Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Πλήρης συντονισμός στη γραμμή Αλμούνια

Την πιστή εφαρμογή όλων των αντιδραστικών υποδείξεων της ΕΕ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση

Ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί, στο στόχαστρο θα μπουν πιο αποφασιστικά τα δικαιώματα των σημερινών 40ρηδων και των νεότερών τους. Αυτό ομολογεί με τις προτάσεις του και το ΠΑΣΟΚ

Motion Team

Ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί, στο στόχαστρο θα μπουν πιο αποφασιστικά τα δικαιώματα των σημερινών 40ρηδων και των νεότερών τους. Αυτό ομολογεί με τις προτάσεις του και το ΠΑΣΟΚ
Για «δικαίωση» των θέσεων και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και ταύτισή τους με τις χτεσινές αποφάσεις του άτυπου ΕΚΟΦΙΝ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, την ίδια στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών έδιναν το σύνθημα για συνέχιση της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου με «νέα οικονομικά πακέτα» και ταυτόχρονη προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του άτυπου ΕΚΟΦΙΝ για χαλάρωση των μέτρων επιτήρησης του «συμφώνου σταθερότητας» για ένα χρόνο, που έγιναν με γνώμονα την παραπέρα ενίσχυση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς του τραπεζικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου, δήλωσε ότι «η συζήτηση επιβεβαίωσε αυτά που λέμε από καιρό, αισθανόμαστε δικαιωμένοι» και πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση «θα είναι επιτυχής».

Το ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχει εξαγγείλει ότι θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα», νιώθει «δικαιωμένο» γιατί θα εξασφαλίσει την παράταση της λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα για τρία και όχι για δυο χρόνια. Οπως «δικαιωμένο» αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους για την παροχή νέων επιδοτήσεων, αφού όπως σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου «σε μία κατάσταση ύφεσης, αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί η ύφεση, να αντιμετωπιστεί η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα», με άλλα λόγια επί της ουσίας η διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Φορέας της στρατηγικής της ΕΕ

Φυσικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έκανε καμιά αναφορά για τις υποδείξεις του Χ. Αλμούνια προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για προώθηση των «ελαστικών μορφών απασχόλησης», αλλά φυσικά οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ που προτείνει προγράμματα «κοινωνικής εργασίας» και «stage» στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μερική εργασία και ανασφάλιστη εργασία, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση. Οπως εγγύηση για την εφαρμογή των αντιλαϊκών προγραμμάτων αποτελούν και οι «πολυδιαφημισμένοι οικονομολόγοι» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που θα συμμετέχουν ως σύμβουλοι στις επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, την «έλευση» των οποίων προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου και εγκωμίασε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ακριβώς σ' αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του χτες στη «Ναυτεμπορική» δήλωσε ότι «χρειάζονται ευκαιρίες για δουλειά», μεταφράζοντας το δικαίωμα στην εργασία σε «ευκαιρία». Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συνδυάσει τη δημιουργία «θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πλούτου» με «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», αλλά και στην περίοδο της ακμής της καπιταλιστικής οικονομίας το ΠΑΣΟΚ τις ίδιες υποσχέσεις έδωσε.

Σ' αυτή την πορεία κάλεσε τον ελληνικό λαό να «πάμε μαζί» χτες ο Γ. Παπανδρέου από την Πάτρα στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. «Δε σας ζητώ ανοχή. Σας ζητώ συμμετοχή. Η Ελλάδα δεν είναι υπόθεση άλλων. Η Ελλάδα είναι υπόθεση όλων μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να μετατρέψει την πιθανή «εντολή αυτοδυναμίας» σε «λευκή επιταγή» και υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στην εφαρμογή μιας σκληρά ταξικής πολιτικής.

Ελιγμοί για να καλλιεργήσει αυταπάτες

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί μια «νέα αρχή» και επιδιώκοντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για μια δήθεν «προοδευτική στροφή» που να δικαιολογεί το αποπροσανατολιστικό και αταξικό «πάμε μαζί», παρέλειψε να αναφερθεί στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο Σημίτη, υποστηρίζοντας: «Κάθε φορά που η ιστορία μας έφερε κοντά, κάθε φορά που παλέψαμε μαζί, πετύχαμε. Κάτι συγκλονιστικό συμβαίνει όταν δουλεύουμε μαζί. Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1981. Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1993. Αυτό θα συμβεί και τον Οκτώβρη του 2009». Προφανώς ξέχασε ότι ο ίδιος ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τότε και θέτοντας σήμερα ως αφετηρία το πλήθος των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγελία για νέες περικοπές και ανατροπές (2010-02-18 00:00:00.0)
Λιτότητα και νέες εργασιακές ανατροπές για τους λαούς (2009-10-31 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις στην πλουτοκρατία και σχέδιο «καμένης γης» (2009-09-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με βάση το «Μάαστριχτ» (2009-04-28 00:00:00.0)
Προσπάθεια σφετερισμού της λαϊκής οργής (2008-12-11 00:00:00.0)
Λιτότητα μέχρι το 2001 με τη "βούλα" Βρυξελλών (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ