Πόλωση του δικομματικού καυγά για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την έξοδο της μεγαλοεργοδοσίας από την κρίση
Παράλληλα, με τη φραστική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο εξόδου από την κρίση, με αιχμή τις «νέες διαρθρωτικές αλλαγές». «Φτάνει ένα και μόνο: Να τολμήσουμε - σήμερα, όχι αύριο - τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις! Τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μεγαλύτερο βάρος έριξε στην ανάδειξη του σχεδίου «νόμος και τάξη» επιδεικνύοντας τη βούλησή του να βάλει τέλος «σε μια σειρά θλιβερά φαινόμενα», όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, το κλείσιμο των δρόμων «από μερικές δεκάδες διαμαρτυρόμενων», την «εξτρεμιστική δράση», τους «εχθρούς της Δημοκρατίας» και την τρομοκρατία, τη «λαθρομετανάστευση».
Ανευ ουσιαστικού περιεχομένου, αλλά πλούσια σε οξείς χαρακτηρισμούς και ψευτοδιλήμματα ήταν η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες και επιχειρήματα. Με δεδομένη την αδυναμία του να εντοπίσει κάποια διαφορά πολιτικής ουσίας, επικέντρωσε στο δίλημμα γύρω από τη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής:
«Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: Από τη μια, οι εξωπραγματικές υποσχέσεις, η απουσία σχεδίου, η ασάφεια των θέσεων και, τελικά, ο κίνδυνος οικονομικής περιπέτειας. Από την άλλη, ένα ρεαλιστικό σχέδιο! Υπεύθυνο. Με συγκεκριμένα, ειλικρινή και αναγκαία μέτρα. Ενα σχέδιο, που διασφαλίζει την ελπίδα, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση το 2011», τόνισε.
Επέκρινε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί «δημιούργησε πρόβλημα με τη Ρωσία και την Κίνα» με τις θέσεις που πήρε στο ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και της εξαγοράς του ΟΛΠ, αντίστοιχα. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι τάχα «δημιουργεί ανασφάλεια σε επενδυτές και υποψηφίους επενδυτές», επειδή βάζει θέμα ΟΤΕ και «Ολυμπιακής».
Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης καλλιεργεί συστηματικά και με ένταση την εικόνα ότι η δημοσκοπική ψαλίδα που υπήρχε πριν την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων έχει πλέον ανατραπεί και «όλα παίζονται». Στη μάχη αυτή των εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος δε δίστασε στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Σταρ» να επικαλεστεί «αριθμητικά δεδομένα»(!) προκειμένου να πείσει ότι η ΝΔ θα νικήσει αύριο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Επειδή κάποιοι δυσπιστούν, πρέπει να σας πω ότι όχι μόνο το πιστεύω γιατί ο ψυχισμός μου είναι τέτοιος ειδικά την ώρα του αγώνα, αλλά γιατί ξέρω και τα δεδομένα τα αριθμητικά»... Σε άλλη ευθεία ερώτηση αν έχει ανατραπεί το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ που υπήρχε πριν από δύο βδομάδες στις δημοσκοπήσεις, ο Κ. Καραμανλής αδιαφόρησε επιδεικτικά για το νόμο που η κυβέρνησή του ψήφισε και δήλωσε ωμά: «Κύριε Λιάτσο, μπορώ να σας πω φερέγγυα ότι έχει ήδη ανατραπεί»(!).
Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ υποστηρίζει ότι η έκβαση της εκλογικής μάχης παραμένει ανοιχτή επειδή η πλειοψηφία της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ. Οπως επισημαίνει σε χθεσινό άρθρο στην ιστοσελίδα του ο μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Λούλης «η ψήφος αυτή σταδιακά και μέσα από μια διαδικασία επίπονου ξεκαθαρίσματος διλημμάτων, θα οδηγηθεί κυριολεκτικά στο νήμα πριν να καταλήξει κάπου». Και καταλήγει: «Ετσι το διάστημα που απομένει για το ξεκαθάρισμα αυτό, αν και τυπικά έχει περιορισμένο χρόνο, πολιτικά έχει βαθύτερο χρονικό ορίζοντα. Με τις αβεβαιότητες να κυριαρχούν».
Τέλος, υπέρ της συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία τάχθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, ο Γ. Αλογοσκούφης: «Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι τέτοιο που να μας λέει ο ελληνικός λαός "συγκυβερνήστε". Μπορεί. Αν μας το πει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84»).
Την πιστή εφαρμογή όλων των αντιδραστικών υποδείξεων της ΕΕ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση
Motion Team |
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του άτυπου ΕΚΟΦΙΝ για χαλάρωση των μέτρων επιτήρησης του «συμφώνου σταθερότητας» για ένα χρόνο, που έγιναν με γνώμονα την παραπέρα ενίσχυση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς του τραπεζικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου, δήλωσε ότι «η συζήτηση επιβεβαίωσε αυτά που λέμε από καιρό, αισθανόμαστε δικαιωμένοι» και πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση «θα είναι επιτυχής».
Το ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχει εξαγγείλει ότι θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα», νιώθει «δικαιωμένο» γιατί θα εξασφαλίσει την παράταση της λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα για τρία και όχι για δυο χρόνια. Οπως «δικαιωμένο» αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους για την παροχή νέων επιδοτήσεων, αφού όπως σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου «σε μία κατάσταση ύφεσης, αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί η ύφεση, να αντιμετωπιστεί η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα», με άλλα λόγια επί της ουσίας η διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Φυσικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έκανε καμιά αναφορά για τις υποδείξεις του Χ. Αλμούνια προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για προώθηση των «ελαστικών μορφών απασχόλησης», αλλά φυσικά οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ που προτείνει προγράμματα «κοινωνικής εργασίας» και «stage» στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μερική εργασία και ανασφάλιστη εργασία, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση. Οπως εγγύηση για την εφαρμογή των αντιλαϊκών προγραμμάτων αποτελούν και οι «πολυδιαφημισμένοι οικονομολόγοι» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που θα συμμετέχουν ως σύμβουλοι στις επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, την «έλευση» των οποίων προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου και εγκωμίασε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ακριβώς σ' αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του χτες στη «Ναυτεμπορική» δήλωσε ότι «χρειάζονται ευκαιρίες για δουλειά», μεταφράζοντας το δικαίωμα στην εργασία σε «ευκαιρία». Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συνδυάσει τη δημιουργία «θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πλούτου» με «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», αλλά και στην περίοδο της ακμής της καπιταλιστικής οικονομίας το ΠΑΣΟΚ τις ίδιες υποσχέσεις έδωσε.
Σ' αυτή την πορεία κάλεσε τον ελληνικό λαό να «πάμε μαζί» χτες ο Γ. Παπανδρέου από την Πάτρα στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. «Δε σας ζητώ ανοχή. Σας ζητώ συμμετοχή. Η Ελλάδα δεν είναι υπόθεση άλλων. Η Ελλάδα είναι υπόθεση όλων μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να μετατρέψει την πιθανή «εντολή αυτοδυναμίας» σε «λευκή επιταγή» και υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στην εφαρμογή μιας σκληρά ταξικής πολιτικής.
Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί μια «νέα αρχή» και επιδιώκοντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για μια δήθεν «προοδευτική στροφή» που να δικαιολογεί το αποπροσανατολιστικό και αταξικό «πάμε μαζί», παρέλειψε να αναφερθεί στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο Σημίτη, υποστηρίζοντας: «Κάθε φορά που η ιστορία μας έφερε κοντά, κάθε φορά που παλέψαμε μαζί, πετύχαμε. Κάτι συγκλονιστικό συμβαίνει όταν δουλεύουμε μαζί. Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1981. Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1993. Αυτό θα συμβεί και τον Οκτώβρη του 2009». Προφανώς ξέχασε ότι ο ίδιος ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τότε και θέτοντας σήμερα ως αφετηρία το πλήθος των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων.
Νερό στο μύλο έριξε δήλωση του Λ. Κύρκου, ενώ οι όποιες αντιδράσεις δείχνουν τον έωλο χαρακτήρα της συμμαχίας εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Λ. Κύρκος ανέλαβε προχτές να συντηρήσει με δήλωσή του τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μια και την άλλη πλευρά για συνεργασία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λ. Κύρκος είπε χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε σε κρίσιμο σημείο. Οσοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος προς τη συνάντηση των δύο μεγάλων προοδευτικών ρευμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), ας ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πράγματα είναι ωριμότερα όσο ποτέ άλλοτε. Η ιστορία δε θα δικαιολογήσει ούτε δισταγμούς ούτε αντιδράσεις. Για άλλη μία φορά, το πρόταγμα είναι: τόλμη, περισσότερη τόλμη».
Η δήλωση αυτή προστέθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, που αν και προσεκτικά - κυρίως για προεκλογικούς λόγους - έθεσαν ζήτημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας έλεγαν πως ο Λ. Κύρκος δέχτηκε προτροπές να μην προβεί σ' αυτή την κίνηση τώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάκουσε στις σχετικές εισηγήσεις που του έγιναν κατά το ήμισυ, καθώς η αρχική του πρόθεση ήταν να καλέσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε ψήφο κατά συνείδηση, εκτιμώντας ότι το σχήμα αυτό δεν εκφράζει τις ιδέες της ανανεωτικής «αριστεράς».
Στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν πως ουσιαστικά με τη δήλωσή του ο Λ. Κύρκος πριμοδοτεί την «Ανανεωτική Πτέρυγα» και τους προερχόμενους απ' αυτήν υποψηφίους, καλώντας την συγχρόνως να προχωρήσει πιο θαρρετά στην κατεύθυνση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αλλα πάλι έσπευσαν να χειροκροτήσουν.
Ο Δ. Χατζησωκράτης, στέλεχος του ΣΥΝ προερχόμενο απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα», δήλωσε χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9.84», σχολιάζοντας την παρέμβαση του Λ. Κύρκου: «Η άποψη του Λ. Κύρκου είναι σταθερή και διατυπώνεται σταθερά εδώ και καιρό. Προσβλέπει στη σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας. Θέλει να ανοίγει ορίζοντες και προοπτικές. Θέλει να επιταχύνει - αν θέλετε - καταστάσεις, να ταράζει την ακινησία και να σπάει, ας πούμε, κάποιες υπαρκτές αγκυλώσεις». Ο Δ. Χατζησωκράτης συμφώνησε πως οι συνθήκες μιας συνεργασίας είναι ωριμότερες από ποτέ και δε δικαιολογούνται δισταγμοί και αντιδράσεις.
Η δήλωση προκάλεσε αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ξανά τον έωλο χαρακτήρα της «συμμαχίας». Σε ανακοίνωσή του το «Ξεκίνημα» καταγγέλλει τον Λ. Κύρκο ότι ρίχνει νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ και ότι συσπειρώνει «τις δυνάμεις εκείνες μέσα στον ΣΥΝ που "δεν είναι αδιάφορες για τη διακυβέρνηση του τόπου"».
Στο μεταξύ, χτες, η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Γ. Δραγασάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη σύνοψη προγράμματος που το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο. Το στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απάλλαξε πλήρως το ΠΑΣΟΚ από την αντεργατική στρατηγική του λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Περιέχει κάτι το οποίο θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει θετικό. Ποιο είναι αυτό; Οτι δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργήσει όλους τους νόμους που ψήφισε η ΝΔ και περιορίζουν εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι θετικό. (...) Δεύτερη ανάλογου χαρακτήρα δέσμευση, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είναι η δέσμευση να καταργήσει τους νόμους που περιορίζουν ασφαλιστικά δικαιώματα».
Συγκέντρωση χτες στη Θεσσαλονίκη
Το εφιαλτικό για το λαό και τον τόπο όραμά του παρουσίασε χτες βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΛΑ.Ο.Σ. στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης. Ενα όραμα για μια Ελλάδα των «καθαρών Ελλήνων» και της πλήρους ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου να τους στύβει για την παραγωγή υπερκερδών. Οπως πάντα, ο λόγος του ακραία λαϊκίστικος, με ισχυρές δόσεις εθνικισμού και ρατσισμού, ξέχειλος από «κούφια» συνθήματα, όπως «θα αναμετρηθούμε με τους Χριστοφοράκους» όχι όμως με το σύστημα που τους γεννά, το οποίο άφησε στο απυρόβλητο. Αλλά και με δόσεις κινδυνολογίας, προειδοποιώντας ότι «δε θα πληρωθούν συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων».
Επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για κατάργηση οποιουδήποτε ελέγχου, έτσι ώστε «να βγουν τα λεφτά της παραοικονομίας απ' τα σεντούκια», δηλώνοντας «δε με ενδιαφέρει με ποια μηχανορραφία τα απέκτησε». Σκοπίμως, στο όνομα του «έθνους», ταύτισε τους κεφαλαιοκράτες με το λαό, ισχυριζόμενος ότι «οι Ελληνες έχουν λεφτά, αλλά τα έχουν στην Ελβετία». Εφτασε σε μιαν έξαρση έπαρσης μέχρι και να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση στην Ιταλία, αλλά και στη Βρετανία υιοθέτησαν τις δικές του προτάσεις για να βγουν από την ύφεση!!!
Πρότεινε την κατάργηση των ενσήμων και χρηματοδότηση του συστήματος ασφάλισης και υγείας από την επιβολή φόρου 3% στον τζίρο των πάντων. Επανέλαβε τις απάνθρωπες αντιμεταναστευτικές του θέσεις και σε ένα παραλήρημα δήλωσε: «Ποσόστωση στους λαθρομετανάστες. Μόνοι τους ήρθαν, δεν τους ζήτησε η Ελλάδα να έρθουν. Η ΕΕ να τους μαζέψει. Πρώτα δουλειά στους Ελληνες». Ενώ υποδαυλίζοντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» προέτρεψε τους οικοδόμους να αντιδράσουν! Οπως πάντα, σιώπησε για τους υπεύθυνους για τις ρημαγμένες χώρες που εξωθούν χιλιάδες ανθρώπους στην αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας. Τέλος, διαμήνυσε στην ΠΓΔΜ ότι αν τους αρέσει ο Μέγας Αλέξανδρος τότε πρέπει να υποταχθούν στην Ελλάδα!