά γίνονται αυτά;". Εμείς λέμε σ' αυτούς τους ανθρώπους, δοκίμασε, βρε παιδί μου, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια για το αύριο. Αλλωστε, η ιστορία της ανθρωπότητας έτσι ήταν πάντα, προχωρούσε τελικά μπροστά.

Ε, λοιπόν, εμείς πιστεύουμε απόλυτα ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει και ανάκαμψη του κινήματος, και αναγέννηση του κινήματος. Και θέλουμε ακριβώς εκεί να συμβάλουμε.

Θέλουν «πράσινη» εκμετάλλευση και κερδοφορία

Π. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες είναι η ανεργία και η μερική απασχόληση. Εσείς ως κόμμα πιστεύετε ότι το οικονομικό μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης μπορεί στις σημερινές συνθήκες να αποτελέσει λύση για τη μείωση της ανεργίας, όπως προβάλλεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οι οικολόγοι το λένε αυτό... Οχι! Και να ξεκαθαρίσω το εξής: Πράσινη ανάπτυξη... Τι εννοούν; Να γίνουν επενδύσεις π.χ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ποιοι θα είναι οι επενδυτές; Αυτοί οι οποίοι βάζουν ως όρο για τις επενδύσεις να γενικευτεί η μερική απασχόληση. Κριτήριο δηλαδή των επενδύσεων είναι όσο γίνεται λιγότερο εργατικό δυναμικό, συν ότι σε αυτές τις νέες επενδύσεις θα χρησιμοποιηθεί και πιο σύγχρονη τεχνολογία - εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την τεχνολογία - που, η σύγχρονη τεχνολογία μειώνει τη ζωντανή ανθρώπινη εργασία, θέλει λιγότερα εργατικά χέρια.

Θα μπορούσαν να είχαν θέσεις εργασίας, αν μειωνόταν ο χρόνος απασχόλησης. Οχι με τα τετράωρα... Αν μειώνονταν σε όλους τους χώρους, σε όλους τους τομείς, ο χρόνος εργασίας, γίνονταν 7ωρο και γιατί όχι και 6ωρο, ύστερα από μελέτη, αλλά αυτό δε γίνεται.

Αρα, θα έχουμε μείωση θέσεων. Δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι πολύ λιγότερες απ' όσες λέγεται και αυτό το 100.000 κάθε χρόνο, 500.000 σε πέντε χρόνια... Καταρχήν, ρώτησαν τους επενδυτές πόσους θα πάρουν; Μου κάνει εντύπωση δηλαδή. Εδώ, δε σχεδιάζει το κράτος να κάνει δημόσιες επενδύσεις και έχει μελετήσει. Ρώτησαν τους επενδυτές πόσους θα χρειαστούν π.χ. στα νησιά του Αιγαίου για την αιολική ενέργεια κλπ.;

Δεύτερον. Ακουσα και πάλι για βιολογική καλλιέργεια. Να παράγουμε λιγότερα προϊόντα, γιατί η υπερπαραγωγή προϊόντων δημιουργεί προβλήματα. Αρα, η μείωση των αγροτικών προϊόντων, που βεβαίως εντάσσεται κατά τη γνώμη μας σε αυτά που λένε και ΠΑΣΟΚ και Οικολόγοι στις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημαίνει μεγάλωμα της ανεργίας στην ύπαιθρο, των νεότερων ανθρώπων.

Σε 300.000 υπολογίζεται, χωρίς τη βιολογική καλλιέργεια, να είναι οι άνεργοι για την ύπαιθρο. Δηλαδή λένε να παράγουμε λίγο. Αλλά πώς θα ζήσει ο αγρότης; Αυτά κοστίζουν περισσότερο και αφήστε που πουλιούνται και ακριβότερα. Πώς θα ζήσει; Αρα εισαγωγές. Αρα υποκατάσταση των αγροτικών προϊόντων.

Δηλαδή, λίγο - πολύ η αγροτική παραγωγή είναι να περάσει η ώρα μας. Να τρώμε υγιεινά. Μα δεν παράγουν οι αγρότες μόνο για να τρώμε υγιεινά, παράγουν για να ζήσουν.

Και βεβαίως υπάρχει ο συνδυασμός «και παράγω και πολλά και υγιεινά και ζω», αλλά εδώ θέλει εντελώς διαφορετική πολιτική. Αυτό που εμείς προβάλλουμε, σε σχέση με τη λαϊκή οικονομία, με τη λαϊκή εξουσία. Αλλά σημαίνει και να σταματήσουν οι εισαγωγές, έστω και στις σημερινές συνθήκες. Εμένα μου έδωσαν την εντύπωση ότι η παραγωγή είναι για να περνάμε την ώρα μας, έτσι να πάμε στους αγρούς να παράγουμε και όχι για να πουλήσουμε και να ζήσουμε. Και μετά, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα παράγουν; Θα φτιάξουν τα πολυκαταστήματα μεγάλα θερμοκήπια, τα οργανωμένα, τα καπιταλιστικά, με πολύ λιγότερα εργατικά χέρια. Μας κοροϊδεύουν τώρα; Και οι «πράσινοι» βιομήχανοι, θα έχουν άλλες συλλογικές συμβάσεις; Αλλη εργατική νομοθεσία θα εφαρμόσουν; Την ίδια. Και χειρότερη. Κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Και να πούμε και κάτι άλλο. Οι ίδιοι οι βιομήχανοι, που σήμερα ασχολούνται σε ένα δυο κλάδους βιομηχανίας, θα πάρουν τα χρήματά τους, θα κλείσουν τα εργοστάσια και θα επενδύσουν στους νέους τομείς. Αρα, θα κλείσουν και θέσεις εργασίας.

Για να ολοκληρώσω. Εμείς ως Κόμμα δεν βλέπουμε ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον. Η αντίφαση προέρχεται από το ότι επενδύω με κριτήριο το κέρδος ή επενδύω με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες. Και βεβαίως, μέσα στις ανθρώπινες ανάγκες είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, δεν το συζητάμε αυτό.

Βρώμικος πόλεμος στο ΚΚΕ

Ν. ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ («ΑΥΓΗ»): Εγώ θα σας ρωτήσω κάτι επίκαιρο. Αναφερθήκατε στους καθημερινούς εκβιασμούς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την επέκταση της προσωρινής εργασίας, σε αντιδιαστολή με τη σταθερή και μόνιμη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την υπόθεση των 220 συμβασιούχων στο Δήμο Νίκαιας, η διοίκηση του οποίου πρόσκειται στο ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας, το 2003 ο δήμαρχος κ. Μπενετάτος απέλυσε 220 συμβασιούχους και οι εργαζόμενοι μετά από 4 χρόνια δικαστικών αγώνων, δικαιώθηκαν το 2007 με απόφαση του ΑΣΕΠ. Στα τέσσερα αυτά χρόνια ο σύλλογος καταγγέλλει επί λέξη, δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο σύλλογος, την τρομοκρατία της διοίκησης, τις διώξεις κατά των εργαζομένων και εκλεγμένων συνδικαλιστών, τις παράνομες περικοπές των ημερομισθίων σε νόμιμες επισχέσεις εργασίας. Ενώ ακόμα και σήμερα λέει ότι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι, μετατίθενται και περικόπτονται τα μεροκάματά τους. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ναι, στις ευρωεκλογές του 2009 φτάσαμε με την υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ, το ΚΚΕ έχει το ΓΕΡΜΑΝΟ. Τώρα τον ξέχασαν το ΓΕΡΜΑΝΟ. Εφυγε ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ από τη μέση. Κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν άλλο.

Και μου κάνει εντύπωση, αυτοί που έλεγαν ότι έχουμε το ΓΕΡΜΑΝΟ και ότι έχουμε μετοχές, δεν έφεραν ποτέ αποδείξεις και δε ερωτώνται τώρα, «τι έγινε, τις βρήκατε τις αποδείξεις για το ΓΕΡΜΑΝΟ»; Πήγαμε στις εκλογές με το ΓΕΡΜΑΝΟ. Τώρα επιλέχτηκε, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, να πάμε με το Δήμο Νίκαιας. Με ένα ψέμα.

Ο Δήμος Νίκαιας είναι ο μόνος Δήμος - αν υπάρχει και άλλος να ζητήσω συγνώμη, ξέρω μόνο το Δήμο Νίκαιας - ο οποίος μονιμοποίησε τους έκτακτους υπαλλήλους. Δηλαδή, αυτούς οι οποίοι απολύθηκαν όταν έληγε ο βίος των δημοτικών επιχειρήσεων, τους προσέλαβε αυτούς τους εργαζόμενους στο Δήμο Νίκαιας και πάλεψε και έγιναν μόνιμοι. Αυτή είναι η ιστορία.

Και σε αυτή την περίπτωση, λες το εξής πράγμα. Καλά, ένα ευχαριστώ σε αυτό το δήμαρχο - όχι προεκλογικά, θα ήταν λάθος - ένα ευχαριστώ σε αυτό το δήμαρχο δεν πρέπει να ειπωθεί; Και να σας πω και κάτι άλλο;

Τη συνέχεια, τώρα θα απαντήσουν, ξέρω, είμαι βέβαιη, γιατί σου λέει μέχρι τις εκλογές τι φτάνει στα κανάλια; Η φωνή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ από δίπλα, φτάνει πιο ισχυρή.

Μπορεί να θέλεις και αυτοδύναμη κυβέρνηση, θέλεις και να μπεις στη Βουλή. Να μπεις, αλλά όχι έτσι. Να μπεις, με γεια σου με χαρά σου. Σου λέει, «τώρα εμείς θα πούμε, θα πούμε μέχρι την Κυριακή το πρωί, σαν το ΓΕΡΜΑΝΟ, μετά το ξεχάσαμε».

Και πάλεψε ο δήμαρχος, για να αναγνωρίσει η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, στην όποια χρηματοδότηση δίνει στους δήμους, τη μισθοδοσία των ανθρώπων αυτών μέσα στη μισθοδοσία του δήμου. Γιατί δεν αναγνωρίζονται οι συμβασιούχοι.

Ας αφήσουμε αυτή την ιστορία...

Να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στον κ. Παυλόπουλο, μαζικά απ' έξω και να μην τα βάζουν με τους δημάρχους που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Η Κοκκινιά είναι η σύγχρονη «επιχείρηση - ΓΕΡΜΑΝΟΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ