Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Θέλουν «πράσινη» εκμετάλλευση και κερδοφορία

Π. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες είναι η ανεργία και η μερική απασχόληση. Εσείς ως κόμμα πιστεύετε ότι το οικονομικό μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης μπορεί στις σημερινές συνθήκες να αποτελέσει λύση για τη μείωση της ανεργίας, όπως προβάλλεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οι οικολόγοι το λένε αυτό... Οχι! Και να ξεκαθαρίσω το εξής: Πράσινη ανάπτυξη... Τι εννοούν; Να γίνουν επενδύσεις π.χ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ποιοι θα είναι οι επενδυτές; Αυτοί οι οποίοι βάζουν ως όρο για τις επενδύσεις να γενικευτεί η μερική απασχόληση. Κριτήριο δηλαδή των επενδύσεων είναι όσο γίνεται λιγότερο εργατικό δυναμικό, συν ότι σε αυτές τις νέες επενδύσεις θα χρησιμοποιηθεί και πιο σύγχρονη τεχνολογία - εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την τεχνολογία - που, η σύγχρονη τεχνολογία μειώνει τη ζωντανή ανθρώπινη εργασία, θέλει λιγότερα εργατικά χέρια.

Θα μπορούσαν να είχαν θέσεις εργασίας, αν μειωνόταν ο χρόνος απασχόλησης. Οχι με τα τετράωρα... Αν μειώνονταν σε όλους τους χώρους, σε όλους τους τομείς, ο χρόνος εργασίας, γίνονταν 7ωρο και γιατί όχι και 6ωρο, ύστερα από μελέτη, αλλά αυτό δε γίνεται.

Αρα, θα έχουμε μείωση θέσεων. Δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι πολύ λιγότερες απ' όσες λέγεται και αυτό το 100.000 κάθε χρόνο, 500.000 σε πέντε χρόνια... Καταρχήν, ρώτησαν τους επενδυτές πόσους θα πάρουν; Μου κάνει εντύπωση δηλαδή. Εδώ, δε σχεδιάζει το κράτος να κάνει δημόσιες επενδύσεις και έχει μελετήσει. Ρώτησαν τους επενδυτές πόσους θα χρειαστούν π.χ. στα νησιά του Αιγαίου για την αιολική ενέργεια κλπ.;

Δεύτερον. Ακουσα και πάλι για βιολογική καλλιέργεια. Να παράγουμε λιγότερα προϊόντα, γιατί η υπερπαραγωγή προϊόντων δημιουργεί προβλήματα. Αρα, η μείωση των αγροτικών προϊόντων, που βεβαίως εντάσσεται κατά τη γνώμη μας σε αυτά που λένε και ΠΑΣΟΚ και Οικολόγοι στις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημαίνει μεγάλωμα της ανεργίας στην ύπαιθρο, των νεότερων ανθρώπων.

Σε 300.000 υπολογίζεται, χωρίς τη βιολογική καλλιέργεια, να είναι οι άνεργοι για την ύπαιθρο. Δηλαδή λένε να παράγουμε λίγο. Αλλά πώς θα ζήσει ο αγρότης; Αυτά κοστίζουν περισσότερο και αφήστε που πουλιούνται και ακριβότερα. Πώς θα ζήσει; Αρα εισαγωγές. Αρα υποκατάσταση των αγροτικών προϊόντων.

Δηλαδή, λίγο - πολύ η αγροτική παραγωγή είναι να περάσει η ώρα μας. Να τρώμε υγιεινά. Μα δεν παράγουν οι αγρότες μόνο για να τρώμε υγιεινά, παράγουν για να ζήσουν.

Και βεβαίως υπάρχει ο συνδυασμός «και παράγω και πολλά και υγιεινά και ζω», αλλά εδώ θέλει εντελώς διαφορετική πολιτική. Αυτό που εμείς προβάλλουμε, σε σχέση με τη λαϊκή οικονομία, με τη λαϊκή εξουσία. Αλλά σημαίνει και να σταματήσουν οι εισαγωγές, έστω και στις σημερινές συνθήκες. Εμένα μου έδωσαν την εντύπωση ότι η παραγωγή είναι για να περνάμε την ώρα μας, έτσι να πάμε στους αγρούς να παράγουμε και όχι για να πουλήσουμε και να ζήσουμε. Και μετά, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα παράγουν; Θα φτιάξουν τα πολυκαταστήματα μεγάλα θερμοκήπια, τα οργανωμένα, τα καπιταλιστικά, με πολύ λιγότερα εργατικά χέρια. Μας κοροϊδεύουν τώρα; Και οι «πράσινοι» βιομήχανοι, θα έχουν άλλες συλλογικές συμβάσεις; Αλλη εργατική νομοθεσία θα εφαρμόσουν; Την ίδια. Και χειρότερη. Κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Και να πούμε και κάτι άλλο. Οι ίδιοι οι βιομήχανοι, που σήμερα ασχολούνται σε ένα δυο κλάδους βιομηχανίας, θα πάρουν τα χρήματά τους, θα κλείσουν τα εργοστάσια και θα επενδύσουν στους νέους τομείς. Αρα, θα κλείσουν και θέσεις εργασίας.

Για να ολοκληρώσω. Εμείς ως Κόμμα δεν βλέπουμε ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον. Η αντίφαση προέρχεται από το ότι επενδύω με κριτήριο το κέρδος ή επενδύω με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες. Και βεβαίως, μέσα στις ανθρώπινες ανάγκες είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, δεν το συζητάμε αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ