Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Η λαϊκή πείρα δε δικαιολογεί λάθη...

Την Κυριακή είναι η τελική πράξη των εκλογών. Τα κόμματα είπαν όσα είχαν να πουν ως αληθινό ή ψεύτικο επιστέγασμα των προηγούμενων πράξεών τους. Οι Ελληνες καλούνται να αποφασίσουν όχι σύμφωνα με αυτό που δηλώνουν αλλά σύμφωνα με αυτό που θα πράξουν μέσα στο παραβάν. Ουδείς μπορεί να πει την επόμενη μέρα ότι δεν γνώριζε. Η εμπειρία λόγων και πράξεων είναι αρκετή για να μη δικαιολογήσει λάθη. Ως τελική συμβολή στο κατ' ουσίαν τελικό κριτήριο προβληματισμού και την απόφαση είναι το ακριβές νόημα του χαρακτήρα και της πολιτικής των κομμάτων. Ακούστηκε πολύ το «είσαστε ίδιοι» ή το «δεν είμαστε ίδιοι». Η ακριβής αποσαφήνιση σε αυτό καθορίζει τουλάχιστον την πολιτική ουσία κάθε κόμματος, την αλήθεια των ισχυρισμών του και την εμπεριστατωμένη κρίση των εργαζομένων. Υπάρχουν δύο ειδών ομοιότητες και ως εκ τούτου και διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Αυτές εκπορεύονται από το συνολικό κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, την πολιτική θέση τους και λειτουργία τους σε αυτό.

Η μια ομοιότητα καθορίζεται από το εάν αποδέχονται το υπαρκτό κοινωνικό σύστημα ως το απαραβίαστο πλαίσιο εντός του οποίου θα ασκήσουν και θα προβάλουν τις διαφορές τους με οιονδήποτε τρόπο. Η άλλη είναι αυτή που μετριέται στη βάση αυτής της καθοριστικής αποδοχής και δείχνει το μέτρο των διαφωνιών τους. Κατανοείται ότι η δεύτερη είναι κατ' ουσίαν συμπλήρωμα της πρώτης. Αντίθετα, οι διαφορές είναι σε κατ' αναλογία ευθεία αντίθεση προς αυτές. Η μια είναι εάν η συνολική πολιτική του κόμματος υπερβαίνει άμεσα ή έμμεσα το πλαίσιο του υπαρκτού κοινωνικο-πολιτικού συστήματος στην προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού. Η άλλη ως συμπληρωματική αλλά ουσιωδέστατη είναι ο βαθμός, οι εναλλασσόμενες μορφές και τρόποι αμφισβήτησης και υπέρβασης του συστήματος. Επειδή το υπαρκτό κοινωνικό σύστημα είναι ο καπιταλισμός στην ιμπεριαλιστική του μορφή, γίνεται αντιληπτό ότι η «ομοιότητα» ή η «διαφορά» καθορίζεται από την αποδοχή του ή την άρνησή του. Αυτό συνδέεται τελικά με την ύπαρξη των δυο βασικών κοινωνικών τάξεων, την αστική και την εργατική, την αποδοχή της μιας ή της άλλης ως την κυρίαρχη τάξη της κοινωνίας και καθορίζει εξ αντικειμένου την ψήφο των εργατολαϊκών στρωμάτων.

Στις εκλογές της Κυριακής δεν ψηφίζεται το κοινωνικό σύστημα της χώρας. Ψηφίζεται όμως η συνολική πολιτική των κομμάτων που αποδέχεται ή δεν αποδέχεται το υπαρκτό κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Κατά βάση οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων αναφέρονται στα άμεσα προβλήματα του λαού με θετικό ή αρνητικό τρόπο στο πλαίσιο του υπαρκτού καπιταλισμού. Ομως το κύριο ποιοτικό ζήτημα των θέσεών τους είναι εάν εξαντλούνται στα όρια του συστήματος ή τα υπερβαίνουν. Εάν ακόμη και για το ίδιο πρόβλημα, η πρόταση επίλυσής του περιορίζεται στο υπαρκτό και γι' αυτό εύκολα αποδεκτό ή οδηγεί υποχρεωτικά στην υπέρβασή του. Εδώ γεννάται η ουσιώδης ερώτηση: Ο εργαζόμενος θα επιδιώξει την επίλυση του προβλήματός του διεκδικώντας αυστηρά και μόνο εκείνο που είναι στο πλαίσιο αποδοχής της αστικής τάξης με τη γνωστή επωδό «εντός των δυνατοτήτων του συστήματος» ή θα καθορίσει ως μέτρο τις συνολικές του υπαρκτές ανάγκες;

Στην υπαρκτή πολιτική κατάσταση των ελληνικών κομμάτων συμβαίνει το εξής: Τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ ασκούν την πολιτική τους αποδεχόμενα άμεσα ή έμμεσα, θετικά ή αποθετικά το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού. Οι αντιθέσεις τους είναι υπαρκτές μόνο με την έννοια της αποδοχής αυτού του καθεστωτικού πολιτικού πλαισίου όσο οξείες κι αν εμφανίζονται στη διαφορετικότητά τους. Οι προτάσεις τους, όσο διαφορετικές κι αν είναι αποσκοπούν στην καλύτερη διαχειριστική λειτουργία του συστήματος. Αντίθετη προς αυτά τα κόμματα είναι η πολιτική του ΚΚΕ που ενώ αποβλέπει στην επίλυση των επιμέρους εργατολαϊκών προβλημάτων τα συνδέει με την υπέρβαση του καπιταλιστικού συστήματος στην προοπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Είναι η πολιτική που αποδέχεται και συνδέει το μερικό ως οργανικό τμήμα του συνόλου. Που αρνείται τον απόλυτο διαχωρισμό του «minimum» με το «maximum» και τα συνδέει σε μια διαρκή επαναστατική διαδικασία.

Η πολιτική αντιπαράθεση τού «είσαστε» ή «δεν είμαστε όμοιοι» έμελλε να παίξει σε αυτές τις εκλογές καθοριστική σημασία. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται να πει μετά τις εκλογές «δεν ήξερα». Το άμεσο μέλλον των δυσκολιών του κρίνεται κυριολεκτικά από τον ίδιο στην εκλογική του συμπεριφορά. Η ερώτηση είναι μια: Θα αποδεχτεί με την ψήφο του να ξεσπάσει πάνω του η λύση των προβλημάτων της καπιταλιστικής κρίσης ή θα αντισταθεί και θα μετατοπίσει τη λύση στις πλάτες εκείνων που τη δημιούργησαν; Με τους εργάτες ή με τους καπιταλιστές;


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλην Λακεδαιμονίων (2009-05-31 00:00:00.0)
Η εργατική τάξη ψηφίζει το δικό της Κόμμα (2009-05-17 00:00:00.0)
Σκάνδαλο είναι το πολιτικό σύστημα (2008-06-25 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων (2006-05-24 00:00:00.0)
Υποταγή ο ρεαλισμός του (2004-02-01 00:00:00.0)
Συγκλίσεις και αποκλίσεις κομμάτων για τη «μετα-ΟΝΕ» εποχή (2000-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ