ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Μπαράζ ξεπουλήματος παραλιών και ελεύθερων χώρων

Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού. Για την οικοπεδοποίησή του έχουν «δουλέψει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού. Για την οικοπεδοποίησή του έχουν «δουλέψει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Oι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η μία μετά την άλλη, ξεπουλούν συνειδητά κάθε σπιθαμή δημόσιας γης, κάθε εγκατάσταση που μπορεί να αξιοποιηθεί από το κεφάλαιο με μοναδικό σκοπό το κέρδος, στερώντας από το λαό μοναδικούς ελεύθερους χώρους, παραλίες και χώρους άθλησης. Το νομοθετικό πλαίσιο που άρχισε να θεσπίζει το ΠΑΣΟΚ με στόχο την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του εθνικού πλούτου και των δημόσιων ακτών, για παράδειγμα, όχι μόνο το τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το επέκτεινε και το εμπλούτισε. Συγκεκριμένα:

  • Νόμος 2471/2001. Ψηφίστηκε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και επιτρέπει την τσιμεντοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας, από το ιδιωτικό κεφάλαιο που μπορεί να ασκεί πάνω του διάφορες δραστηριότητες.
  • Νόμος 3105/2003 του ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπει στην εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα (δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και αυτή) να αίρει την προστασία μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας, γύρω από τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και να τις παραδίδει στους ιδιώτες.
  • Πρόσφατη, κατεπείγουσα μάλιστα, υπουργική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ που στηρίζεται ακριβώς στο νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2001, εμπορευματοποιεί δημόσιους χώρους αιγιαλού και παραλίας, ότι δηλαδή έχει απομείνει, με «όχημα» και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

Η ίδια ακριβώς τακτική ακολουθήθηκε και στο ζήτημα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, τη στιγμή που οι κάτοικοι έχουν ανάγκη και απαιτούν να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα δώσει ανάσα ζωής σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Αρχικά, το 2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι 1.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση θα οδηγηθούν στην οικοπεδοποίηση, ενώ και στην υπόλοιπη έκταση θα αναπτυχθούν διάφορες άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις διαφορετικές αρχικές δηλώσεις του αρχηγού της Κ. Καραμανλή, όχι μόνο σεβάστηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αυτού, αλλά με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά προχωρεί στο στάδιο της εφαρμογής της, ικανοποιώντας τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, «στο σφυρί» βγαίνουν τμηματικά και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μαζί, βέβαια, με τον περιβάλλοντα χώρο τους - για την κατασκευή των οποίων ο ελληνικός λαός πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ - και που τώρα για να τους προσεγγίσει χρειάζεται να πληρώνει πανάκριβα εισιτήρια εισόδου. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να υλοποιήσει όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος που ψήφισε για τη «μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», ένα νόμο, που, όπως είναι γνωστό, «πάτησε» πάνω στο δρόμο που έστρωσε με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενα νόμο - πρόκληση, όπως τον έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ, «γιατί με αυτόν εκχωρείται η κρατική περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο, τη στιγμή που ο λαός καλείται να σφίξει για άλλη μια φορά το ζωνάρι, για να πληρώσει τα σπασμένα της ολιγαρχίας και να αυξήσει τα κέρδη της».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ολοκληρώθηκε η άσκηση φακελώματος ευρείας κλίμακας

Εκατομμύρια άνθρωποι φακελώθηκαν μόλις σε μια εβδομάδα. Ολα τα στοιχεία θα σταλούν στην ΕΕ και στο αρχηγείο της σουηδικής Αστυνομίας

Associated Press

Συνολικά 1.041.821 άνθρωποι, που μπήκαν ή έφυγαν επισήμως από την Ελλάδα, φακελώθηκαν μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, σε μια ευρείας κλίμακας άσκηση που πραγματοποιήθηκε σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ (απείχε η Βρετανία) συν τις Ελβετία - Νορβηγία. Στόχος της άσκησης η παραπέρα οικοδόμηση μιας «Ευρώπης - φρουρίου». Υπενθυμίζεται ότι την άσκηση φακελώματος είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» με σχετικό δημοσίευμα στις 2 Σεπτέμβρη.

Το σύνολο όσων φακελώθηκαν τα προσωπικά τους στοιχεία και καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά ανέρχεται πανευρωενωσιακά σε 12.907.581. Η Ελλάδα υλοποιώντας το ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο (όπως το αποδέχτηκαν και υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) κατέλαβε την 5η θέση στον αριθμό όσων έσπευσε να φακελώσει. Πάνω από χώρες όπως η Ιταλία ή η με ευρύτερα χερσαία σύνορα Πολωνία.

Θυμίζουμε ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την υπ' αριθμόν 10410/09 εντολή της ευρωενωσιακής Επιτροπής Μετανάστευσης, με στόχο τη συλλογή των προσωπικών στοιχείων όλων όσοι ήταν να μπουν ή να βγουν από τα σύνορα της ΕΕ. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν μεταξύ 31/8 - 6/9 από τις κατά τόπους Αρχές στους συνοριακούς σταθμούς (λιμάνια, αεροδρόμια, χερσαίοι σταθμοί) και διαβιβάστηκαν στα κεντρικά της ΕΕ, αλλά και στο αρχηγείο της σουηδικής Αστυνομίας (η Σουηδία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ).

Η άσκηση αποτελεί προάγγελο γενικότερης ρύθμισης του φακελώματος και της καταστολής στο πλαίσιο της «Ευρώπης - φρουρίου» που το μεγάλο κεφάλαιο θέλει και σταδιακά οικοδομεί. Αλλωστε η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων χρησιμεύει στην «προετοιμασία» (όπως εύσχημα την ονοματίζουν οι ευρωενωσιακοί) της Κομισιόν, προκειμένου να υποβάλει αρχές 2010 νομοθετική πρόταση για δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής δεδομένων εισόδου και εξόδου.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, τούτη η προσπάθεια στατιστικής καταγραφής πόσων μπαίνουν ή βγαίνουν και από πού σε όλη την ΕΕ, αποτελεί κομμάτι της οικοδόμησης ηλεκτρονικού ελέγχου των συνόρων και ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των ταξιδιωτών. Πρόκειται για κομμάτι σχεδίου για να περάσει ένας διαχωρισμός τάχα των ταξιδιωτών, αλλά που στην ουσία θα είναι όλοι απόλυτα ελέγξιμοι:

  • Πρώτα οι λεγόμενοι καλόπιστοι (bona fide), δήθεν άξιοι εμπιστοσύνης, οι οποίοι δε θα χρειάζεται να ζητούν βίζα. Ετσι κι αλλιώς θα έχουν ενσωματωμένα στα διαβατήρια τα εκδομένα στη χώρα τους βιομετρικά δεδομένα, απόλυτα ελεγχόμενα στις διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων που κάθε κράτος θα τηρεί και θα ανταλλάσσει με τα υπόλοιπα.
  • Και δεύτεροι, οι ταξιδιώτες με βίζα, στην οποία στόχος είναι να ενσωματώνεται τσιπ που θα δείχνει αν ο ταξιδιώτης τηρεί τους όρους εισόδου, ειδικότερα αν παρέτεινε την παραμονή του στη χώρα, πέραν του όσο του επέτρεψαν. Αρα να παρακολουθείται ηλεκτρονικά το εκπεμπόμενο από την κάρτα βίζας «στίγμα» (και φυσικά ο ίδιος) από τις αρχές ασφαλείας κάθε κράτους.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΗΝΥΣΗ για κατάχρηση εξουσίας κατά του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού κατέθεσε η Σ. Καραβέλα, η οποία είχε προφυλακιστεί τον περασμένο Ιούνιο για την υπόθεση «Siemens». Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του δικηγόρου της, ο ανακριτής δολίως συνέταξε εις βάρος της ασύστατο, αόριστο και παράνομο κατηγορητήριο. Η ίδια επιφυλάσσεται να διεκδικήσει αποζημίωση για τη βαριά ηθική βλάβη που υπέστη στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κόρες και η σύζυγος του Χρ. Καραβέλα συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνέργιας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα εντάλματα αφορούσαν κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο Χρ. Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της «Siemens», με μέλη της οικογένειάς του.

ΕΠΙΘΕΣΗ από μέλη της «Χρυσής Αυγής» έξω από το σταθμό του μετρό στη λεωφόρο Κατεχάκη δέχτηκε χτες στις 2.30 το μεσημέρι η τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου. Μέλη της «Χρυσής Αυγής» μοίραζαν φυλλάδια έξω από το σταθμό και - όπως κατήγγειλε το θύμα - όταν αρνήθηκε να πάρει κάποιο φυλλάδιο, ένας από τους νεαρούς της επιτέθηκε με σπρέι στο πρόσωπο. Η Σοφία Παπάζογλου μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό όπου και νοσηλεύεται με προβλήματα στην όραση.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκε το θέμα της αποβολής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδας από το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε στην Ολομέλεια την υπόθεση λόγω μείζονος σημασίας, προκειμένου να κρίνει το πρωτόκολλο του υπουργού Πολιτισμού με το οποίο το έτος 2004 διατάχθηκε η αποβολή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας της Ελλάδος από το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής και της γύρω εγκατάστασης (μουσείο, αναψυκτήριο κλπ.) έκτασης 179.230 τετραγωνικών μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη στα Διοικητικά και Πολιτικά Δικαστήρια για τη διαχείριση του σπηλαίου έχει αρχίσει εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ