ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Οργιο κερδών από τις αμερικανικές τράπεζες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ώρα που οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου ζητούν από τους εργαζόμενους να επωμισθούν και τα βάρη της «ανάκαμψης», με περισσότερες απολύσεις και κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το πάρτι κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζεται. Και όπως γίνεται συνήθως, ο χορός αρχίζει με τις τράπεζες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε από την Goldman Sachs, αφού τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 73%, στα 3,19 δισ. δολάρια ή 5,25 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg, που περιορίζονταν στα 4,24 δολάρια ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη αύξηση κερδών δημοσιοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα και από την JPMorgan Chase, καθώς έφθασαν τα 3,6 δισ. δολάρια κυρίως, λόγω των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, με υπερδιπλασιασμό εσόδων από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών στις αγορές σταθερού εισοδήματος και εμπορευμάτων.

Στην περίπτωση της Goldman Sachs, η βασική πηγή των κερδών ήταν η αύξηση των κερδών από τη διαπραγμάτευση ιδίων κεφαλαίων, τα οποία αντιστάθμισαν δαπάνες για την αποζημίωση στελεχών της τάξεως των 5,35 δισ. δολαρίων για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, αλλά και την πτώση των εσόδων σε κάθε άλλο σκέλος των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της επενδυτικής τραπεζικής.

Η Goldman Sachs φέτος αναμένεται να παραχωρήσει μπόνους στα στελέχη της που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 22 δισ. δολάρια, γεγονός που προκαλεί την αγανάκτηση, δεδομένου ότι η τράπεζα επωφελήθηκε από χρήματα των φορολογουμένων, για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση. Πράγματι, ένα χρόνο πριν ελάμβανε κρατικά κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων, τα οποία επέστρεψε πρόσφατα, και εξέδωσε ομόλογα 21 δισ. δολαρίων με τις εγγυήσεις, δηλαδή την πλήρη κάλυψη, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εγγύησης καταθέσεων (FDIC). Από μια αμιγώς επενδυτική τράπεζα μετατράπηκε σε χρηματοπιστωτικό όμιλο συμμετοχών για να μπορεί να κρατήσει, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, τη μονάδα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Μεγάλα κέρδη ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη και Citibank. Συγκεκριμένα η Citigroup Inc ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ανήλθαν στα 101 εκ. δολάρια . Η τράπεζα αυτή ανήκει κατά 34% στο αμερικανικό Δημόσιο. Τα καλύτερα αποτελέσματα προήλθαν από τις υψηλότερες καταθέσεις και το μεγαλύτερο αριθμό δανείων. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η Citi είχε απώλειες 2,82 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα, κάποτε η μεγαλύτερη των ΗΠΑ, προσπαθεί να αυξήσει και πάλι τα κεφάλαιά της, καθώς την περσινή χρονιά είχε απώλειες σε όλα τα τρίμηνα, με συνολικές ζημίες 2008 στα 28 δισ. δολάρια. «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας», ανέφερε ο CEO Βικράμ Παντίτ, τονίζοντας ότι παρά τη βελτίωση της καταναλωτικής πίστης στις διεθνείς αγορές, στις ΗΠΑ η κατάσταση αντιμετωπίζει ακόμη κάποια προβλήματα.

Οι κατασχέσεις συνεχίζονται

Για όσους πιστεύουν ότι η «ανάκαμψη» της οικονομίας, όπως την προβλέπουν και την περιγράφουν οι διάφοροι οργανισμοί και οι μεγαλοσχήμονες οικονομικοί αναλυτές, αφορά και τους εργαζόμενους , η πραγματικότητα έχει άλλα να πει.

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο οι αγωγές κατασχέσεων κατοικιών, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε μεγαλύτερο αριθμό κατακράτησης ακινήτων από υπερήμερους δανειολήπτες.

Συνολικά, 937.840 ιδιοκτήτες κατοικιών έλαβαν ειδοποίηση για δημοπράτηση ή τα σπίτια τους κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 23% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στατιστικά, οι κατασχέσεις αφορούν το 1 στα 136 νοικοκυριά στις ΗΠΑ, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της καταγραφής των σχετικών στοιχείων από το 2005.

Οι αυξημένες κατασχέσεις σημαίνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πέφτουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 εκατομμύρια ακίνητα υπό κατάσχεση, έναντι των 1,27 εκ. που ήταν το 2005.

Και να σκεφθεί κανείς ότι η διεθνής κρίση ξέσπασε πριν από δύο χρόνια στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Σήμερα μετά από πολλούς μήνες, οι κατασχέσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι τράπεζες που χορηγούσαν δάνεια και τώρα οδηγούν σε πλειστηριασμό και άλλους μικροϊδιοκτήτες βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατασχέσεις αποφασίζονται για πολύ μικρές οφειλές των δανειοληπτών και οι τράπεζες αποφασίζουν με κριτήριο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των κερδών τους. Παράλληλα, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα σε πολλές πολιτείες να δημιουργούνται «στρατόπεδα» όπου καταφεύγουν αυτοί που χάνουν το σπίτι τους.

ΗΠΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Συνεχίζεται η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2%, όπως εκτιμούσαν και οι οικονομολόγοι. Για τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές έχουν ουσιαστικά αυξηθεί κατά 1,3%, αντανακλώντας τη σοβαρή ύφεση που έχει συγκρατήσει τις τιμές σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Ομως τα 57 εκ. των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας δε θα πάρουν αύξηση την επόμενη χρονιά, καθώς το κόστος ζωής δεν παρουσιάζει αύξηση.

ΡΩΣΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ανοδο κατά 5,1% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εξέλιξη που ενισχύει την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται καθ' οδόν. Πάντως, η βιομηχανική παραγωγή υπολείπεται 9,5% των περσινών επιπέδων της, έχοντας όμως μειωθεί από το 12,6% του Αυγούστου. Για το σύνολο του τρίτου τριμήνου, η παραγωγή είναι αυξημένη κατά περίπου 7%, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη βελτίωση.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, μεγάλος αριθμός νέων στην Αυστραλία ούτε εργάζεται ούτε σπουδάζει. Το ποσοστό αυτών που ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία και το οποίο ανέρχεται σε 16%, είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών. Το 2008, το ποσοστό των νέων των πιο πάνω ηλικιών που δεν εργάζονταν και δεν σπούδαζαν, έφτανε το 12,8%, ενώ φέτος έφτασε το 16%, κυρίως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ